chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

Blog

„Angolra hangolva” a CédrusNet angol nyelvi kiscsoportos fejlesztő foglalkozása újrakezdőknek

29/11/2019
di Márta Laluk
Lingua: HU

"Pályázat az EPALE tartalomfejlesztési díj 2019-re"

Szerzők: Lakó-Tóth Edit és Laluk Márta

A gyorsan idősödő társadalmakban külön kihívás a gyors ütemű technológiai fejlesztés, a robotizáció és a mesterséges intelligencia, új életstratégiákra és együttműködési technikákra lesz és van szükség. Folyamatosan készülni kell a digitális alkalmazások használatára és fejlesztésére. A CédrusNet az idősödő szakemberek kompetenciáinak és tapasztalatainak hosszan tartó hasznosulásához és a társadalmi piac kiépítéséhez ad módszereket.

A CédrusNet társadalmi innovációs program célja az aktív idősödés egyéni és társadalmi gyakorlatának megteremtése és terjesztése. Ezzel kapcsolatban egyik cél a munka és feladatvállaláshoz, a szellemi életkor meghosszabbításához szükséges kompetenciafejlesztés és tudáskorszerűsítés, az élethosszig tartó tanulás hatékony módszereinek megtalálása.

/da/file/cedrusnet1jpgcedrusnet_1.jpg

Ezekhez a célokhoz a CédrusNet alapprogramokat fejlesztett ki. A programok számos egymást erősítő kezdeményezésen keresztül hasznosítják a szenior tudást, gyarapítják és működtetik az idősekben megtestesülő társadalmi tőkét, enyhítik a munkaerőhiányt, javítják az idősek életminőségét, közösséget építenek, létrehozva az idősödő társadalom új ökoszisztémáját – összekötve a szenior és fiatal polgárokat, helyi vállalkozásokat, civil szervezeteket és az önkormányzatot.

Az adatbázisban (Szenior Tudásbank) szereplő 50 és 70 év közötti szakemberek nagy része azt jelezte, hogy van igénye a folyamatos tanulásra. Az is ismert, hogy az emberek idősödésével nem csökken a tanulási képesség: a hallás és látásvesztést leszámítva a felnőtt tanuló életkora nem hátráltató tényező a tanulásban. Nehezítő körülmény azonban az internethasználat, mint tanulási segédlet elfogadtatása.

A program azzal kezdett el kísérletezni, hogyan lehet ötvözni az internetes tanulást és a kontaktórákat. A kísérletekre a nyelvi továbbképzés látszott a legalkalmasabbnak.

Kéttípusú módszertan bevezetésével kísérleteztek a nyelvi képzés során. 2019 júliusában „Angolra hangolva” elnevezéssel hirdettek meg 4 alkalmas nyári tanfolyamot újrakezdő nyelvtanulóknak. A csoport 14 fővel indult el.

A tanfolyam összeállításánál kiemelt célként szerepelt, hogy kombinálják az alábbi tanulási formákat: on-line egyéni, a csoporttagok közötti, tanulócsoportos, és csoportos kontaktórák tanár vezetésével.

 

Már a tanfolyam előtt kaptak a résztvevők videólinket, amelyet az első óra előtt meg kellett hallgatniuk és úgy jönni az első alkalomra, hogy a videóban szereplő szavakat megtanulták. 

További szakmai célként fogalmazódott meg, hogy a tanulás igazi élmény legyen számukra. A tematika összeállításánál arra törekedtek, hogy korosztály specifikusan a csoport számára nyújtson élményt a nyelvtanulás. Például kedvelt popzenei angol dalok kerültek feldolgozásra, szókincsbővítésre.

Olyan tananyagok kerültek összeállításra, amelyek célja a szókincs fejlesztése, gyakran használt nyelvi szerkezetek elsajátítása volt, és amelyeket a gyakorlatban azonnal hasznosítani tudtak.

Minden órán volt egy-két fő téma, amelyhez kapcsolódóan on-line tanulási/tudásalkalmazási módszereket kellett alkalmazni.

