chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Blog

Inovativne tehnologije za učenje odraslih na radnom mjestu

28/10/2019
di EPALE MONTENEGRO
Lingua: HR
Document available also in: EN

Da bi obrazovanje odraslih bilo djelotvorno, neophodno je da stvara znanje, da ima benefite od novih naučnih otkrića i inovacija koje rezultiraju iz istih, i da stoga ostane savremeno. Obrazovanje koje stiču odrasli treba da ima pozitivno dejstvo na život pojedinca, da podstiče primjenu znanja i da je opravdano kod njih samih. Odrasli imaju više očekivanja za realističnim, konkretnim rješenjima od djece i mladih ljudi. Obuka koja im se pruža treba da odgovara njihovim potrebama. Jedan od alternativnih načina da se ispuni ova potreba za obukom jeste upotreba tehnologije u obrazovanju.

Danas je odraslima potrebno formalno i neformalno obrazovanje da bi ispunili svoje potrebe kao što su poslovni život, profesionalna satisfakcija i lični razvoj, ali njima je teško da pronađu materijale koi odgovaraju potrebnom vremenu i njihovim očekivanjima. Sve ove obuke zauzimaju značajno mjesto u pokretu zvanom Cjeloživotno učenje koji je postao široko rasprostranjen u proteklim godinama. Informalna struktura obuke, koja se realizuje kroz raznovrsne sertifikovane programe i obuke unutar preduzeća, je sve veća tražnja naročito od strane preduzeća u sektoru usluga. Ovo podstiče pojavu različitih zahtjeva kao što su dostupnost deficitarnih resursa kao što su edukatori, mjesta i vrijeme za pojedince. U proteklim godinama, obrazovanje na daljinu i elektronsko učenje koji se sve brže razvijaju oblikuju savremene modele obrazovanja koji se koriste za rješavanje ovih problema. U godinama informatike i tehnologija, pojedinci imaju brojne opcije za pristup informacijama.  Pojedinci imaju pristup resursima u informalnim, neformalnim i prirodnim sredinama za učenje. Sa dolaskom tehnologija Web 2.0, pojedinci su postali aktivniji u onlajn okruženjima, ne samo omogućavajući pristup informacijama, već i kreiranjem i dijeljenjem sadržaja. Stoga se oblikuju pojedinci sa novim profilima za učenje uz pomoć digitalnih tehnologija. Korisnici ne pretražuju samo Web 2.0, već su aktivni i u pitanjima koja obuhvataju onlajn komunikaciju, koja uključuje objavljene resurse, označavanje omiljenih sadržaja i dijeljenje slika i video sadržaja. Brojne obrazovne ustanove, koje imaju priliku da šire Web 2.0 tehnologiju, počele su da dijele svoje lekcije na platformama kao što je Youtube.

Pored Web 2.0 tehnologija, mobilno učenje koje se pojavilo kao rezultat široko rasprostranjene upotrebe mobilnih telefona, takođe olakšava učenje odraslih na poslu danas.  Takva vrsta učenja se odvija putem mobilnih uređaja kao što su pametni telefoni, tableti, nosivi uređaji za slušanje muzike; sadržaju se može pristupiti od svuda, u bilo koje vrijeme, putem interneta. Mobilno učenje je moćna alternativa za sredine u kojima se uči, uz brojne prednosti kao što su nosivost, interakcija, lakoća korišćenja, podrška individualnom učenju, nezavisnost od vremena i prostora, omogućavanje kontinuiranog učenja, prepoznavanje jednakih prilika u obrazovanju i povećana motivacija.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
 • Ritratto di Sony Thomas
  The education given to adults should have a positive effect on the individuals life, encourage the application and the response to the reason and why in there minds. Today's, adults need formal and informal education to meet the needs such as business life professional satisfaction and personal development, but they find it difficult to find materials that meet there required time and expectations. adults learning has first and foremost the task to help people learn how to learn.
 • Ritratto di Heike Kölln-Prisner
  Dear Esra, thank you for your blogpost, but I like to share two additional thoughts (or three?) with you:
  1. Adult learning has first and formost the task to help people learn how to learn. In our fast-changing world the transmission of new knowledge is futile since it will be outdated soon. But it is still done and it seems to me a big problem. But most educators do not understand or do not acknowledge the fact that this changes their role.
  2. Children like to learn with a mind towards Usability and applicability of the learning Content, too. But unfortunately Schools and politicians still think it is more appropriate for them to "store" Knowledge somewhere in your brain until you can apply it. What do you remember from the learning content in sixth grade? I personally can say: fractions, but that is just that.
  I think that you are right in assuming that the access to new learning tools will form a new profile of learners, and I hope (this is No. 3!) that it will also lead to more collaboration in the learning process. 
  Sincerly yours 
  Heike