chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Welke rol speelt de EU in de volwasseneneducatie?

De EU speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van het leren van volwassenen. In de tijdlijn hieronder ziet u hoe dit zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. In de tijdlijn zijn ook hoogtepunten zoals belangrijke beleidspublicaties en -initiatieven opgenomen.

Het werk van de EU op het gebied van volwassenenonderwijs begint met het Verdrag van Rome waarin de Europese Gemeenschap beroepsopleidingen op basis- en voortgezet niveau stimuleert.

1957

De EU gaat beleid op het gebied volwassenenonderwijs ontwikkelen

2000
(2002)

De Raad van de Europese Unie publiceert de resolutie inzake levenslang leren en legt daarin de nadruk op het principe „onderwijs van de wieg tot het graf” en het verstrekken van onderwijs aan alle lagen van de bevolking.

(2006)

De Commissie publiceert de mededeling Een mens is nooit te oud om te leren, waarin de nadruk ligt op de belangrijke bijdrage die volwassenenonderwijs levert aan werkgelegenheid, mobiliteit en sociale insluiting.

De Commissie publiceert de mededeling Het is nooit te laat om te leren. Hierin staat onder andere een actieplan voor volwasseneneducatie (2008-2010) waarin, voor de eerste keer, gemeenschappelijke prioriteiten ter bevordering van de sector volwassenenonderwijs zijn opgenomen.

2007

De Raad publiceert een resolutie over een vernieuwde Europese agenda voor volwasseneneducatie (EAAL) en versterkt daarmee het beleid op het gebied van volwassenenonderwijs. Dit is de referentietekst van de EU voor beleid op het gebied van volwassenenonderwijs.

2011

Een van de belangrijkste boodschappen van EAAL is dat volwassenenonderwijs in al zijn vormen zorgt voor inzetbaarheid op de arbeidsmarkt, betere sociale insluiting, actief burgerschap en persoonlijke ontwikkeling. Alles in de agenda draait om meer participatie en volwassenen de mogelijkheden bieden hun vaardigheden en competenties hun hele leven te blijven ontwikkelen en opfrissen.

De prioriteiten voor EAAL worden vastgelegd voor de periode 2015-2020:

2015

Zorgen voor samenhang tussen volwassenenonderwijs en andere beleidsgebieden

Vergroten van aanbod en de deelname in de volwasseneneducatie

Leren toegankelijker maken met behulp van beroepspraktijkvorming, ICT en mogelijkheden voor een tweede kans

Betere kwaliteitsgarantie, met bijvoorbeeld een basisopleiding en permanente educatie voor docenten in de volwasseneneducatie.

In de Nieuwe vaardighedenagenda voor Europa wordt voorgesteld dat de lidstaten een vaardighedengarantie invoeren om het niveau van de basisvaardigheden waarover volwassenen moeten beschikken te verhogen.

2016

Op 19 december neemt de Raad de aanbeveling Bijscholingspaden: nieuwe kansen voor volwassenen aan. Die is gericht op de 64 miljoen Europese volwassenen die nog niet beschikken over een diploma van het hoger middelbaar onderwijs. Deze aanbeveling moet hen helpen, zodat ze een minimaal niveau aan leesvaardigheid, rekenvaardigheid en digitale vaardigheden kunnen verwerven en van daaruit kunnen doorleren voor een diploma van het lager of hoger middelbaar onderwijs.

2016

EAAL maakt deel uit van het strategisch kader „ET2020” voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding. De ET2020-werkgroep voor volwassenenonderwijs 2016-2018 maakt gebruik van collegiaal advies voor beleid dat meer volwassenen aanmoedigt om zich bij te scholen op het werk.

De lidstaten moeten bepalen welke maatregelen ze gaan nemen om de bijscholingspaden uit te voeren.

2018