chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

Učenje na radnom mjestu: svako je na dobitku

18/12/2019
di EPALE MONTENEGRO
Lingua: HR
Document available also in: EN PL HU EL NL DE FR

Workplace learning EPALE

 

EPALE tematski koordinator Gina Ebner diskutuje o razlozima postojanja nerazumijevanja između sektora neformalnog učenja odraslih i privatnog sektora.

 

Prije nekoliko godina prisustvovala sam konferenciji u Njemačkoj, gdje je predstavnik velike automobilske kompanije bio pozvan kao govornik. On je objasnio svoj pristup upravljanju ljudskim resursima i obuci, što je bilo veoma impresivno. Tokom sesije pitanja i odgovora, neko je pitao da li je vidio mogućnost saradnje između ove kompanije i centara za obrazovanje odraslih. Njegov odgovor je bio veoma ljubazan, ali istovremeno i jasan: ono što je bilo potrebno kompaniji se u velikoj mjeri razlikovalo od onoga šta su obrazovni centri imali da ponude, dakle ne.

Ovo, naravno, nije tačno za mnoge centre za obrazovanje odraslih, naročito one koji rade u kontinuiranom stručnom obrazovanju i osposobljavanju (CVET). Oni imaju tradiciju pružanja obuka unutar kompanije koje su zasnovane na analizama potreba i ukslađenim ponudama. Koliko ja mogu reći, takođe postoji prilično malo obuka za civilno društvo i nevladine organizacije. Dakle, koji problem postoji između neformalnog obrazovanja odraslih i preduzeća?

Za neke provajdere neformalnog obrazovanja odraslih, saradnja sa preduzećima nije dio njihove obrazovne misije. Neki pogrešni koncepti i dalje opstaju. Ovo je češće slučaj u zemljama njemačkog govornog područja, ali takođe bih bila zainteresovana čuti o iskustvima u drugim zemljama, u komentarima. Centri za obrazovanje odraslih se obuično doživljavaju kao oni koji nude časove macramé i grnčarije, možda italijanski za seniore i joga za srednjovječne žene. Činjenica da ovakve predrasude postoje ne govori ništa o kvalitetu zaposlenih, trenera i nastavnika ili kurseva. U suštini, mnogi nastavnici jezika koje sam poznavala, kada sam radila kao nastavnik, podučavali su u centrima za obrazovanje odraslih kao i preduzećima (jednom mi je jedan kolega rekao: obuke u preduzećima radim za svoj novčanik, a ostale za dušu).

Nastojim da mislim da se nekompatibilnost zasniva više na kulturološkoj razlici prije nego na faktičkoj ili drugim razlozima. Zašto onda brinuti? Rekla bih da to donosi benefite i za preduzeća i za neformalno učenje odraslih.

Imali smo inspirativnu diskusiju tokom prošle Sedmie cjeloživotnog učenja u Briselu. Tokom posjete centru za karijernu orijentaciju u Briselu, Cité des métiers, istražili smo na koji način ovakvi centri mogu raditi sa poslodavcima u cilju podizanja svijesti o potrebi za učenjem na radnom mjestu. „Poslodavci treba da razumiju da neinvestiranje u učenje na radnom mjestu može staviti u rizik njihove zaposlene – na primjer ako ne razumiju instrukcije na poslu“, rekla je Jolien Klein Wassink, savjetnik za program učenja i rada u Holandiji, kojim se promoviše učenje na radnom mjestu i pruža karijerna orijentacija.

Naš član, Federacija za učenje odraslih u Švajcarskoj ima brojne izvrsne primjere saradnje sa preduzećima, od obuka za mala i srednja preduzeća do veoma interesantne inicijative zvane GO: Nadogradnja vještina na radnom mjestu. Na osnovu prioriteta finansiranja od strane federalnog savjeta 2017 godine, ova inicijativa je značila promovisanje učenja osnovnih vještina u preduzećima. Sadržaj za učenje obuhvata, između ostalog, razumijevanje instrukcija na radu, kreiranje planova rada i više. Program upućuje veliki broj osnovnih vještina, od usmene i pismene komunikacije do svakodnevne matematike i IKT vještina. Ono što je značajno jeste da je sadržaj zasnovan na stvarnim situacijama sa kojima se zaposleni susreću na radnom mjestu.

Takve obuke predstavljaju važnu osnovu za borbu sa funkcionalnom pismenošću – mnogi ljudi kojih se ovo tiče su zapravo u radnom odnosu, a učenje na radnom mjestu je jedan od ključnih načina za obuhvat. Drugim riječima, svako je na dobitku.

Stoga, šta je neophodno za potencijalnu saradnju sa preduzećima?

 • Prilagođavanje jezika. Daću jedan primjer iz svog ličnog iskustva. Prije mnogo godina imala sam intervju za posao u jednom velikom preduzeću koje je zapošljavalo službenika za razvoj ljudskih resursa. Velikim dijelom je intervju tekao dobro, ali sam na kraju napravila krucijalnu grešku – počela sam da pričam o vrijednosti učenja. Menadžer za ljudske resurse me pogledala prilično zapanjujuće i rekla da je donja linija bila povraćaj investicije. To me naučilo da treba da preispitam svoja idealistička očekivanja kada je u pitanju rad sa preduzećima – da koristim njihov jezik, da se oblačim u poslovno odijelo i da prodajem svoju ponudu.
 • Fleksibilnost je ključ. Nijedno preduzeće neće prihvatiti neki opšti kurs u isto vrijeme svake sedmice. Sve treba da bude prilagođeno i zasnovano na analizi potreba, analizi zahtjeva i evaluaciji. Neformalno obrazovanje odraslih ima mnogo iskustva sa tim, ali vjerovatno u drugačijem kontekstu.

Kažite mi šta mislite! Da li moja zapažanja odražavaju vaša iskustva? Da li ste vi radili sa preduzećima? Ostavite komentar ispod..


Gina Ebner je generalni sekretar Evropske asocijacije za obrazovanje odraslih (EAEA) i takođe EPALE tematski koordinator za podršku onima koji uče.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
 • Ritratto di Lisette SCHERMER

  Related to this item I would like to highlight  a statement resulting from the analysis made  in the  last DG EAC Education and Training Monitoring report  in  the Chapter Adult Education:  
  "Key finding: Little cost-sharing between businesses, individuals and public sector". 

  What could be done to make them work together?


 • Ritratto di André Kaiser Huber
  Thank you for your contribution, Gina. I think you really got the point. You mention the initiative in Switzerland, founded by the Swiss Government. This is an important initiative and it helps. But the great obstacles and challenges really lie in the cultural differences between companies and non-formal adult learning organisations.