chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Piattaforma elettronica per l'apprendimento degli adulti in Europa

 
 

Newsroom

Библиотечна програма "различията ни обединяват"

25/08/2015
Lingua: BG

Регионална библиотека „Дора Габе” осигурява равен достъп до знание и култура, удовлетворява информационните потребности на всички граждани от Добрич и областта, без оглед на тяхното вероизповедание, етническа принадлежност, социален статус, работи за насърчаване на четенето и намаляване на неграмотността. Библиотеката предлага безплатен достъп до интернет, провежда курсове за начална компютърна грамотност, организира културни и образователни прояви, в които се включват различни целеви групи – деца от 4 г. до 14 г.,  ученици, студенти, хора в активна възраст, безработни, хора на възраст 60+.

Още през 1996 г. в регионална библиотека „Дора Габе” стартира социална библиотечна Програма за хора в неравностойно положение. Целогодишната програма „Различията ни обединяват” на библиотеката включва целева група  хора в неравностойно социално положение - малцинствени етнически групи, лицата със специални образователни потребности, хора с увреждания, деца в риск. Програмата съдейства за съхраняване и развиване културната идентичност на децата и учениците от етническите малцинства, към улесняване на достъпа до информация и засилване на мотивацията на групите в неравностойно положение за включване в образователния процес и в обществения живот, за по-успешната трудова реализация.

Целогодишно библиотеката предлага беседи за потребители на дневен център за възрастни с психични увреждания „Д-р Петър Станчев”. През последните години хората с психични проблеми посещават библиотеката, разглеждат изложби и витрини, за беседа по определена тема, слушат музика. Самите те са представяли свои изложби на територията на библиотеката. За потребителите бе организиран курс за компютърна грамотност по Програма „Глоб@лни библиотеки „България”.
 

Освен да подпомага социалната интеграция на групите в неравностойно положение, програма „Различията ни обединяват” насърчава интеркултурния диалог между хората.
Интеграция и приобщаването на етническите общности, на хората в неравностойно положение, на деца в риск, на хора с увреждания  са част от целите, които си поставя библиотеката, за да се повишава качеството на живота на гражданите и създават условия за равни възможности на всички и правото на пълноценно развитие на всеки.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn