chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Blog

Τέσσερα βήματα προς μια κουλτούρα μάθησης στον χώρο εργασίας

10/01/2020
di Maria Parmakli
Lingua: EL
Document available also in: EN PL HU

/el/file/learning-work-0Learning at work

Learning at work

Πρωτότυπο κείμενο στα Αγγλικά: Markus Palmén

Όταν κάποιος ξεκινά ένα ταξίδι μάθησης, αυτό αποτελεί υπόσχεση για ανάπτυξη, αλλά υπονοεί επίσης την έλλειψη ορισμένων γνώσεων ή ικανοτήτων. Αν θέλω να μάθω κάτι καινούριο, παραδέχομαι ότι επί του παρόντος δεν έχω αυτή τη γνώση ή την ικανότητα.

Αυτό ακούγεται σαν μια αδέξια ταυτολογία, αλλά είναι στην πραγματικότητα η πρώτη κρίσιμη ιδέα για τη δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας για μάθηση στην εργασία (ή οπουδήποτε αλλού). Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου μοιράζομαι πρακτικές που με βοήθησαν στην δική μου πορεία εκμάθησης στην εργασία.

Στους χώρους εργασίας, συχνά πρέπει να προβάλλουμε μια αύρα αμείωτου επαγγελματισμού. Επιβαρυνόμαστε από το (αβάσιμο) σύνδρομο απάτης, και μπορεί να αισθανόμαστε απρόθυμοι να παραδεχτούμε ότι μας λείπουν ορισμένες δεξιότητες σε ορισμένες πτυχές της δουλειάς μας. Η παραδοχή αυτών των ελλείψεων σε συναδέλφους και ανώτερους μπορεί ίσως να φαίνεται αδύνατη.

 

1. Καταπολέμηση του στίγματος της άγνοιας

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους μιας εκπαιδευτικής οργάνωσης είναι να σταματήσει σταδιακά το στίγμα της άγνοιας. Κάντε συνήθεια να μοιράζεστε τις μαθησιακές σας ανάγκες με τους συναδέλφους σας (για παράδειγμα, σε εβδομαδιαίες συναντήσεις) για να δείτε αν μπορείτε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι μάλλον δυσκολότερο από ό, τι ακούγεται, αλλά φροντίστε να ξεκινήσετε ανεπίσημα και χωρίς το αφεντικό!

 

2. Ανταλλαγή δεξιοτήτων

Το επόμενο βήμα απορρέει φυσικά από το πρώτο. Σε έναν από τους προηγούμενους χώρους εργασίας μου, καταγράψαμε περιοδικά τις εκπαιδευτικές ανάγκες μας και τις αντιστοιχούσαμε με εσωτερικές δεξιότητες. «Θα διδάξω πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το λογισμικό επεξεργασίας, αν μου δείξετε τα σημεία της βασικής λογιστικής». Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα με τεχνικές δεξιότητες που είναι σχετικά γρήγορες για μάθηση, αλλά αποτελεί μια αρχή!

 

3. Μοιραστείτε τον φόρτο

Το τρίτο βήμα βασίζεται επίσης στην άτυπη συνεργασία. Μοιραστείτε τον φόρτο εργασίας της ενημέρωσης σχετικά με την επαγγελματική βιβλιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης, εκδηλώσεις, σεμινάρια και μαθήματα επιμόρφωσης. Σε άλλο χώρο εργασίας στο παρελθόν, πειραματιστήκαμε με έναν κύκλο ανάγνωσης, όπου επιλέξαμε τα πιο ενδιαφέροντα νέα βιβλία στον τομέα μας και αναθέσαμε τα καθήκοντα ανάγνωσης. Κάθε συνάδελφος έπρεπε να διαβάσει ένα βιβλίο και να το συνοψίσει για τους άλλους σε μια συνάντηση. Το ίδιο σύστημα λειτουργεί για οποιοδήποτε είδος εκπαιδευτικού υλικού ή για περαιτέρω εκπαίδευση.

 

4. Επιλέξτε διαφορετικούς ανθρώπους

Οι συνομιλίες με συναδέλφους είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μεταφορά γνώσης στο χώρο εργασίας. Θα ήθελα επιπλέον να ενθαρρύνω την προσέγγιση προς ανθρώπους που δεν περιμένουν να σας ακούσουν! Δηλαδή οι άνθρωποι που σας εμπνέουν, όπως οι συγγραφείς ενός βιβλίου, έρευνας ή συνέντευξης που μόλις έχετε διαβάσει. Στη δουλειά μου ως συνεργάτης σε μια εταιρεία παραγωγής, την επιλέξαμε ως μια συνειδητή στρατηγική μάθησης. Καλούμε τακτικά ενδιαφέροντα άτομα στον τομέα μας και τους προσκαλούμε σε γεύμα για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τάσεις και τα θέματα του τομέα. Νέες ιδέες και ευκαιρίες συνεργασίας εμφανίζονται σχεδόν πάντα!

 

Αυτά τα τέσσερα βήματα είναι μόνο ένα προτεινόμενο, δοκιμασμένο μονοπάτι για την μάθηση στην εργασία. Μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία στα σχόλια πιο κάτω!


Ο Markus Palmen είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, οπτικοακουστικός παραγωγός και ανεξάρτητος συνεργάτης. Από τον Αύγουστο του 2017 είναι θεματικός συντονιστής της EPALE σε θέματα πολιτικής. Για έξι χρόνια ο Markus υπήρξε προϊστάμενος συντάκτης και αρχισυντάκτης του European Lifelong Learning Magazine.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn