chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Blog

Priznanja ACS za promocijo učenja in znanja odraslih 2014

09/09/2015
di Ajda Turk
Lingua: SL

Vsako leto Andragoški center Slovenije (ACS) podeljuje Priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih, letos je bilo to maja v Črnomlju na otvoritvi Tedna vseživljenjskega učenja. Priznanja podeljujemo z namenom, da bi izpostavili dobre učence in učitelje vseživljenjskega učenja, ki z učenjem osebnostno rastejo in/ali prispevajo k razvoju skupnosti. Z njihovim zgledom želimo v gledalcih vzbuditi željo po učenju in delovanju ter ponuditi dokaze, da znanje in povezovanje z ljudmi spreminja življenje na bolje.

Letos smo podelili pet priznanj za leto 2014 in si premierno ogledali njihove portrete, vsakemu namreč posnamemo kratek video film, kjer predstavimo njihovo življenje in delo. Letos predstavljamo tri posameznike, ter po eno skupino in organizacijo. To so:

/lv/file/posameznikiacsjpgposamezniki_acs.jpg

Slavica Borka drobce znanja nabira vedno in povsod. Prav tam in takrat jih tudi deli. Vsem. Učiteljica, mentorica, vrtnarka, pevka, novinarka in urednica, zagovornica, andragoginja, upokojenka, za vse svoje raznovrstne in na videz nepovezane vloge najde skupni imenovalec za svoje delovanje v ljudeh, v lepem in v dobrem. S študijskimi krožki, za katere pravi, da so izvrstna kombinacija vseživljenjskega učenja in aktivnega državljanstva, ter krožkarji na Krasu izpeljuje projekte ohranjanja kulturne dediščine, v Ljubljani pa povezuje umetnost in duhovnost.

Zdravko je rojen Pirančan, ki živi v Mariboru. V pogovoru z njim se bo gotovo skliceval na knjigo, ki jo še niste prebrali. Je samouk, ljubitelj knjig in narave. Predvsem pa ima rad ljudi. Življenjske izzive in preizkušnje presega z inovativnostjo, vztrajnostjo in humorjem, ki se kažejo v njegovih delih na področju glasbe, likovnega in fotografskega izražanja ter kreativnega pisanja. Njegovi literarni zapisi so dokument časa, polni zgodovinskih, etnoloških in domoznanskih podatkov o Piranu in njegovih malih ljudeh.

Jurček je 100 % prostovoljec že 35 let. Je planinec in na svojih doživljajskih taborih in pohodih združuje otroke, odrasle in starejše, invalide in neinvalide. Pravi, da smo v gorah vsi samo planinci. Težavnih ni, le vsakemu je potrebno dati odgovornost. Po besedah predlagateljice »vse, ki so z njim v stiku, nagovarja na različne načine, da je potrebno nekaj storiti zase in za družbo.« Je neodvisen in zato lahko reče, kar misli – tudi ko kot nevladnik sodeluje pri pripravi zakonodaje. Njegov slogan Želimo – hočemo – zmoremo –uživamo! tako seže dlje od njegovih taborov.

/lv/file/skupiniacsjpgskupini_acs.jpg

Gill in Dennis Wraight sta London zamenjala za Belčji vrh, v katerega sta se zaljubila na prvi pogled. Najprej sta si uredila nov dom in se začela učiti slovenskega jezika ter spoznavati našo kulturo in zgodovino. Njune predstavitve v društvih, osnovnih šolah, na kulturnih prireditvah, s katerimi zbližujeta kulturi, pa zagotavljajo, da se bolje spoznamo. Z medkulturnim sodelovanjem namreč pridobimo vsi in zato veljata kot svetla primera medkulturnega dialoga in aktivnega državljanstva. Če se res imata za Slovenca, je to lahko za nas le čast.

Mestna knjižnica Izola poleg osnovnega poslanstva izposoje knjig, omogoča obiskovalcem paleto dodatnih dejavnosti. S projekti neformalnega učenja in tesnim sodelovanjem z uporabniki dopolnjujejo ponudbo odprtega javnega prostora za vse. Ta je že premajhen, saj ekipa tako zagnana. Zaposleni s svojimi osebnimi poslanstvi bogatijo svojo skupnost in svoje ljudi, ki z učenjem pridobivajo ustrezne sposobnosti razsojanja in kritičnega mišljenja. Včasih se zato težko odločijo, ali je knjižnica njihov drugi ali prvi dom.

Namen produkcije posnetkov je malce širši kot le predstavitev dobitnikov na podelitvi. Verjamemo, da so s svojim motivacijskim in animacijskim nabojem primerni za uporabo pri delu izobraževalcev v najširšem pomenu besede. Verjamemo tudi, da bi lahko bili še boljši. Zato vas pozivamo, da nam sporočite, kako so všeč vam. Če so vam, jih delite. Povejte nam, kako jih uporabljate vi. Ali kako bi bili za vas uporabnejši. In učite se od naših dobitnikov priznanj. Učite se na kakršen koli način. Verjemite, pomaga.

Darijan Novak (darijan.novak@acs.si), ACS 


Darijan Novak je zaposlen na Andragoškem centru Slovenije, na področju izobraževanja deluje več kot 20 let. V zadnjem času se ukvarja s promocijo izobraževanja in učenja odraslih, med svoje ključne interese na področju pa prišteva neformalno in informalno učenje, aktivno državljanstvo in multimedije.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Ritratto di DUSANA FINDEISEN

    Pred dvemi dnevi je umrla gospa Marija Debelak, nagrajenka ACS iz prvega leta podeljevanja priznanj. Ni bila samoljubna, a podelitev je bila zanjo nepričakovan izstop v javnost, njej, ki se je pred tem bala vstopiti v prodajalno in zaprositi za kilogram kruha, saj so jo prodajalke neštetokrat  grobo zavrnile:" Povejte že, drugi čakajo, kaj hočete?" Hotela je veliko in prav je, da je za svoj pogum, prevode poezije Ane Mlakar, prevode člankov iz časopisa Le monde, animatorstvo v študijski skupini francoskega jezika prejela priznanje. Priznanja ACS pomenijo veliko.