chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Newsroom

RIC Novo mesto gradi na znanjih in izkušnjah pridobljenih v mednarodnih projektih

04/01/2017
Tungumál: SL

V Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto kot partner sodelujemo v številnih mednarodnih projektih, ki so financirani znotraj programa Erasmus + K2 Strateška partnerstva, katerih poglavitni namen je prenos in izmenjava dobrih praks za opolnomočenje različnih ranljivih ciljnih skupin. Projekti obenem omogočajo tudi tako strokovno kot osebno rast zaposlenih, ki delajo na projektih.

 

Pred kratkim se zaključil dvoletni projekt TIME@Net (Transnacionalna mreža za spodbujanje inovativnih modelov izobraževanja, učenja in vključenosti v delo), v katerem smo sodelovali kot partnerji skupaj z osmimi  različnimi evropskimi partnerji. Namen projekta je bil pomagati mladim z motnjami v duševnem razvoju k večji vključenosti v delo, usposabljanje in življenje na sploh. V projektu je bil izdelan priročnik za strokovnjake in pilotno usposabljanje v Sloveniji s poudarkom na povezovanju s podjetji in drugimi pomembnimi organizacijami že od začetka procesa vključevanja. Po končanem usposabljanju so udeleženci usposabljanja prenesli znanje pridobljeno na usposabljanju v svojo državo z izdelavo individualnih planov vključevanja oseb z motnjami v duševnem razvoju v tesnem sodelovanju izobraževalnih organizacij s trgom dela.
V drugem projektu Plan Be, ki teče že dobro leto, skušamo preko spodbujanja prostovoljstva in aktivnega staranja vplivati tudi na boljšo kakovost življenja starejših. To bomo dosegli z izvedbo programov, na podlagi 8 modulov (Izvajanje “peer to peer” aktivnosti, Socialna komunikacijska orodja in tehnike, Solidarnost, Enakost spolov: medkulturno in medgeneracijsko učenje, Kultura in umetnost,  Narava in okolje ter Hrana in zdravje), ki jih trenutno v projektu razvijamo.  Po usposabljanju izvajalcev modulov, ki je potekalo pred kratkim v Italiji ter po testiranju modulov v vseh štirih partnerskih državah (Portugalskem, Italiji, Finski ter pri nas) bomo prihodnje leto spomladi organizirali zaključni mednarodni enotedenski dogodek v Sloveniji, predvidoma v maju.

Pred kratkim smo pričeli s štirimi novimi projekti. Projekt Talking se osredotoča na ciljno skupino priseljencev ter razvoj kompetenc strokovnjakov z uporabo transakcijske analize v programih za priseljence. Projekt ScienceLit – Scientific Literacy for All je predvsem namenjen dvigu dostopa do naravoslovnih znanosti tistim, ki tradicionalno niso imeli dostopa do akademskih znanj.  Projekt  Hey! Teachers, don't leave the kids alone! pa bo ugotavljal ali so učni pristopi, ki jih uporabljajo učitelji, v skladu z novimi trendi socialnih sprememb ter razvijali posebna usposabljanja za učitelje, ki bodo temeljila na individualni obravnavi učencev in dela s celo družino, kar jim bo omogočilo bolj učinkovito soočanje z dnevnimi izzivi, izboljšanje njihove socialne vključenosti in izboljšanje stopnje dobrega počutja.

Cilj zadnjega projekta Upskillead – Upskillig Adult Educators for Digital Lead, katerega vodimo, pa  je posodobiti kompetence izobraževalcev odraslih na področju IKT in njegovo uporabo v učnem procesu. V projektu bomo pripravili in razvili seznam ključnih kompetenc, kurikulum in učno gradivo, sistem Open badges za ugotavljanje kompetenc, e-platformo z e-Akademijo ter program z e-gradivi za razvoj izobraževalcev odraslih.

 

Tovrstni projekti pomenijo dodano vrednost našim rednim dejavnostim in projektom. Na eni strani omogočajo prenos preverjenih učinkovitih praks in krepitev kompetenc zaposlenih in naših parterjev ter tako nenehno izboljševanje našega dela, na drugi strani pa širijo možnosti podpore predvsem ranljivim ciljnim skupinam v našem okolju.

 

Podrobnejše informacije o projektih in gradiva so dostopna na naši spletni strani (www.ric-nm.si).

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn