chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Blog

Η παράδοση της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ευρώπη: H περίπτωση της Ιρλανδίας

28/11/2019
di Geormary Fragko...
Lingua: EL
Document available also in: EN HU FR

/el/file/irelandIreland

Ireland

 

Το 2019 αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκπαίδευση Ενηλίκων (EAEA) γιορτάζουν σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία τους: αυτή τη χρονιά είναι η 17η επέτειος της ίδρυσης του πρώτου Folk High School στην Δανία, η 50η επέτειος της ίδρυσης του AONTAS, μέλους μας από την Ιρλανδία, και η 100η επέτειος του Γερμανικού Volkshochschulen. Ο EAEA για να γιορτάσει αυτά τα γεγονότα, αποφάσισε να εμβαθύνει στην ιστορία της τυπικής και μη τυπικής μάθησης στην Δανία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία και να αποκαλύψει τον ρόλο τους σε αυτές τις χώρες. Μιλήσαμε με εθνικούς εμπειρογνώμονες που μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις και τις απόψεις τους πάνω στη μη τυπική εκπαίδευση.

Διαβάστε τη συνέντευξη σχετικά με την εκπαίδευση ενηλίκων στη Γερμανία

Διαβάστε τη συνέντευξη σχετικά με την εκπαίδευση ενηλίκων στη Δανία

 

Η ασκούμενη στον Οργανισμό EAEA Aizhana Khasanova πήρε συνέντευξη από την Ιρλανδή εμπειρογνώμονα Niamh O'Reilly σχετικά με την παράδοση της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ιρλανδία.

 

Ποια είναι η ιστορία και η φιλοσοφία της μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ιρλανδία;

Niamh: Μιλώντας για μη τυπική εκπαίδευση ενηλίκων στην Ιρλανδία, αυτό που εννοούμε είναι, κυρίως, η κοινοτική εκπαίδευση, η οποία αναπτύχθηκε κυρίως τη δεκαετία του 80’ στο φεμινιστικό κίνημα, κατά τη διάρκεια συνθηκών φτώχιας και περιθωριοποίησης. Και ήταν μια λαϊκή κίνηση κυρίως από την πλευρά των γυναικών, η οποία δίνει μία διάσταση φύλου στην κοινωνική αδικία. Υπήρχαν, επίσης, και άλλες κοινωνικές ομάδες που συμμετείχαν, όπως θρησκευτικού χαρακτήρα ή εργατικών συνδικάτων όπως και τυπικές ενώσεις της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα γεγονότα συμβάδιζαν με τη φιλοσοφία και την αντίληψη του παιδαγωγού και φιλόσοφου Πάουλο Φρέιρε (P.Freire) καθώς σχετίζονταν άμεσα με την κοινωνική δράση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Στην ουσία αφορούσε τη  δημιουργία της κριτικής σκέψης στην εκπαίδευση, τις μαθησιακές κοινότητες σε τοπικό επίπεδο που ήταν κατάλληλες για τα άτομα και αντανακλούσαν την κουλτούρα τους. Η κοινοτική εκπαίδευση δεν ήταν για την ελίτ της κοινωνίας σε αντίθεση με την τυπική εκπαίδευση ενηλίκων η οποία ήταν περισσότερο προσανατολισμένη στη μεσαία τάξη. Έτσι, είχε πάντοτε μέσα της το ριζοσπαστικό στοιχείο και κοιτώντας πως αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια, θα διαπιστώσετε ότι εφαρμοζόταν πάντοτε μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο, κάτι το οποίο ήταν ευεργετικό και παράλληλα δύσκολο.

Σε μία Λευκή Βίβλο για την εκπαίδευση η οποία δημοσιεύτηκε πριν από περίπου 20 χρόνια, υπήρχε ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην κοινοτική εκπαίδευση, στο οποίο περιγραφόταν ως μια εκπαίδευση με δύο διαστάσεις: αυτή του αντισταθμιστικού μοντέλου και αυτή του πιο ριζοσπαστικού μοντέλου που ανήκει στον Φρέιρε. Έτσι, κάποια κέντρα κοινοτικής εκπαίδευσης στηρίζονται είτε στο ένα μοντέλο είτε στο άλλο, κάποια προσφέρουν και τις δύο διαστάσεις και άλλα προχωρούν στο επίπεδο του πτυχίου. Όμως το καθένα από αυτά ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινότητας.

