chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Blog

Akcija, ki prispeva k boljši socialni vključenosti gluhih in naglušnih

29/09/2019
di Jurček NOWAKK
Lingua: SL

Vseslovenska planinska akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK) je lani v svoji prvi izvedbi doživela odličen odziv – tako med gluhimi, naglušnimi in osebami s polževim vsadkom kot med slišečimi. Letos se je začela že maja na Planini nad Vrhniko, glavnina dogodkov pa se je zvrstila od konca junija do sredine septembra.

Na sliki natakar s polnim pladnjem pijač in dve prostovoljki s prilagojenim jedilnim listom v akciji GSPK, foto arhiv GSPK
(Na sliki natakar s polnim pladnjem pijač in dve prostovoljki s prilagojenim jedilnim listom v akciji GSPK, foto arhiv GSPK)

Vključevala je veliko mladih z manj priložnostmi, predvsem gluhe in naglušne osebe. Gluhota je v javnosti prepoznana kot nevidna invalidnost, zato smo z akcijo GSPK želeli prikazali dober primer socialne vključenosti te ranljive skupine. Z njo krepimo tudi medgeneracijsko sodelovanje in sodelovanje s planinskimi društvi, oskrbniki ali najemniki planinskih koč ter občinami, s katerim smo dosegli namen in cilj akcije. 
 
Na sliki komunikacijski valjček z razlago uporabe položajev naročam, uživam, plačam, foto arhiv GSPK Zaželeli smo si polne dostopnosti in vključevanja gluhih in naglušnih v družbeno okolje in vstop na trg dela, predvsem pa ozaveščati o njihovih zmožnostih, kar so prostovoljci dokazali s svojim pristopom do dela. Akcija se je predstavila s pomočjo nepogrešljivih pripomočkov, kot so: komunikacijski valjček, ki je ponazarjal naročilo, užitek in plačilo, jedilni list v slovenskem znakovnem jeziku ter informacijski letak. Vključili smo vse – ne glede na (ne)invalidnost/OPP – ter spodbujali k povezovanju in vključevanju v družbeno korist. 

Jeziki so jedro komunikacije. Potrdili smo dejstvo, da je večjezična komunikacija dobra strategija za vzpostavljanje stika med ljudmi. Posneli smo 1019 kretenj in 96 videov (videi so razdeljenih po temah hrana, pijača, planine ipd.), natisnili jedilni list za vsako kočo in vabila na akcijo.

Z akcijo smo želeli vključiti čim več pohodnikov. Za spodbujanje obiska koč, vključenih v akcijo, smo pripravili ZNAKO-dnevnik. To je dnevnik, v katerem zbiramo žige v času akcije GSPK, kjer gluhi in naglušni strežejo in se z vami pogovarjajo v slovenskem znakovnem jeziku (SJZ). Sodelujemo tudi v akciji slepih in slabovidnih Stopiva skupaj, osvojimo vrh, zato smo koče, vključene v to akcijo, dodali tudi v ta ZNAKO-dnevnik.

Kakšno je zakulisje akcije? 

Ideja, ki se je utrnila Milošu Ganiću, sega v leto 2017 (več o tem lahko preberite tukaj). Odbor planinstvo za invalide/OPP pod okriljem Planinske zveze Slovenije in Mladinsko društvo Moosvid sta staknila glave in štiričlanska delovna skupina je kreirala akcijo GSPK tudi v letu 2019. Od skrbni spremljavi tolmača SJZ je komunikacija potekala brez šumov. V delovni skupini sta bila dva slišeča in dve gluhi članici. Prenos informacij v smislu razumevanja in prevajanja ni delal težav. Smo pa veliko časa porabili za razlago, kako si predstavljamo stvari, kaj pomeni biti viden na spletu, kaj potegne za seboj prepoznavnost, kako sodelovati s posamezniki, z društvi, kakšen način komunikacije je potreben z njimi, da bomo enoznačno razumljeni. In še: kateri ‘jezik’ govorijo občine, kaj je treba izpostaviti, kako pritegniti pozornost, da bodo prepoznali sodelovanje kot dodano vrednost za občino in njene občane. Pa tudi, kako nagovoriti gluhe in naglušne, da se akciji pridružijo na kočah, kako informirati širšo javnost ...

Na sliki prostovoljci sedijo za mizo in načrtujejo, foto arhiv GSPK
(Na sliki prostovoljici sedijo za mizo in načrtujejo, foto arhiv GSPK)


Ko smo pohodništvu s slepimi in slabovidnimi pridali korak preko inkluzije, smo imeli v mislih povezovanje. Na kočah so slepe postregli gluhi. Pripravili smo cenik, ki je bil opremljen s slikovnimi kretnjami in brajico. Komunikacijski valjček smo naredili dostopnejši z brajico. V štirih dnevih so se povzpeli na štiri koče, kjer so postregli gluhi (več si preberite tukaj).

Lansko akcijo smo razširili

Letošnja akcija je bila preobrazba lanske. Lani smo izvedli akcijo v enem vikendu v 10 planinskih kočah, letos pa 7 vikendov v 15 planinskih kočah. Ko smo se odločali za akcijo letos, se (spet) nismo zavedali, v kaj se spuščamo. Na podlagi lanske dobre izkušnje smo okvirno sicer načrtovali organizacijo dela, izkazalo pa se je, da ni bila identitična lanski. Znova smo 'plavali s tokom' akcije: sproti smo ugotavljali nove rešitve za nastale težave, iskali odgovore na nova vprašanja ter izzive. Bilo je težko, a zaradi članov delovne skupine GSPK, ki so ob sebi imeli tudi nevidne pomagače, smo uspeli prebroditi krizne trenutke. 

Največji izziv je bil, kako bomo uspeli čez poletje zagotoviti prostovoljce v planinskih kočah. Večina je bila z mislimi na dopustu, čemur se je bilo treba prilagoditi. Zahvaljujoč prostovoljcem, ki so se bili pripravljeni odreči svojim načrtom, smo ugotovili, da je ob kvaliteti pomembna tudi kvantiteta. V kočah so bili prostovoljci postavljeni pred vprašanje, katero mizo bodo stregli. Vseh miz v kočah, ki imajo zelo veliko miz, niso mogli postreči. Dovolimo si upati, da so nas obiskovalci razumeli. 

V akciji je sodelovalo 34 natakarjev, 8 animatorjev in 18 tolmačev SZJ, od tega 6 certificiranih. Akcija je dobra motivacija za tolmače, ki si želijo pridobiti certifikat, pa tudi za tiste, ki se želijo le preizkusiti v tej vlogi. Duh akcije je predvsem v tem, da smo dali vsem prijavljenim priložnost sodelovati. Vse to seveda v skladu s psiho-fizičnimi zmožnostmi pri izbiri koč, v katerih so delali. 

Na sliki razigrana skupina prostovoljcev meče balone v zrak, foto arhiv GSPK
(Na sliki razigrana skupina prostovoljcev meče balone v zrak, foto arhiv GSPK)


Koordinatorji ekip so spremljali napredek stalnih prostovoljcev in lahko rečemo, da so se v svoji vlogi zelo dobro znašli. Nekateri so potrebovali podporo in nasvete, kar smo jim ves čas akcije nudili, na koncu pa so sami ugotovili, katera funkcija jim kar najbolj leži. Velika večina gluhih ima težave v razumevanju slovnice slovenskega jezika, zato je ta prvotni praktični del odlična popotnica za razumevanje teorije.

Osebje na kočah se je spretno prilagodilo novim sodelavcem in drugačnemu načinu komuniciranja. Presenečeni so bili, kako hitro so se gluhi prilagodili sistemu dela, in bili so navdušeni nad tem, kako hitro se učijo. Vsaka koča ima namreč svoj način dela, kar je bilo prostovoljcem zanimivo spoznavati. 
Prostovoljci so pogumno stopili v novo vlogo – v vlogo natakarja. Pogum in samozavest sta bili iztočnica za korak k samostojnosti pri delu.

O učenju pred in med akcijo GSPK 2019

Člani delovne skupine smo se ves čas učili. Sestava skupine (2 gluha in 2 slišeča) je kljub tolmaču SZJ včasih prešla okvire klasičnega sporazumevanja. Delovna skupina je obiskovala različna izobraževanja in usposabljanja. Tako smo bili bolj pripravljeni na pozitivne in negativne odzive. Prostovoljcem smo pripravili delovni priročnik za lažje delo na planinski koči, hkrati pa jih je bilo treba pripraviti na različne okoliščine, da so lahko pozitivno odreagirali. Največji poudarek je bil na premagovanju treme, dviganju samozavesti. Oskrbnikom, najemnikom koč in zaposlenim je bilo treba že pred akcijo približati svet tišine in jih usposobili za delo z gluhimi in naglušnimi.

Na sliki natakar sprejema naročilo in uči SZJ,  foto arhiv GSPK
(Na sliki natakar sprejema naročilo in uči SZJ, foto arhiv GSPK)


Kaj pa naprej?

Naša naslednja faza je izvedba delavnic na teme vodenja, animiranja programov. Tudi za tolmače bi radi pripravili del izobraževanja o tem, kako z gluho osebo pristopiti k obiskovalcu, otroku ipd. Vsaka veščina v osebnem življenju pride zelo prav. To se lahko pozna v odnosu do sebe, drugih, družbe …

In za konec …

Izkušnjo sporazumevanja, ki so jo gluhi prostovoljci pridobili na kočah s slišečimi, so prenesli tudi v dolino, v vsakdanje življenje. Zanje je bilo pomembno spoznanje, da se zmorejo sporazumeti in so razumljeni. Prvi kontakti pri naročanju so bili ob pomoči tolmača, drugi dan pa so bili že mnogo bolj suvereni in so samostojno sprejemali naročila in postregli goste. Goste je zanimalo, kako se pokaže s kretnjo, kar so naročili. Radovedno so prebirali jedilni list in odkretali svoje naročilo. V gorah in planinah so ljudje bolj sproščeni, bolj povezani z naravo in samimi s seboj. Tako tudi lažje sprejemajo drugačnost in so bolj odprti za novo in neznano.

Na sliki skupina nasmejanih planincev, ki so osvojili priznanja ZNAKO-dnevnika akcije GSPK, foto arhiv GSPK
(Na sliki skupina nasmejanih planincev, ki so osvojili priznanja ZNAKO-dnevnika akcije GSPK, foto arhiv GSPK)


Vabimo vas, da obiščete fb, tw in ig, kjer smo objavljali dogajanje s koč, oglejte pa si tudi video o akciji

Jurček Nowakk, Maja Kuzma, Marjeta Čič in Daša Peperko, Odbor planinstvo za invalide/OPP

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn