chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Blog

Digitale onderwijsmethoden als flexibel leermiddel

20/12/2018
by NSS EPALE Nederland
Tungumál: NL
Document available also in: EN

Blog door Christine Fenech

 

Ik ben geen docent, maar als onderzoeker op het gebied van onderwijs en als volwassen lerende is het belang van flexibele leervormen voor mij duidelijk. Het is soms een hele opgave om werk, gezin en studie met elkaar te combineren, waardoor klassikaal onderwijs niet altijd haalbaar is. Ook is dit niet de manier waarop de meesten van ons tegenwoordig met leren omgaan. We verdiepen ons in de dingen die ons interesseren door middel van boeken, tijdschriften, websites of video’s. Wat we ontdekken, delen we met vrienden en vreemden op Facebook, Pinterest of andere platforms. Soms leren we in een klaslokaal, soms op een online platform en soms beseffen we niet eens dat we leren.

Nadenken over de verschillende manieren waarop we tegenwoordig met informatie omgaan en kennis verwerven en delen, is daarom interessant en kan een nuttige bijdrage leveren aan de leerprocessen die plaatsvinden in verschillende situaties, waaronder het klaslokaal. In plaats van digitale media als een afleiding te zien denk ik dat ze ook nuttig kunnen zijn om een nieuwe leergemeenschap binnen en buiten de klas te creëren, waar het leerproces gezamenlijk wordt vormgegeven door docenten en cursisten en waar iedereen waardevolle ontdekkingen met anderen kan delen in het gemeenschappelijke belang.

Ik was dan ook enthousiast toen ik de kans kreeg om een cursus uit te proberen die de verschillende aspecten van digitale onderwijsmethoden onderzoekt aan de hand van open leermiddelen, zoals wiki’s, digitale leermiddelen en spellen, content curation enz., via het project EDUHACK (https://eduhack.eu/).

Aangezien de cursus vooral bedoeld was voor opleiders, ging een belangrijk deel in op de vraag hoe het potentieel van digitale onderwijsmethoden het beste in de klas kan worden benut. Als medeschepper van kennis ging mijn belangstelling echter vooral uit naar het gebruik van wiki’s, digitale leermiddelen en kennisborging.

Volwassen lerenden brengen minder tijd door op de onderwijsinstelling en hebben minder persoonlijk contact met docenten of medecursisten, wat een negatief effect kan hebben op hun gevoel van verbondenheid en betrokkenheid. Hun de gelegenheid bieden om informatie met elkaar te delen kan daarom bijdragen aan dat gevoel van verbondenheid. Zolang dit gebeurt op een natuurlijke, ongedwongen en gebruiksvriendelijke manier en dit betrekking heeft op informatie die voor hen van belang is, denk ik dat dit aspect de moeite van het onderzoeken waard is, met name in volwasseneneducatie.

Het voordeel van digitale leermiddelen is dat zij lerenden de mogelijkheid bieden om een deel van het programma in hun eigen tempo te volgen, wanneer zij daarvoor tijd hebben. Door een deel van het programma op deze manier aan te bieden, kan er in de klas tijd worden vrijgemaakt om moeilijkere inhoudelijke aspecten te bespreken of in te gaan op vragen. Digitale leermiddelen hebben soms ook het voordeel dat er sneller feedback wordt geboden, hetgeen nuttig kan zijn voor lerenden en tijdbesparend kan werken voor de docent.

Het mooiste aspect van volwasseneneducatie, tot slot, is de ervaring die medestudenten meebrengen naar de klas en het luisteren naar hun suggesties voor verder materiaal en verdere literatuur in verband met de cursus. Dit is immers waar het beheren en organiseren van digitale leermiddelen om draait: tips krijgen over wat nuttig is gebleken over een bepaald onderwerp en waarom dat zo was, in plaats van simpelweg een literatuurlijst te delen.

Vanuit die gedachte heb ik als student Maltees als buitenlandse taal een pin bij Pinterest gecreëerd waar ik nuttig materiaal ophang dat ik tijdens het leerproces heb aangetroffen. Ik zal dit delen met mijn medestudenten en mijn docent, en hen aanmoedigen om dit aan te vullen met het materiaal dat zij zelf tegen zijn gekomen. Sowieso hebben volwassen lerenden en hun docenten al een sterke neiging tot samenwerken: zou dit wellicht komen door hun sterke intrinsieke motivatie en hun zelfsturend vermogen?

Het zou prachtig zijn als deze eigenschap verder kan worden benut door het gebruik van digitale onderwijsmethoden in volwasseneneducatie te bevorderen.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Displaying 1 - 2 of 2
  • Sjoerd Wijkel's picture
    Are you learning Maltese Christine?
  • Christine Fenech's picture
    Hi Sjoerd. Yes I am. Malta has two official languages, Maltese as national language and English as official language. It's good to get a sense of Maltese to fully immerse yourself in the culture of the country you are living in.