 

Ποια είναι τα οφέλη από ένα πιο ριζοσπαστικό μοντέλο, χωρίς διδακτικές μονάδες;

Niamh: Ο στόχος όλης της εκπαίδευσης, ειδικά από την οπτική του Μοντέλου του Φρέιρε, είναι ότι οι άνθρωποι είναι κύριοι της προσωπικής τους ανάπτυξης. Σύμφωνα με το μοντέλο, η εκπαίδευση προκαλεί τη συνειδητοποίηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινότητα, την ανισότητα και τις ρίζες της. Η προσέγγιση του Φρέιρε προσφέρει μια μεθοδολογία που στηρίζεται στο διάλογο, την τοποθέτηση σε εννοιολογικό πλαίσιο, προσφέροντας στους ανθρώπους τα εργαλεία να κατανοήσουν τη δομική ανισότητα. Και αυτή η συνειδητοποίηση οδηγεί στη δράση, η οποία είναι προβληματισμός σχετικά με τη μάθηση για δράση. Η κοινοτική εκπαίδευση είναι πιθανώς το μοναδικό κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος όπου όλοι λειτουργούν ως σύμβουλοι. Και υπάρχει μεγάλη ελευθερία καθώς βρίσκονται εκτός της τυπικής εκπαίδευσης.

Η κοινοτική εκπαίδευση αφορά επίσης τη δόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Όταν το άτομο έρχεται στο κοινοτικό εκπαιδευτικό κέντρο, μπορούμε να συζητήσουμε γύρω από τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, τους φόβους και τις κακές εμπειρίες του παρελθόντος, την έλλειψη σεβασμού γύρω από το πρόσωπό του… και όλες τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε μακροσκοπικό επίπεδο και εν τέλει οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πηγάζουν από την δομική ανισότητα. Με αυτό το μοντέλο δηλώνουμε: Δεν είσαι χαζός, απλώς δεν σου έχει δοθεί η ευκαιρία να ωφεληθείς από το είδος της εκπαιδευτικής διαδικασίας που είναι πιο κατάλληλη για σένα. Και σε αυτήν την εκπαίδευση οι άνθρωποι ανθίζουν στα αλήθεια. Η εκπαίδευση με βάση την προσέγγιση του Φρέιρε δεν σημαίνει διάλεξη. Σχετίζεται με τον προβληματισμό και τη συζήτηση φέρνοντας τις ανθρώπινες εμπειρίες στη μαθησιακή διαδικασία ώστε να γίνουν μέτοχοι στην παραγωγή της γνώσης. Οι σχέσεις μεταξύ των δασκάλων και των μαθητευόμενων χτίζονται με βάση την αλληλεγγύη και αυτό διαφέρει από την διάσταση της τυπικής εκπαίδευσης.

 

Ποια είναι η ιστορία και η ιδεολογία του AONTAS;

Niamh: Ιδρύθηκε το 1969, αλλά η δράση του στην πραγματικότητα ξεκίνησε το 1968. Ουσιαστικά, ξεκίνησε από έναν παπά, τον πατέρα Liam Carey, ο οποίος είχε σχέση με την εκπαίδευση ενηλίκων και είχε ταξιδέψει παρατηρώντας τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες. Όταν βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, είδε τι συνέβαινε εκεί και του γεννήθηκε η ιδέα να επιστρέψει και να δημιουργήσει ένα δίκτυο, μία οργάνωση η οποία θα ένωνε φορείς της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ιρλανδία. Έτσι, μαζί με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο του Cork, από την Ιρλανδία και από το εξωτερικό, με την στήριξη της UNESCO, στήθηκε ο AONTAS και αναγνωρίστηκε τότε από το τμήμα εκπαίδευσης του Υπουργείου. Επομένως, o οργανισμός αυτός είχε πάντοτε στενή σχέση με το Υπουργείο της χώρας. Και ήταν πάντοτε μια εξαιρετική σχέση. Ο ρόλος του AONTAS δεν είναι η διοργάνωση μαθημάτων, αλλά συμβάλλει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ιρλανδία, συμβουλεύει, προωθεί και έχει διεθνή χαρακτήρα. Από τη αρχή, είχε σκοπό την εμπλοκή και τη δέσμευση, κι έτσι ο AONTAS συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Εκπαίδευση Ενηλίκων EAEA από πολύ νωρίς, ήταν πάντοτε μία ανώτερη σχέση, μαθαίνοντας από τον EAEA και άλλους συναδέλφους. Σήμερα, η συμμετοχή μας απαρτίζεται από κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, και ιδιώτες που παρέχουν εκπαίδευση ενηλίκων. Κατά αυτόν τον τρόπο επεκτεινόμαστε σε όλα αυτά, πράγμα το οποίο νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον αλλά και μέσα στα πλαίσια του τομέα της διά βίου μάθησης.

Ο ρόλος του AONTAS είναι να ενώσει όποιον ανήκει στον τομέα και όλοι να έχουν έναν κοινό στόχο. Είμαστε όλοι επικεντρωμένοι στην ποιότητα της εκπαίδευσης ενηλίκων και στα πλαίσια αυτού ο οργανισμός ενώνει τις φωνές από όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Τρία θέματα έχουν προτεραιότητα για μας αυτή τη στιγμή: η φωνή των εκπαιδευόμενων, η εκπαίδευση για τη βιωσιμότητα και πως μπορεί η εκπαίδευση ενηλίκων να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

 

Πώς θα γιορτάσετε την επέτειο σας?

Niamh: Είμαστε τόσο αφοσιωμένοι στη αναγνώριση της ανισότητας στην εκπαίδευση αυτή τη χρονιά που δεν έχει να κάνει τόσο με τον εορτασμό, αλλά περισσότερο με την αναγνώριση του σημείου που έχουμε φτάσει. Είναι ένας εορτασμός των εκπαιδευόμενων, των μελών μας και  των επιτευγμάτων τους αλλά νομίζω είναι τόσο σημαντική η προσφορά μας ώστε να αφιερώσουμε χρόνο και να πούμε «Δεν κατορθώσαμε πολλά;» Η συμμετοχή στη διά βίου μάθηση είναι σε ποσοστό 12,5% στην Ιρλανδία, όμως αν το διασπάσουμε αυτό, τα άτομα που διέκοψαν νωρίς το σχολείο και συμμετέχουν αγγίζουν ακόμα το ποσοστό του 2,5%.  Δεν νομίζω ότι είμαστε αντίθετοι στο να δηλώσουμε ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά και έχουμε πετύχει πολλά. Η επέτειός μας θα είναι η ευκαιρία να αναγνωρίσουμε όλες τις συνεισφορές των μελών μας κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών και να δούμε πώς μπορούμε να αναδημιουργήσουμε συλλογικά το όραμα της διά βίου μάθησης ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των εκπαιδευόμενων και των κοινωνικών προκλήσεων.

Στις 11 Νοεμβρίου, έχουμε τη Διάσκεψη μας για τη Διά Βίου Μάθηση. Και πάλι ξανά, λαμβάνουμε υπόψη μας τις μελλοντικές προοπτικές και οικοδομούμε πάνω σε ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Επίσης, πραγματοποιήσαμε την ετήσια γενική μας συνάντησή και κοιτώντας πίσω αυτά που έχουμε πετύχει, κάναμε αυτόν τον αναστοχασμό. Υποθέτω ότι είναι ένας εορτασμός με νόημα. Αν έχουμε μάθει κάτι στην εκπαίδευση ενηλίκων είναι ότι τίποτα δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο.


/el/file/niamh-oreillyNiamh O'Reilly

Niamh O'Reilly
Η Niamh O'Reilly εργάζεται για την εκπαίδευση ενηλίκων πάνω από 20 χρόνια. Προερχόμενη από τον χώρο της επιστήμης, ξεκίνησε ως εκπαιδεύτρια για την εκμάθηση της ανάγνωσης και συνειδητοποιώντας την αδικία στην εκπαίδευση αποφάσισε να  συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τομέα της εκπαίδευσης στην Ιρλανδία, σε μεγαλύτερο βαθμό, αντιμετωπίζοντας θέματα πολιτικής φύσης. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, η Niamh συνεργάστηκε με τον οργανισμό SOLAS, την Υπηρεσία για την Περαιτέρω Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ιρλανδία, απέκτησε ένα διδακτορικό δίπλωμα στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και Κοινότητας, ανέπτυξε την επαγγελματική της δραστηριότητα στον AONTAS και σήμερα βρίσκεται στη θέση της Γενικής Διευθύντριας.

/el/file/aizhana-khasanova-eaeaAizhana Khasanova EAEA

Aizhana Khasanova EAEA
Η Aizhana Khasanova βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο των μεταπτυχιακών σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Ταλίν στην Εσθονία. Στο πεδίο με τα ενδιαφέροντα της βρίσκεται η ψυχολογία της εκπαίδευσης, η καινοτομία στη διδασκαλία και στις πρακτικές μάθησης στην εκπαίδευση ενηλίκων. Αυτή τη στιγμή, η Aizhana εργάζεται ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και στο μέλλον επιθυμεί να συνδυάσει την πρακτική της διδασκαλίας της με μια σταδιοδρομία στον ακαδημαϊκό χώρο ή στον μη κυβερνητικό τομέα.
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Ritratto di Anastasija Kravcenoka
    Galvenais, lai iegūtas zināšanas studenti var uzreiz pielietot praksē. Tad arī programma strādās.