 

A pszichológiai biztonság eléréséhez az elsődleges cél a gátlások leküzdése volt, azaz a komfortzónából való kilépés elősegítése. A „Hallgassuk meg egymást türelemmel! Nincs rossz válasz! Érezzük jól magunkat!”, vagy a passzolás lehetősége közös csoportnormaként fogalmazódtak meg, így adva meg a kellő biztonságot a tanulási folyamatban. A másik módszer egy játékos elem volt: mindenki felírta post-it-ekre a nyelvtanulással kapcsolatos félelmeit, aggodalmait és negatív tapasztalatait. A kis lapokra írt gondolatokat mindenki felolvasta, majd átadta a trénernek, aki a kis lapokat látványosan széttépte és a szemetesládába helyezte. Ezzel szimbolikusan bontották le a nyelvtanulás előtt álló falakat.

  • A négy alkalmas nyári tanfolyam után meghirdettük a KAIZEN[1] angol kihívást, ami szigorú feltételek mellett önálló on-line tanulást jelent: egy héten legalább 5 új leckét kell elsajátítani, ami például december 31-ig 100 új leckét jelent. Amennyiben a csoport tartja az előírt haladási ütemet, kontaktórák kerülnek megszervezésre. A tananyag kiválasztásánál szempontként fogalmazódtak meg a következők:
  • teljesen kezdő szinttől induljanak a feladatok alapozó gyakorlatokkal,
  • az önálló tanulást segítően legyenek pontos magyarázatok magyarul is,
  • érdekes, figyelemfelkeltő szövegek legyenek, a kiejtés visszahallgatható legyen,
  • a feladatok alkalmasak legyenek a rendszeres, minden napos tanulásra,
  • az egyes leckék ne legyenek hosszúak, napi 15-30 perc tanulás elegendő legyen az elsajátításukhoz.
  •  

A KAIZEN angol megfelelt ezeknek a feltételeknek, hiszen a tananyag minden eleme (videók, hanganyagok, tankönyv, nyelvtani magyarázatok, kiejtés, stb.) megtalálható az Interneten.

A kihívást, vagyis 100 KAIZEN lecke feldolgozását a 14 csoporttagból 10 vállalta.

A két módszertan megvalósítása során a tapasztalatok azt mutatták, hogy a csoport egymást motiváló kis közösséggé fejlődött. A tagok Facebook zárt csoportot hoztak maguknak létre, közös eseményeket szerveztek: például szabadidőparkban gitáros daltanulás, séta a dombtetőre. A csoporton belül egy tag önkéntesen vállalta a csoport vezetését, összefogását, így feladata a tanulók ellenőrzése és az összejövetelek szervezése. A sikeres módszertant az is alátámasztja, hogy időközben két új tag is csatlakozott a csapathoz. A kihívásra vállalkozók folytatják a tanulást, jó légkörben heti rendszerességgel találkoznak, és egymást támogatva bővítik az ismereteiket.

 

Eredményként elmondható, hogy a tanulóknak javult a nyelvbiztonsága, megmernek szólalni az órákon és használják a nyelvet. „Rászoktak” az internetes segítségkérésre, ha nem ismernek egy szót, könnyedén megnézik a fordítóprogramokban. A kihívásra vállalkozók karácsonyig befejezik a KAIZEN 100 leckéjét. A nyár óta összesen 2 kontaktórára volt szükség, elsősorban az összegyűlt nyelvtani kérdések megbeszélésére, valamint a beszéd közben felmerült típushibák tisztázására. 

Az internethasználat bevonása a tudásátadó folyamatba sikeresnek bizonyult, főleg közösségépítő és az egyéni tanulást segítő hatása miatt.

 

[1] A KAIZEN angol egy ingyenes online nyelvtanfolyam naponta a YouTube csatornán. További információ: https://www.youtube.com/channel/UCqN_bjSGo-9NYc98VR5-M_w

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn