chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Newsroom

Hvor mye du lærer gjennom de daglige arbeidsoppgavene, avhenger av hva slags jobb du har

08/08/2019
Lingua: NB

Læring skjer kontinuerlig – også når vi minst venter det. Uformell læring gjennom daglige arbeidsoppgaver er en vesentlig del av det moderne arbeidslivet. Men hvor mye vi lærer, avhenger av hva vi arbeider med.

 

Siden 2003 har Arbeidskraftundersøkelsen (the Labour Force Survey) i Norge hatt en årlig tilleggsundersøkelse som blir kalt Lærevilkårsmonitoren. I denne monitoren blir respondentene spurt om deltakelse i formell og ikke-formell læring. De respondentene som er i jobb, får dessuten to spørsmål som handler om uformell læring: Hvor gode muligheter jobben gir dem muligheter til å skaffe seg kunnskaper og ferdigheter gjennom det daglige arbeidet, og i hvilken grad jobben krever at de stadig på lære noe nytt eller sette seg inn i nye ting.

 

71 prosent av de sysselsatte opplevde stadige krav til læring i jobben i 2019. respondenter med høyere utdanning hadde de høyeste læringskravene, og respondentene med utdanning på grunnskolenivå hadde lavest krav til kontinuerlig læring. Hvis vi fordeler på yrkesgrupper, hadde personer i ledelses- og akademiske yrker de høyeste kravene til læring. Ansatte i offentlig administrasjon, finansierings- og forsikringsvirksomhet og informasjon og kommunikasjon har de høyeste læringskravene, mens overnattings- og serveringsvirksomhet og transport og lagring er blant de bransjene der ansatte i minst grad opplever krav til læring.

 

Les mer

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn