European Commission logo
Crea un account
Resource Details
RISORSA

Megatrendit 2020 - keskiössä ekologisen jälleenrakennuksen kiireellisyys

Teemakuukaudet_2020_fb_3

 

Megatrendien tarkastelu on olennainen osa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran ennakointityötä ja tulevaisuuden analyysia. Sitran megatrendit ovatkin vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisessa tulevaisuuskeskustelussa viime vuosikymmenen aikana.

Megatrendit luovat kokonaiskuvan Suomen kannalta merkittävistä yhteiskunnallisista muutoksista. Niiden tarkastelu on oleellinen osa tulevaisuuksien pohdintaa. Megatrendi on useista ilmiöistä koostuva yleinen kehityssuunta, laaja muutoksen kaari. Niiden nähdään usein tapahtuvan globaalilla tasolla ja kehityssuunnan uskotaan usein jatkuvan samansuuntaisena. Yksittäistä megatrendiä olennaisempaa on ymmärtää, mihin laajempaan kokonaisuuteen se liittyy ja miten se linkittyy muihin trendeihin. Lisäksi on hyödyllistä tarkastella jännitteitä kehityskulkujen välillä.

Uudella vuosikymmenellä keskeisin tulevaisuuteen vaikuttava tekijä on ekologisen jälleenrakennuksen kiireellisyys: miten vastaamme ilmaston lämpenemiseen, äärimmäisten sääolojen yleistymiseen, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen, resurssien ylikulutukseen ja vaihtelevaan saatavuuteen, maaperän köyhtymiseen ja jätteiden määrän kasvuun. Teemaan liittyy niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla joukko jännitteitä: ympäristötietoisuus vs. ympäristöteot, vähättely vs. aktivismi, Suomi vs. muu maailma sekä muun muassa reilu vs. eriarvoistava siirtymä kestävään yhteiskuntaan. 

Tutustu Sitran megatrendeihin nyt alla olevan resurssilinkin avulla tai suoraan Sitran verkkosivuilta.

Katso myös 2020-luvulle tuoreeltaan päivitetyt Megatrendikortit, joiden avulla voi venyttää ajatteluaan, ideoida sekä visioida tulevaisuutta oman tai oppimisyhteisönsä pääomaksi.

 

Lähde: Sitra.fiKuva: Canva

 

Resource Details
Autore della risorsa
SITRA
Tipo di risorsa
Studi e relazioni
Paese
Suomi
Data di pubblicazione
Lingua del documento
suomi
Login (0)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!