chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

Det bästa arbetslivet i framtiden – hur ser det ut?

31/12/2019
di Sabrina Somersaari
Lingua: SV
Document available also in: FI EN

/es/file/canva-personraisinghishandjpg-0canva_-_person_raising_his_hand.jpg


Hur ser framtidens arbetsliv ut? Hurdana arbetsmiljöer arbetar man i och vilka värderingar leder arbetet? Och i vilken roll befinner sig och betjänar vuxnas lärande framtidens arbetsliv? Allt detta diskuteras i EPALEs miniserie med tre delar Framtidens arbetsliv och livslångt lärande. 
 

DEL 1

Finland har toppat internationella jämförelser genom att vara bäst i olika delområden av livet. Här bor världens lyckligaste människor, utbildningen är avgiftsfri och utmärkt, och säkerheten och laglydnaden ligger på så hög nivå att man förundrar sig över det utomlands. Men hur är det fatt med arbetslivet? Det finländska arbets- och näringsministeriets projekt Arbetsliv 2020 vars mål var åter att uppnå toppen i fråga om ett område, nämligen det bästa arbetslivet i Europa, fördjupade sig i temat. I projektet testade, lämnade och godkände ett riksomfattande nätverk med över 80 arbetslivsaktörer på sina arbetsplatser ny praxis som förbättrar arbetslivets kvalitet och produktivitet i sju år fram till slutet av augusti 2019.


Ett av projektets huvudteser var att förnyandet av arbetslivet ska börja med arbetsgemenskapens egna utgångspunkter och att den ska utgå från styrkor. Även om åtgärder och praxis som visat sig vara bra varierar enligt bransch och plats, var det möjligt att bearbeta de idéer som tagits fram tillsammans i nätverket, varvid man fick kompetens och synergifördelar från olika sektorer.Projektets resultat och centrala insikter har samlats i e-publikationen Yhdessä Euroopan parhaaksi.
 

Syfte, tillit, uthållighet och mod

Ett av de mest centrala observationerna i projektet var att det bästa möjliga arbetslivet i framtiden är allt mer betydelsefullt, dvs. arbetet ska förutom att vara ekonomiskt produktivt och försörja även ha någon annan mening. Viktiga faktorer har också blivit ömsesidig tillit, uthållighet och mod inför den ständiga förändringen. Betydelsen av samarbete och nätverk ser ut att växa, varvid behovet av förebyggande nätverksarbete är stort.


Mitt i alla förändringar i arbetslivet är det nödvändigt att ständigt uppdatera sina kunskaper och lära sig nytt. För att detta ska korrelera med meningsfullt arbete, ska lärandet av färdigheter som är nya med tanke på arbetslivet vara i linje med individernas behov att utveckla sig själva.


Förutom arbetskraftspolitisk vuxenutbildning är det därmed med tanke på framtidens arbetsliv viktigt att komma ihåg att också satsa på grundläggande färdigheter och vardagsbildning som olika aktörer inom det fria bildningsarbetet, såsom medborgar- och arbetarinstitut, erbjuder i hela landet. Då sker livslångt lärande för livet enligt ideologin, och inte enbart för arbetet.
 

Men störst av allt är tilliten

Vid omvälvningar i arbetslivet har tilliten till arbetslivet och sysselsättningen inom den egna branschen sjunkit. Många undrar om det egna yrket ens kommer att finnas kvar om 10 eller 20 år. Det centrala rättesnöret för projektet Arbetsliv 2020 har också varit att tillit är det viktigaste kapitalet och därmed också en framgångsfaktor för arbetsplatser.


Tillit uppstår i kommunikation och i vardagshandlingar. Enligt forskning ökar den gemenskapskänslan och uthållighet. Det är lättare att agera och vara flexibel om man kan lita på sina kollegor och chefer, men också på andra aktörer i arbetslivet.


Tillit till att arbetet sker effektivt även i en mångkulturell arbetsmiljö är ett levnadsvillkor i den globala världen. Om man har tillit kan man också ha kreativitet, och det behövs i framtidens arbetsliv. Man måste prova och göra på ett annat sätt, kreativt.
 

Projektet Arbetsliv 2020 pågick under 2013–2019. Projektet slutade 31.8.2019 och resultaten har samlats på webbplatsen. Webbplatsen och dess innehåll tas bort 31.12.2019.

 

Text: Linda Juntunen
Bild: Dhyamis Kleber (Canva)

 

Linda Juntunen är en frilansjournalist som fotograferar och skriver. Juntunen arbetade som programsakkunnig i Utbildningsstyrelsens Internationaliseringstjänster för allmänbildande utbildning och vuxenutbildning under 2017–2019. Juntunen som njuter av internationalism är utbildad till magister i vuxenpedagogik.


Miniserien är producerad av Finlands nationella stödkontor för EPALE. Du hittar alla avsnitt som publicerats i serien på miniseriens ingångssida.

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn