chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Blog

Aikuiskasvatus tarjoaa työkaluja taistelussa ilmastonmuutosta vastaan

28/08/2019
di Oona Hallasaari
Lingua: FI

Vuonna 2019 ilmastonmuutoksen hidastamisessa on kiire. Maapallon lämpötilan nousu tulisi rajoittaa korkeintaan 1,5 asteeseen verrattuna teollisuutta edeltävään aikaan. Tähän tavoitteeseen päästäkseen EU:n tulisi vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 39% verrattuna vuoteen 2005.

/fi/file/facebook6png-0facebook_6.png

Kuva: Canva

Miten aikuiskoulutuksella ja -kasvatuksella voidaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen?

Intiassa keskiverto hiilijalanjälki henkilöä kohden on 1,800 kg, suomalaisen vastaava luku on lähes kymmenkertainen: 10,700 kg. Mitä edellinen lause kertoo sinulle? Ympäristökeskustelussa käytetään usein vastaavia lukuja, jotka voivat kuitenkin näyttäytyä monille hyvinkin abstrakteina ja arkielämästä irrallisina. Aikuiset ovat motivoituneempia oppimaan ja toimimaan asioiden puolesta, joista he ymmärtävät ja välittävät.

Kestävän kehityksen pedagogisen mallin mukaan taidot ja asenteet vaikuttavat sisäiseen haluun oppia ja motivaatioon toimia omien kestävän kehityksen tietojen ja taitojen edistämiseksi. Jos ei ymmärrä luvuista koostuvaa ympäristökeskustelua, motivoiko se jatkamaan? Aikuiskouluttajilla on ensisijaisen tärkeä rooli ympäristölukutaitoon liitettävien tietojen ja taitojen esiin tuomisessa. Kun perusteet ovat kunnossa voidaan alkaa etsimään keinoja asioiden ratkaisemiseksi.

Ympäristöosaaminen koostuu erilaisita taidoista, kuten kestävän kehityksen tavoitteiden ja merkityksen ymmärryksestä. Myös oman ammattialan kestävien työtapojen hallinta ja sitoutuminen kestävän kehityksen edistämiseen omassa ammatissa ja työyhteisössä ovat kestävän kehityksen osaamisen kulmakiviä. EPALEssa julkaistun Wendy Griswoldin artikkelin Sustainability Adult Education: Learning to Re-Create the World mukaan haasteena on, että aikuisten ympäristölukutaito kehittyy lähinnä epävirallisen oppimisen piirissä. Tämän vuoksi sektorista, organisaatiosta ja alasta riippumatta aikuisten ympäristöopetukseen tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota.

YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -seurantakokouksessa koulutusta korostettiin välineenä globaalihaasteiden ratkomisessa. Opetusministeri Li Anderssonin mukaan ’’Maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemisessa onnistutaan varmimmin, kun se tehdään osaaminen edellä. Sen takia juuri nyt on elintärkeää investoida jatkuvaan oppimiseen, koulutuksen tasa-arvoon, tieteeseen ja innovaatioihin’’.

Alla työkaluja ja tekstissä käytettyjä tietolähteitä aikuisten ilmastokasvatuksen tueksi:

  • Ilmastokasvatuksen polkupyörämallin avulla voit tutustua siihen, mitä kaikkea luonteeltaan monitieteinen ilmastokasvatus käsittää.
  • Ympäristöosaava on verkkopalvelu, joka tarjoaa alakohtaista ja käytännöntietoa ympäristöasioista sekä työkaluja organisaation toiminnan kehittämisen tueksi. Ympäristöosaaminen tuo organisaatiolle kustannussäästöjä, parantaa laatua, vastaa asiakkaiden kysyntään ja auttaa menestymään kilpailussa.
  • Ympäristöministeriö kokoaa vuosittain eduskunnalle Ilmastovuosikertomuksen, jossa tarkastellaan päästövähennykstavoitteiden toteutumista sekä toimia, joilla voidaan saavuttaa seuraavia tavoitteita.
  • Hyria koulutuksen koordinoimassa ja Opetushallituksen rahoittamassa, Aikuiskoulutuksen kestävän kehityksen sisällöt, menetelmät ja kriteerit -hankkeessa on tuotettu ammatillisen aikuiskoulutuksen tarpeisiin työkaluja, joiden avulla voidaan syventää eri ammattialojen kestävän kehityksen osaamispohjaa.
  • Agenda 2030 ja ympäristökasvatus seminaarissa kuullaan ja keskutellaan ympäristökasvatuksen ajankohtaisista kysymyksistä, kuten mikä merkitys kasvatuksella on Agenda 2030 -tavoitteiden saavuttamiseksi ja miten vaikuttavuutta lisätään ja minkälainen yhteistyö auttaisi eteenpäin.
  • Wendy Griswoldin artikkeli Sustainability Adult Education: Learning to Re-Create the World
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn