chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

Strokovno usposabljanje za karierno orientacijo in svetovanje ustvarja nove vrste kompetenc za potrebe poklicnega življenja

23/12/2019
di Mateja Pečar
Lingua: SL
Document available also in: FI EN SV

Tako oblikovalci politike izobraževanja, usposabljanja in zaposlovanja kot tudi posamezniki imajo različna pričakovanja glede poklicne orientacije. Pričakuje se, da bodo poklicno usmerjanje, poklicno svetovanje in svetovanje pomagali posamezniku pri oblikovanju pomembnih in uspešnih odločitev, odločitev in rešitev v zvezi s svojo kariero, izobraževanjem in usposabljanjem.

/it/file/uraohjausedjpguraohjaused.jpg

Picture:Canva

 

Finci so ponavadi deležni kariernega svetovanja in svetovanja, na primer pri prehodu iz splošne šole v srednjo šolo in iz srednje šole naprej. Urad za zaposlovanje in gospodarski razvoj pa je ljudem, ki doživljajo spremembe v svojem poklicnem življenju, ponudil poklicno svetovanje in svetovanje. Vendar pa se bo to spremenilo, saj naj bi bile omenjene svetovalne službe reorganizirane. V prihodnosti bodo storitve karierne orientacije lahko proizvajali zasebni, javni in tretji sektorji z različno izobrazbo. V tej novi situaciji je ključno vprašanje kakovosti storitev usmerjanja in svetovanja, ki jih nudijo takšni izvajalci; ponudniki storitev morajo biti strokovnjaki, ki so usposobljeni za karierno svetovanje in svetovanje ter imajo ustrezne kompetence.

Evropska mreža vseživljenjske svetovalne politike (ELGPN) je izpostavila odločanje na podlagi dokazov in strokovno prakso v zvezi ss kariernim svetovanjem. Poudarja tudi preučevanje učinkov operativne politike glede kariernega svetovanja na ravni posameznika, skupnosti kariernega svetovanja, regije in države; sistem vodenja je treba razviti in pregledati kot celoto. Z vidika vseživljenjskega svetovanja je cilj zagotoviti stalno karierno svetovanje in svetovanje vsem, ki ga potrebujejo, ne glede na to, ali sodelujejo v izobraževanju ali usposabljanju in ali so zaposleni. Eden od načinov za zadovoljevanje teh potreb je iskanje novih vrst rešitev za razvoj spretnosti kariernega svetovanja v različnih strokovnih skupinah.

 

Dve možnosti strokovnega usposabljanja za karierno orientacijo in svetovanje na Finskem

 

Na Finskem doslej še ni na voljo študij karierne orientacie in svetovanja na univerzitetni ravni. Študij svetovanja že dolgo ponuja način študija tako svetovanja kot karierne orientacije, vendar je to zahtevalo predhodno izobrazbo za učitelja. Zdaj je bila zasnovana nova poklicna pot - specialistično usposabljanje za karierno orientacijo in svetovanje - kot rezultat projekta, ki je v letu 2016 potekal za strokovnjake iz drugih področij, ki niso poučevanje.

Strokovno usposabljanje za karierno orientacijo in svetovanje spodbuja poklicni razvoj in specializacijo ljudi, ki so končali akademsko izobrazbo in so že zaposleni ali kako drugače sodelujejo v poklicnem življenju. Usposabljanje je bilo načrtovano in izvedeno v sodelovanju s komercialnim in gospodarskim življenjem.

Trenutno na Finskem obstajata dve možnosti specialističnega usposabljanja za karierno orientacijo in svetovanje, ki zagotavljata usposabljanje za več kot 100 strokovnjakov za karierno orientacijo in svetovanje. Te možnosti usposabljanja se izvajajo kot mrežno sodelovanje med univerzami in univerzami uporabnih znanosti. Možnosti temeljijo na isti usposobljenosti, vendar obstajajo razlike v poudarkih njihovega izvajanja. Ta članek predstavlja možnost usposabljanja, ki jo nudijo šole poklicnega izobraževanja učiteljev na petih univerzah uporabnih znanosti (Haaga-Helia, HAMK, JAMK, OAMK in TAMK) in Univerzi v Jyväskylä.

Več na https://epale.ec.europa.eu/en/blog/specialist-training-career-guidance-and-counselling-produces-new-types-competence-needs-working.


Jaakko Helander

Članek je v slovenščini priredila Mateja Pečar, sodelavka Andragoškega centra Slovenije, kjer deluje na področju promocije vseživljenjskega učenja in medgeneracijskega sodelovanja tako doma kot v tujini.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn