chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Blog

Učenje engleskog jezika na radnom mestu

10/11/2019
di Tamara Beronja
Lingua: HR

 

Engleski jezik je najzastupljeniji strani jezik i neophodna je alatka u poslovnoj komunikaciji modernog doba. Važnost engleskog jezika u poslovnom svetu uvideli su i priznati svetski izdavači poput Cambridge University Press-a (CUP) koji decenijama unazad kreira posebne serije udženika namenjenih upotrebi u kancelariji. Poslodavci svojim budžetom odvajaju određena srtedstva za stručno usavršavanje svojih radnika i neretko se veliki deo tih sredstava utroši uprvo na nastavu engleskog jezika.

Sve veći broj poslodavaca shvata važnost engleskog jezika i sa željiom da poveća efikasnost poslovanja, organizuje kurseve engleskog jezika na radnom mestu. Učionice su zamenjene kancelarijama, jer se sve veći broj kurseva i časova održava u toku radnog vremena. Predavači kreiraju posebne kurseve i materijale i pokušavaju da zadovolje potrebe svojih poslovnih klijenata u što većoj meri. Komunikativni pristup u predavanju stranih jezika, rad na određenim jezičkim veštinama i fokus na specifičnoj leksici omogućavaju da se engleski jezik efikasno i brzo usvoji na poslu. Profesori dolaze u firme i izvode nastavu u poslovnim jedinicama korporativnih klijenata škola stranih jezika u kojima su zaposleni. Individualni časovi su mahom rezervisani za mendžment višeg ranga, dok se nastava radnicima koji su na nižim hijerarskim položajima izvodi grupno. Testiranje i provera znanja je najčešće izostavljena s ciljem rasterećenja radnika. Fokus se stavlja na napredak i usavršavanje svih jezičkih veština, dok je testrianje često i stvar ličnog izbora. Radnici usvajaju gramatičke konstrukcije u prijatnoj i poznatoj atmosferi što mnogo doprinosi smanjenju inhibicije i potpomaže razvoj samopouzdanja neophodnog za slobodan razgovor na stranom jeziku. Komunicirajući na razne teme, radnici tokom grupnih časova učestuju u zajedničkim aktivnostima što pozitivno utiče na uspostavljanje veza između kolega na dubljem nivou. 

Ovakav vid nastave pokazao se kao veoma efikasan i utiče i na promovisanje i razvoj timskog duha među zaposlenima.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn