chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Blog

Učenje na radnom mjestu – istine i izazovi

14/10/2019
di Snežana Kršikapa
Lingua: HR
Document available also in: EN

 

„Cjeloživotno učenje“, „kontinuirano obrazovanje“, „učenje učenja“, „organizacija koja uči“ – sve su to termini sa kojima se sve češće susrećemo ne samo u poslovnom okruženju, stručnim i naučnim krugovima, nego i u svakodnevnom životu. Brze promjene na tržištu rada dovele su do toga da sve više zaposlenih biva svjesno činjenice da su inovacije, stručna utemeljenost i trajni razvoj ljudskih resursa nešto o čemu treba intenzivno da promišljaju. Zaposleni se više ne mogu osloniti samo na znanja,  vještine  i  kompetencije  stečene redovnim  obrazovanjem jer bez kontinuiranog profesionalnog usavršavanja i razvijanja oni ne mogu više biti dugoročno kompetentni.     

Značaj ulaganja u razvoj ljudskih resursa prepoznaju ne samo zaposleni, već i organizacije koje ispituju potrebe svojih zaposlenih za učenjem, aktuelnosti na tržištu i u skladu sa tim oblikuju raznovrsne programe učenja na radnom mjestu. Ti programi kreću se od formalnih, koji negdje iziskuju više vremena, do onih manje strukturiranih učenja poput treninga, seminara, konferencija, coachinga, diskusija, mentorstva, i onih koje zaposleni spontano usvajaju kroz dnevno rešavanje problema posmatranjem drugih ili sarađujući sa njima kroz timski rad.

Mogućnosti učenja na radnom mjestu su vremenom postale vrlo raznovrsne, ali izazovi koji ih prate i dalje su ostali isti. Iako su zaposleni danas mnogo svjesniji nužnosti učenja i usavršavanja, i dalje su motivacija, težnje i njihove sposobnosti nešto što se često javlja kao prepreka uspješnosti učenja na radnom mjestu. Ono što je takođe i dalje prisutno jeste nekad nedovoljna usaglašenost učenja sa potrebama i iskustvima zaposlenih i njihovim radnim vremenom, izbor organizacije/pojedinca koji ima ulogu trenera/mentora, kao i pitanje provjere naučenog i njegove stvarne primjene u praksi.

Sa svim ovim, ali i brojnim drugim izazovima, potrebno se suočavati kroz promociju i podsticanje učenja na radnom mjestu uz jasna očekivanja od zaposlenih jer su upravo oni ti koji treba da shvate da je stalna želja za učenjem, cjeloživotno učenje, kontinuirano obrazovanje, usavršavanje i sticanje novih vještina ono što poslodavci traže od svojih zaposlenih danas.

Latinska poslovica kaže: „Ne napredovati znači nazadovati“ te je stoga izuzetnog važno da zaposleni imaju na umu da, ako žele da napreduju na radnom mjestu i u oblasti kojom se bave, stalno moraju da nastavljaju svoje obrazovanje i razvijaju svoje vještine jer „znanje je moć“.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Ritratto di Marija Elena Borg
    A CEDEFOP Research Paper (No. 49) entitled 'Work-based learning in continuing vocational education and training: policies and practices in Europe' concluded that "the knowledge on use, methods and potentials of work-based learning in continuing vocational education and training is still rather fragmented". Whilst it contributed to closing some knowledge gaps, it also helped identify challenges that should be addressed.
  • Ritratto di Mirjana Kujović
    Svako radno mesto je samo po sebi izazov, posebno kada je u pitanju izvođenje nastave. Svaki čas je priča za sebe i uvek otvori neko novo pitanje, a iz toga se javi motivacija i želja za otkrivanjem nečeg novog. Hteo ili ne, svaki nastavnik treba da se usavršava, razvija kompetencije i napreduje u svom radu.