chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Blog

Obrazovanje radnika na radnom mestu u BiH

08/11/2019
di Tamara Beronja
Lingua: HR

Obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje radnika na radnom mestu redovna su i ustaljena praksa u firmama i institucijama koje posluju na teritoriji Bosne i Hercegovine. Brz tehničko-tehnološki razvoj, specifičnosti novih radnih mesta i nove poslovne tendencije zahtevaju nove veštine i znanja. Poslodavci u BiH prepoznaju ovu potrebu i ulažu u obrazovanje svojih radnika organizujući različite obuke, radionice i seminare kako bi povećali efikasnost poslovanja i motivisali svoje radnike da što produktivnije ispunjavaju svoje radne zadatke. Poslednjih godina, naša država se susreće sa problemom odliva radne snage, pa je obrazovanje na radnom mestu jedan od vidova smanjenja ovog nepovoljnog trenda. 
Usvršavanje i učenje stranih jezika i kursevi informatike najčešći su vid obrazovanja na radnom mestu. Kako radnici realnog sektora, tako i oni zaposleni u državnim instirucijama BiH, najčešće pohađaju neki od tih kurseva u sklopu svog radnog vremena. Pored toga, takozvane in house obuke postale su naša svakodnevica. Iskusniji radnici često dobijaju ulogu predavača, prenoseći svoja znanja i veštine mlađim kolegama i kolegama sa manje staža na određenim pozicijama. Ovakve obuke pružaju niz prednosti – osim finansijskog aspekta, podpomažu razvoj timskog duha, osećaja pripadnosti radnom kolektivu i dodatno motivišu radnike.
Pored obuka u samoj firmi, angažovanje nekih od institucija koje se bave obrazovanjem odraslih sve češća je praksa kojoj poslodavci pribegavaju. 
Znatno veći budžeti se odvajaju za svrhu obrazovanja u odnosu na predhodne godine. BiH radnici redovno pohađaju kurseve, obuke seminare i u zemljama širom Evrope, što samo govori da je prepoznata važnost obrazovanja na ranom mestu i razmena iskustava i primera dobre prakse sa kolegama iz drugih sredina.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn