chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Česta pitanja

Općenite informacije

Tko stoji iza e-platforme EPALE?

Platforma EPALE inicijativa je Europske komisije (link is external) koja se zalaže da ona postane trajnom značajkom europskog prostora za učenje odraslih.

EPALE nadgleda Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (link is external) (EACEA), a tom platformom na dnevnoj bazi upravlja Središnja služba za podršku (CSS). Možete kontaktirati službu za korisnike CSS-a putem e-pošte na: helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) ili pozivom na telefonski broj +44 (0) 121 212 8934.

Od jeseni 2014. nacionalne službe za podršku (NSS) jednako tako surađuju s CSS-om kako bi pomogle napuniti EPALE zanimljivim i jedinstvenim sadržajem te kako bi animirale zajednicu.

Više informacija o središnjim i nacionalnim službama za podršku potražite na sljedećim poveznicama:

Središnja služba za podršku

Nacionalne službe za podršku

Što je Središnja služba za podršku i čime se bavi?

Središnja služba za podršku (CSS) udruženje je dviju organizacija, Ecorys UK i Intrasoft Ltd, koje zajednički razvijaju i upravljaju e-platformom EPALE. CSS surađuje s nacionalnim službama za podršku za e-platformu EPALE, stručnjacima i dionicima u području učenja odraslih radi objave aktualnih i relevantnih sadržaja na platformi. CSS također upravlja službom za korisnike e-platforme EPALE, šalje mjesečni bilten, upravlja komunikacijom na društvenim medijima, učitava sadržaj, pokreće i upravlja raspravama te održava tematske događaje.

Kako mogu kontaktirati Središnju službu za podršku?

Ako trebate stupiti u kontakt, pošaljite poruku e-pošte službi za korisnike e-platforme EPALE: helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) ili nazovite +44 (0) 121 212 8934.

Što su Nacionalne službe za podršku i čime se bave?

Nacionalne službe za podršku (NSS-ovi) imenovala su nacionalna tijela zemalja koje sudjeluju u programu Erasmus+ kako bi pomogle u stvaranju sadržaja za e-platformu EPALE i kako bi ju oživjele. Blisko surađuju sa Središnjom službom za podršku (CSS) kako bi na mrežnu stranicu objavile sadržaj visoke kvalitete i potaknule doprinos korisnika. NSS-ovi su jednako tako usredotočeni na približavanje e-platforme EPALE zajednici za obrazovanje odraslih u svojim zemljama i na poticanje njihovih zajednica da sudjeluju u e-platformi EPALE.

NSS-ove za e-platformu EPALE sufinanciraju vlade država članica.

Za više informacija pogledajte mrežnu stranicu Nacionalnih službi za podršku.

Kako mogu kontaktirati Nacionalnu službu za podršku (NSS)?

Kontaktne informacije svih NSS-ova dostupne su na mrežnoj stranici Nacionalnih službi za podršku.

Preporuča se da o bilo kojim upitima koji se odnose na određenu zemlju izravno kontaktirate odgovarajući NSS ili CSS, ako NSS-a nema u zemlji o kojoj biste htjeli dobiti informacije.

Kako se financira EPALE?

EPALE financira Europska komisija u okviru svoje sveobuhvatne strategije kojom se promiče učenje odraslih.

NSS-ove jednako tako sufinanciraju i vlade država članica. EPALE je podržan na temelju članka 14. stavka 1. točke b. pravne odluke kojom je donesen program Erasmus+. On ima i važnu ulogu u postizanju ciljeva utvrđenih u Rezoluciji Vijeća iz 2011. o obnovljenom Europskom programu za učenje i obrazovanje odraslih te osposobljavanje 2020.

Za više informacija o programu Erasmus+ pogledajte odjeljak Kako je EPALE povezan s programom Erasmus+?

Za više informacija o programu Grundvig pogledajte odjeljak Kako je EPALE povezan s programom Grundtvig?

Mogu li promicati EPALE među svojim kolegama/ostalim dionicima?

Da. EPALE je platforma s otvorenim članstvom koja vam omogućuje povezivanje s ostalim stručnjacima, praktičarima i volonterima u području učenja odraslih diljem Europe.

EPALE je mrežna zajednica okupljena oko širokog spektra korisnih obrazovnih resursa, vijesti, objava na blogu, događaja, tematskih stranica i alata za umrežavanje, uz sadržaj visoke kvalitete koji su prepoznali stručnjaci u tom području i koji je preveden na ključne jezike.

Što ako na mrežnoj stranici e-platforme EPALE nema informacija koje tražim?

Ako se informacije koje tražite odnose na učenje odraslih, ali nisu na mrežnoj stranici e-platforme EPALE, kontaktirajte službu za korisnike na helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail). Osoblje naše službe za korisnike podržava tim tematskih stručnjaka u području učenja odraslih koji mogu pružiti pomoć na šest jezika (engleskom, francuskom, njemačkom, španjolskom, talijanskom i poljskom).

Jeste li znali da i vi možete objavljivati vlastiti sadržaj na platformi EPALE? Možete učitati četiri vrste sadržaja: objavu na blogu, novinski članak, događaj ili resurs. Postoji mrežni obrazac za svaku od navedenih vrsti sadržaja. Ti obrasci nalaze se u svakom odgovarajućem odjeljku kojemu se može pristupiti s početne stranice ovdje.

Ispunite mrežni obrazac i spremite ga. Primit ćete mrežnu poruku i potvrdu putem e-pošte. Vaš sadržaj bit će spremljen kao nacrt, a zatim će ga provjeriti Središnja služba za podršku. Bit ćete obaviješteni kada vaša stavka bude objavljena. Možete pristupiti svim svojim objavljenim sadržajima na svojem profilu kojem možete pristupiti klikom na svoje ime koje se nalazi u srednjoj traci. Zapamtite da trebate biti registrirani član i biti prijavljeni na platformu. Radujemo se objavljivanju vašeg sadržaja!

Kako se mogu uključiti u EPALE?

Cilj e-platforme EPALE jest izgradnja ujedinjene zajednice u području učenja odraslih na nacionalnoj i europskoj razini. Nakon što se pridružite e-platformi EPALE možete komunicirati s različitim akterima iz područja učenja odraslih poput poučavatelja, donositelja politika i volontera.

Kao registrirani član e-platforme EPALE možete raspravljati o idejama i dijeliti informacije s ostalim ljudima iz vaše zemlje ili Europe, radeći sa svojim sektorom. Platforma je savršena za pronalazak partnera ili dijeljenje iskustava i ideja povezanih s vašim projektom u području učenja odraslih. Isto tako, možete učitati i dijeliti događaje, resurse, objave na blogu i članke (uključujući dokumente o politikama i odgovarajuće materijale projekata) s ostalima diljem Europe. Kako bismo osigurali da su informacije dostupne na mrežnoj stranici visoke kvalitete, provode se provjere sadržaja korisnika prije njihove objave. Svi korisnici su obaviješteni kada/ako je njihov sadržaj objavljen.

Za više informacija o tome kako se registrirati pogledajte odjeljak Moram li se registrirati za pristup e-platformi EPALE?

Za sve upite možete kontaktirati službu za korisnike e-platforme EPALE telefonom na + 44 (0)121 212 8934 ili putem e-pošte na helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Kako mogu uvijek biti u toku?

Kako biste uvijek bili u toku trebate se registrirati na platformu. Kada se registrirate automatski ćete biti prijavljeni na naš bilten koji se šalje na mjesečnoj bazi.

EPALE je vrlo aktivan na društvenim mrežama. EPALE možete pronaći na Twitteru, Facebooku i LinkedInu:

Twitter: EPALE_EU (link is external)

Facebook: EPALE.EU (link is external)

LinkedIn: E-platforma za učenje odraslih u Europi (link is external)

Po čemu se EPALE razlikuje od ostalih mrežnih stranica s informacijama o učenju odraslih?

EPALE je virtualno sastajalište praktičara i organizacija u području učenja odraslih na europskoj razini. Stranica ima velik broj jedinstvenih značajki:

 • otvoreno članstvo
 • višejezični sadržaj koji uključuje najbolje prakse, vijesti, razvoje politika, objave na blogu, događaje i resurse
 • pretraživi paneuropski kalendar tečajeva i događaja koji su zanimljivi stručnjacima u području učenja odraslih
 • sadržaj koji je u rukama korisnika
 • mogućnost da korisnici prepoznaju, ocijene i podijele zanimljive i relevantne materijale, alate i resurse
 • alat za pretragu partnera koji vam omogućuje da pronađete ostale korisnike e-platforme EPALE zainteresirane za paneuropsku suradnju
 • zajednice u području prakse
 • paneuropske profile korisnika kako bi se povezali i prepoznali ključni dionici i članovi zajednice ili suradnici u ostalim zemljama.
 • prostore za suradnju

Po čemu se EPALE razlikuje od platforme eTwinning?

Platforma eTwinning olakšava suradnju između škola, nastavnika i učenika te organizira događaje za profesionalni razvoj nastavnika. Cilj e-platforme EPALE jest izgradnja mrežne zajednice sektora učenja odraslih i stručnjaka u području učenja odraslih.

Jednako je tako važno navesti da, za razliku od platforme eTwinning, EPALE ne nudi mogućnost dvojnih razreda, s obzirom da se za odrasle nastava ne održava na jednak način kao nastava u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. Međutim, stručnjaci u području učenja odraslih mogu raspravljati o aktualnim temama i dijeliti najbolje prakse u Zajednicama u području prakse e-platforme EPALE.

Kako je EPALE povezan s programom Grundtvig?

Program Grundtvig bio je dio Programa cjeloživotnog učenja EU-a od 2007. do 2013. Njime se pružala podrška pojedincima i organizacijama uključenima u nestrukovno obrazovanje odraslih za sudjelovanje u europskim aktivnostima i projektima u području osposobljavanja.

EPALE je nastao iz potrebe dionika programa Grundtvig za prostorom za razmjenu ideja i praksi radi razvoja svojih stručnih praksi. Događaji i mreže programa Grundtvig omogućili su prostor za raspravu o ideji i pokretanje razvoja e-platforme EPALE.

Mreže i projekte koje je podržavao program Grundtvig potiče se da postanu korisnici e-platforme EPALE. Međutim, EPALE želi doprijeti i do ostalih stručnjaka u području učenja odraslih koji još nisu uključeni u europske projekte.

Platforma EPALE nudi interaktivne značajke, omogućava korisnicima da se povežu s ostalima diljem Europe, uključe u rasprave i razmjenjuju dobre prakse. U knjižnici resursa stranica jednako tako objavljuje/poziva se na resurse nastale u okviru programa Grundtvig. Projekte se potiče da na platformi objavljuju događaje i dijele dobre prakse ili resurse koje su izradili.

EPALE zajednicama u području prakse koje korisnicima i dionicima pružaju namijenjeni prostor na e-platformi EPALE nudi i mogućnost održavanja rasprava o bitnim temama i dijeljenja odgovarajućeg sadržaja. EPALE ima Pretragu partnera pomoću kojeg korisnici mogu tražiti potencijalne partnere. EPALE nudi i prostore za suradnju. To su područja za korisnike na e-platformi EPALE u kojima mogu raspravljati o idejama za potencijalne projekte, razvijati aplikacije i dijeliti dokumente.

Kako je EPALE povezan s programom Erasmus+?

Erasmus+ (link is external) program je EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje 2014. – 2020., čiji je cilj poboljšanje kvalitete i važnosti kvalifikacija i vještina. Zamjenjuje Program cjeloživotnog učenja (LLP) i program Grundtvig (obrazovanje odraslih).

Erasmus+ otvoren je učenicima, nastavnicima, naučnicima, volonterima, voditeljima mladih i ljudima koji rade u amaterskim sportovima. Programom se osiguravaju i sredstva za partnerstva među obrazovnim institucijama, organizacijama za mlade, poduzećima, lokalnim i regionalnim tijelima i nevladinim organizacijama te on pruža potporu reformama u državama članicama kako bi modernizirale obrazovanje i osposobljavanje te promovirale inovacije, poduzetništvo i zapošljivost.

Programom Erasmus+ financira se EPALE u okviru Ključne aktivnosti 2. Člankom 14. stavkom 1. točkom (b) pravne odluke (link is external) pruža se potpora donošenju programa Erasmus+ i usredotočuje se na učenje odraslih i kontinuirano obrazovanje i osposobljavanje (C-VET).

Što je EPALE?

EPALE je višejezična otvorena zajednica članova za nastavnike, poučavatelje, znanstvenike, akademike, donositelje odluka i svakog sa stručnom ulogom u obrazovanju odraslih.

EPALE, kao najnoviji razvoj u stalnoj obvezi poboljšanja kvalitete pružanja obrazovanja odraslima u Europi, financiran je od strane Europske komisije. Više o politici EU-a o učenju odraslih pročitajte ovdje (link is external).

Zajednica je u srcu e-platforme EPALE. Temelji se na podjeli sadržaja vezanog uz obrazovanje, uključujući novosti, objave na blogu, resurse, događanja i tečajeve.

Članovi zajednice mogu biti aktivni s kolegama iz učenja odraslih diljem Europe putem značajki stranice poput rasprava i debata na internetu, zajednica u području prakse, ocjenjivanja sadržaja i komentiranja objava na blogu. Možete komunicirati i sa svojim kolegama diljem Europe putem tematskih područja koja pružaju strukturirani sadržaj prema temi, kao i zatražiti prostor za suradnju, tj. privatni prostor unutar e-platforme EPALE koji vam omogućava rasprave, učitavanje dokumenata, dijeljenje vijesti i isticanje bitnih događaja u određenom grupnom kalendaru. Korištenjem Pretrage partnera možete pronaći i projekte te ostvariti profesionalne odnose.

Ciljne skupine/dionici

Odrasli sam učenik – što mi EPALE nudi?

EPALE cilja na one koji pružaju i organiziraju obrazovanje odraslih, a ne na same učenike.

I dalje možete posjetiti platformu kako biste saznali informacije o učenju odraslih diljem Europe. Ako želite sudjelovati u obrazovnim aktivnostima, evo nekoliko ideja koje možete razmotriti:

 • Kontaktirajte obrazovnu službu u svojem gradu;
 • Razmotrite mogućnosti koje nude udruge, sveučilišta, škole stranih jezika, muzeji, knjižnice itd. u vašem gradu/vašoj regiji;
 • Razgovarajte sa svojim poslodavcem;
 • Kontaktirajte organizacije koje se bave učenjem odraslih u vašoj zemlji. Europsko udruženje za obrazovanje odraslih (link is external) (EAEA) ima brojno članstvo koje se sastoji od europskih organizacija za učenje odraslih koje možete kontaktirati;
 • Posjetite Euroguidance (link is external), mrežu centara za povezivanje sustava za profesionalnu orijentaciju u Europi;
 • Pročitajte informacije i analizu europskih obrazovnih sustava i politika na Mreži Eurydice;
 • Posjetite Ploteus (link is external), koji nudi informacije o tečajevima, učenju kroz rad i kvalifikacijama.

Stručnjak sam u području učenja odraslih – što mi EPALE nudi?

EPALE je pokrenut zbog vas i ostalih stručnjaka, kako bi vam pomogao da učite jedni od drugih i razvijate svoju stručnu praksu. Stranica je namijenjena nastavnicima, poučavateljima, znanstvenicima, akademicima, donositeljima politika i stručnjacima koji rade u sektoru učenja odraslih diljem Europe.

EPALE ima mnoštvo doista korisnih alata uključujući kalendar događaja, najnovije vijesti o učenju odraslih, blog, knjižnicu resursa, forume za raspravu o raznim temama i pretraživanje partnera.

EPALE ima i nekoliko zajednica u području prakse koje korisnicima osiguravaju područje na e-platformi EPALE namijenjeno za učitavanje dokumenata, pokretanje rasprava, dijeljenje vijesti i događaja u okviru određenog područja učenja odraslih. Ako ne možete pronaći zajednicu koja zadovoljava vaše potrebe, zašto ne biste pokrenuli novu slanjem mrežnog zahtjeva.

Kako biste bili u mogućnosti razmjenjivati nastavne materijale i dobre prakse, kao i ideje i resurse, s ostalima diljem Europe, trebate se registrirati na EPALE.

Predstavnik sam projekta u području učenja odraslih – što mi EPALE nudi?

Centar resursa e-platforme EPALE ima više od 3000 resursa uključujući dobre prakse, pedagoške materijale i rezultate istraživanja koji vam mogu biti zanimljivi za projekt. Možete i učitati bilo koje događaje vezane uz vaš projekt u kalendar e-platforme EPALE ili podijeliti važne vijesti u odjeljku Vijesti.

EPALE ima i nekoliko značajki zajednice uključujući:

Ako je vaš projekt financiran kroz program cjeloživotnog učenja ili programa Erasmus+, vaši bi rezultati projekta trebali biti učitani na Platformu za širenje podataka i informacija programa Erasmus+ (link is external). Znajte da bi pitanja vezana uz Platformu za širenje podataka i informacija programa Erasmus+ trebala biti namijenjena vašoj Nacionalnoj agenciji. Ukoliko želite povezati e-platformu EPALE sa svojim rezultatima, kontaktirajte službu za korisnike putem e-pošte na: helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail)

Svi drugi projekti mogu dostaviti resurse za izravnu objavu u Centar resursa e-platforme EPALE s poveznicom na svoje mrežne stranice. Imajte na umu da će se provjeravati kvaliteta predloženih resursa kako bi se osiguralo da su prikladni za pozivanje na e-platformi EPALE.

Dio sam mreže/organizacije za učenje odraslih – što mi EPALE nudi?

EPALE nudi mnogo zaista korisnih alata koji vam mogu pomoći u vašem dnevnom radu i poboljšati profil vaše mreže/organizacije diljem Europe.

Putem e-platforme EPALE možete objavljivati svoje konferencije, tečajeve i seminare u mrežnom kalendaru. Događaji uključeni u kalendar šire se i putem računa e-platforme EPALE na društvenim mrežama (vidi odjeljak Kako mogu uvijek biti u toku? za više informacija).

Postoji i nekoliko značajki zajednice koje vas mogu zanimati:

 • Tematske kampanje – omogućavaju korisnicima diljem Europe da se udruže kako bi raspravljali i dijelili informacije o važnim temama u području učenja odraslih. Sudjelovanje u tim raspravama poboljšava profil vaše organizacije diljem Europe;
 • Zajednice u području prakse e-platforme EPALE, gdje se korisnici mogu udružiti kako bi raspravljali i dijelili ideje u okviru specifičnog područja učenja odraslih. Da ponovimo, sudjelovanje u tim mrežnim zajednicama omogućava vam da poboljšate profil vaše organizacije s ostalim korisnicima. Ako ne možete pronaći zajednicu koja zadovoljava vaše potrebe, zašto ne biste pokrenuli novu slanjem mrežnog zahtjeva.

Nadalje, EPALE nudi i mogućnost pretraživanja partnera pomoću koje možete potražiti potencijalne partnere ili kreirati vlastiti zahtjev. Kao dio Pretrage partnera e-platforme EPALE možete zatražiti i Prostor za suradnju. On pruža područje na e-platformi EPALE u kojem možete raspravljati o idejama za potencijalne projekte, razvijati aplikacije i dijeliti dokumente, bez pretrpavanja svoje ulazne pošte.

Centar resursa e-platforme EPALE sadrži preko 3000 resursa koji bi vas mogli zanimati, uključujući dobre prakse, pedagoške materijale i rezultate istraživanja. Možete dijeliti i važne vijesti u odjeljku Vijesti.

Član sam akademske zajednice – što mi EPALE nudi?

EPALE nudi repozitorij od preko 3000 resursa u području učenja odraslih uključujući informacije o rezultatima istraživanja, statistikama i rezultatima anketa, kao i izvješća koja se odnose na određeni sektor te rezultate koji bi vas mogli zanimati i pomoći vam u vašem radu.

Kalendar e-platforme EPALE uključuje i informacije o tečajevima i događajima, uključujući konferencije na visokoj razini za koje biste mogli biti zainteresirani.

Nadalje, EPALE vam nudi i mogućnost umrežavanja, dijeljenja ideja i raspravljanja o važnim temama s ostalim korisnicima diljem Europe. Pobrinite se da se registrirate kako biste mogli komentirati i ocjenjivati tematske objave na blogu. Možete slati i vlastite objave na blogu, događaje, vijesti ili resurse (npr. izvješća, istraživačke radove, itd.). EPALE ima preko 11 000 registriranih korisnika i otprilike 41 000 posjetitelja svaki mjesec pa pisanjem za EPALE i učitavanjem sadržaja lako možete doprijeti do šire europske publike.

Predstavnik sam organizacije za učenje odraslih koja traži sredstva – što mi EPALE nudi?

Iako e-platforma EPALE ne osigurava sredstva, platforma ima odjeljak vijesti gdje se objavljuju mogućnosti dobivanja sredstava vezanih uz učenje odraslih. Više informacija možete saznati na mrežnoj stranici programa Erasmus+ (link is external), programa EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje 2014. – 2020., čiji je cilj poboljšanje kvalitete i važnosti kvalifikacija i vještina.

EPALE ima tematski odjeljak posvećen europskim politikama, projektima i financiranju na kojemu se mogu pronaći najnovije informacije.

Nadalje, stranica nudi i mogućnost pretraživanja partnera koja vam može pomoći u potrazi za partnerima za umrežavanje, suradnju, razmjenu dobrih praksi i razvoj zajedničkih projekata. Registrirajte se na stranicu i automatski ćete biti prijavljeni na naš bilten kako biste uvijek bili u toku.

Novinar sam – što mi EPALE nudi?

Kako biste pronašli najnovije vijesti o učenju odraslih diljem Europe, EPALE je pravo mjesto za vas. Odjeljak vijesti e-platforme EPALE ima sve najnovije vijesti o učenju odraslih diljem Europe. Nadalje, stranica nudi i mnoštvo doista korisnih alata poput kalendara događaja i knjižnicu resursa koja uključuje najnovije rezultate istraživanja i anketa u području učenja odraslih.

Ako želite primati redovite, najnovije informacije o učenju odraslih registrirajte se na stranicu i primat ćete mjesečni bilten. Ako tražite druge posebne informacije, kontaktirajte našu službu za korisnike putem e-pošte na: helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Donositelj sam politika uključen u učenje odraslih – što mi EPALE nudi?

Od svibnja 2016. godine, e-platforma EPALE nudi alat politike koji je razvila Europska komisija. Svrha tog alata je spajanje postojećih podataka o učenju odraslih i kontinuiranog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (SOO) te pružanje referentne točke za nadzor učinkovitosti i razvoja politika unutar politike učenja odraslih. Ciljevi tog skupa alata jesu sljedeći:

 • prikazivanje napretka pojedinačnih država članica u provedbi učinkovitih politika u području učenja odraslih;
 • pružanje alata donositeljima politika kako bi prepoznali u kojim područjima trebaju dalje napredovati kako bi provodili i poboljšali svoje politike;
 • razmatranje tog skupa alata kao baze znanja koja pomaže državama članicama da razviju i nadziru učinkovitost svojih politika u području učenja odraslih;
 • pružanje pregleda učinkovitosti država članica u povećanju sudjelovanja u području učenja odraslih; i
 • pružanje javno dostupnog izvora informacija ostalim dionicima zainteresiranima u područje učenja odraslih.

Uz sve to, Centar resursa e-platforme EPALE sadrži više od 3000 resursa uključujući dobre prakse, pedagoške materijale, rezultate istraživanja, itd., koji bi mogli biti zanimljivi za vaš razvoj politika i rasprava

Sadrži i mnoštvo interaktivnih značajki, uključujući forume za raspravu pomoću kojih možete tražiti i prepoznati dobre prakse stručnjaka u Europi. Postoji i mogućnost provođenja ispitivanja mišljenja. Ako ste zainteresirani za ovu značajku, kontaktirajte Središnju službu za podršku e-platforme EPALE na helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Ako tražite informacije o posebnoj temi, pogledajte tematska područja e-platforme EPALE. Tematska područja uspoređuju informacije iz drugih područja platforme (vijesti, događaje, objave na blogu itd.) čime brzo i jednostavno možete pronaći informacije koje tražite.

Možete primati i redovite najnovije informacije o učenju odraslih registracijom na EPALE s obzirom da ćete tako biti automatski registrirani na naš bilten.

Ako tražite druge posebne informacije, kontaktirajte našu službu za korisnike putem e-pošte na: helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Registracija

Moram li se registrirati za pristup e-platformi EPALE?

Kako biste u potpunosti iskoristili sve značajke e-platforme EPALE poput Pretrage partnera i Direktorija korisnika, sudjelovanja u našim interaktivnim značajkama poput rasprava, anketa i ocjenjivanja sadržaja te kako biste predlagali i učitavali vijesti, događaje, objave na blogu i resurse, trebate se registrirati. Brzo je, jednostavno te besplatno! Pridružite se još danas kako biste postali dijelom zajednice od preko 20 000 stručnjaka u području učenja odraslih.

Zaboravio sam lozinku.

Ako ste zaboravili lozinku možete ju ponovno postaviti klikom na opciju Zatraži novu lozinku na stranici za prijavu na mrežnoj stranici e-platforme EPALE.

Bit će vam poslana poruka e-pošte u kojoj će se od vas tražiti da ponovo postavite lozinku. Novu ćete lozinku morati unijeti dvaput, a unijet ćete i autentifikaciju captcha (potpuno automatizirani javni Turingov test koji se upotrebljava kako bi se izbjegla neželjena pošta). Prijava na platformu EPALE s novom lozinkom dovršena je nakon unošenja svih podataka.

Ako trebate dodatnu pomoć kontaktirajte helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Sadržaj

Kako je strukturiran sadržaj na mrežnoj stranici e-platforme EPALE?

Sve unutar stranice organizirano je prema pet važnih tema u području učenja odraslih: podrška učenicima, okoline za učenje, životne vještine, kvaliteta i politika. Svaka tema ima nekoliko povezanih podtema koje spajaju sav sadržaj dostupan na e-platformi EPALE. Svaka stranica podteme pruža pristup objavama na blogu, resursima, novinskim člancima, događajima i povezanim raspravama.

EPALE je platforma zajednice i domaćin je nekoliko značajki zajednice uključujući: tematske mrežne rasprave, omogućavanje korisnicima diljem Europe da se udruže i raspravljaju te dijele informacije o važnim temama u području učenja odraslih. Zajednice u području prakse područja su e-platforme EPALE na kojima možete raspravljati i dijeliti ideje vezane uz određeno područje učenja odraslih. Ako ne možete pronaći zajednicu koja zadovoljava vaše potrebe, zašto ne biste pokrenuli novu slanjem mrežnog zahtjeva.

Nadalje, e-platforma EPALE nudi i alat za pretraživanje partnera pomoću kojega možete potražiti potencijalne partnere ili kreirati vlastiti zahtjev. Imajte na umu da trebate dodati svoju organizaciju prije no što možete kreirati zahtjev za partnerom.

Kako mogu doprinijeti mrežnoj stranici e-platforme EPALE?

Kao registrirani korisnik možete predložiti novinske članke, objave na blogu, događaje i resurse. Možete i ocjenjivati sadržaj klikom na ikonu „palca”, izravno komentirati objave na blogu te pokretati i sudjelovati u raspravama. Možete se i pridružiti Zajednici u području prakse e-platforme EPALE, u kojoj možete razmjenjivati ideje i izazove te raspravljati o rezultatima i pristupima s drugim stručnjacima u području učenja u okviru određene teme. Ako ste dio projekta ili razmišljate o pokretanju projekta i potreban vam je prostor za privatne rasprave, možete zatražiti i Prostor za suradnju.

EPALE je višejezična mrežna stranica – ako pošaljem sadržaj za objavu na stranicu, moram li ga sam prevesti na engleski (ili na neki od ostalih jezika)?

Možete poslati informacije na vlastitom jeziku i, ovisno o vrsti sadržaja (npr. vijest, članak, blog, izvješće, itd.), one mogu biti prevedene pomoću strojnog prevođenja ili ih može prevesti profesionalni prevoditelj budu li ocijenjene važnima za širu zajednicu e-platforme EPALE.

EPALE je dostupan na 24 jezika EU-a i svaka verzija ima jedinstveni sadržaj koji nadgledaju naši nacionalni timovi diljem Europe. Međutim, e-platformi EPALE sada se može pristupiti na 67 jezika više zahvaljujući novo primijenjenoj značajci Google prevoditelj.

Kako mogu učitati resurs?

Jeste li znali da i vi možete objavljivati vlastiti sadržaj na e-platformi EPALE? Ako imate resurs koji biste htjeli objaviti, učitajte ga upotrebom našeg mrežnog obrasca. Imajte na umu da trebate biti registrirani i prijavljeni na EPALE kako biste mogli učitati resurs. Više informacija o tome kako ispuniti pojedino polje dostupno je na vrhu stranice. Jednom kada ispunite sva polja kliknite „Spremi” i prikazat će se poruka potvrde. Primit ćete i poruku e-pošte s poveznicom na resurs koji ste učitali. Vaš će resurs zatim provjeriti Središnja služba za podršku i bit ćete obaviješteni kada bude objavljen.

Kako mogu učitati događaj?

Jeste li znali da i vi možete objavljivati vlastiti sadržaj na e-platformi EPALE? Ako organizirate događaj i želite zaposliti potencijalne delegate diljem Europe, ispunite naš mrežni obrazac. Imajte na umu da morate biti registrirani i prijavljeni na EPALE kako biste mogli učitati događaj. Više informacija o tome kako ispuniti pojedino polje dostupno je na vrhu stranice. Jednom kada ispunite sva polja kliknite „Spremi” i prikazat će se poruka potvrde. Primit ćete i poruku e-pošte s poveznicom na događaj koji ste učitali. Vaš događaj će zatim provjeriti Središnja služba za podršku i bit ćete obaviješteni kada bude objavljen.

Kako mogu učitati novinski članak?

Jeste li znali da i vi možete objavljivati vlastiti sadržaj na e-platformi EPALE? Ako imate određene vijesti o svojoj organizaciji ili projektu čiji ste dio, ili biste htjeli podijeliti određene vijesti s ostalim organizacijama diljem Europe, ispunite naš mrežni obrazac. Imajte na umu da morate biti registrirani i prijavljeni na EPALE kako biste mogli učitati novinski članak. Više informacija o tome kako ispuniti pojedino polje dostupno je na vrhu stranice. Jednom kada ispunite sva polja kliknite „Spremi” i prikazat će se poruka potvrde. Primit ćete i poruku e-pošte s poveznicom na događaj koji ste učitali. Vaš članak će zatim provjeriti Središnja služba za podršku i bit ćete obaviješteni kada bude objavljen.

Kako mogu učitati objavu na blogu?

Jeste li znali da i vi možete objavljivati vlastiti sadržaj na e-platformi EPALE? Ako biste htjeli objaviti nešto na blogu (podijeliti svoje mišljenje, izvijestiti o određenom pitanju ili objaviti razgovor vezan uz učenje odraslih) te ako biste se htjeli uključiti u raspravu s ostalim organizacijama diljem Europe, ispunite naš mrežni obrazac. Imajte na umu da morate biti registrirani i prijavljeni na EPALE kako biste mogli učitati objavu na blogu. Više informacija o tome kako ispuniti svako polje dostupno je na vrhu stranice. Jednom kada ispunite sva polja kliknite „Spremi” i prikazat će se poruka potvrde. Primit ćete i poruku e-pošte s poveznicom na događaj koji ste učitali. Vaš članak će zatim provjeriti Središnja služba za podršku i bit ćete obaviješteni kada bude objavljen.

Kako mogu učitati sliku?

Odgovarajuće slike mogu pojačati poruku bilo kojeg objavljenog sadržaja. Ako biste htjeli učitati sliku povezanu sa sadržajem koji ste objavili na e-platformi EPALE (objava na blogu ili novinski članak), EPALE vam nudi mogućnost učitavanja medija. Pratite upute navedene u pitanju Kako mogu učitati novinski članak? ili Kako mogu učitati objavu na blogu? Izbornik za uređivanje na dostupnom mrežnom obrascu omogućuje vam da učitate sliku. Kliknite na ikonu medija kako biste otvorili novo polje za učitavanje slike. Imajte na umu da je najveća dozvoljena veličina 200 MB.

Kako mogu promijeniti veličinu slike?

EPALE nudi mogućnost učitavanja slike za vaše objave na blogu i novinske članke. Kako biste učitali sliku slijedite upute navedena u pitanju Kako mogu učitati sliku? Jednom kad je vaša slika učitana kliknite desnom tipkom miša na nju i kliknite na „Svojstva slike”. To će otvoriti dijaloški okvir u koji ručno možete upisati širinu i zatim kliknite „OK” kako biste ju sačuvali. Širina objave na blogu ili novinskog članka je 780.

Kako mogu pretraživati sadržaj?

Kako biste pretraživali sadržaj na platformi, unesite povezanu riječ ili određeni naslov sadržaja koji biste htjeli pronaći u polje za pretraživanje koje se nalazi na početnoj stranici i kliknite na povećalo. To će otvoriti novu stranicu na kojoj možete filtrirati rezultate po datumu, relevantnosti, naslovu, autoru, vrsti sadržaja, jeziku i zemlji.

Kako mogu zatražiti prostor za suradnju?

Ako ste pokrenuli partnerstvo ili ako uspostavljate partnerstvo, prostor za suradnju savršen je prostor u kojemu možete raspravljati o potencijalnim idejama za projekte, razvijati aplikacije i dijeliti dokumente, bez pretrpavanja svoje ulazne pošte. Možete zatražiti prostor za suradnju u području za pretraživanje partnera. Trebat ćete dati ime za svoju grupu, kao i informacije o svrsi grupe, temi e-platforme EPALE s kojom je povezana te ciljnu publiku. Trebat ćete unijeti i kontakt osobe koja će biti glavni moderator prostora. Kada spremite svoj zahtjev, Središnja služba za podršku provjerit će ga i kontaktirati vas. Za sva pitanja kontaktirajte helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Kako se mogu pridružiti zajednici u području prakse?

Prvo, možete provjeriti Zajednice u području prakse koje su već uspostavljene u e-platformi EPALE u odjeljku Zajednice u području prakse ovdje. Ako ste zainteresirani za pridruživanje bilo kojoj od njih, kliknite na naslov „Prijavi se u grupu” ispod opisa. Prikazat će se nova stranica na kojoj će se od vas tražiti da prihvatite pristupanje. Jednom kada to potvrdite, primit ćete i poruku e-pošte. Ako ne možete pronaći zajednicu koja zadovoljava vaše potrebe, zašto ne biste pokrenuli novu slanjem mrežnog zahtjeva. Kada spremite svoj zahtjev, Središnja služba za podršku provjerit će ga i kontaktirati vas. Za sva pitanja kontaktirajte helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Kako mogu zatražiti zajednicu u području prakse?

Ako želite zatražiti zajednicu u području prakse, idite na stranicu Zajednica u području prakse ovdje i ispunite mrežni obrazac ovdje. Kada spremite svoj zahtjev, Središnja služba za podršku provjerit će ga i kontaktirati vas. Za sva pitanja kontaktirajte helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Pretraživanje partnera

Kako mogu pronaći partnere za svoje projekte?

EPALE nudi mogućnost pretraživanja partnera za razmjenu ideja i stvaranje mogućnosti umrežavanja s pojedincima ili organizacijama. Gotovo 400 organizacija registrirano je na Pretragu partnera s mjesečnim prosjekom od preko 14 000 pregleda stranice i 115 000 pregleda stranice otkad je pokrenuta.

Možda i ne znate, ali mogli biste biti idealni partner za nečiji projekt. Ako vam se sviđa ideja o suradnji s kolegama, kao i kolegama u učenju odraslih, neka vas vide oni koji traže partnere. Svakako morate odabrati dio „primjenjuje se” u Pretrazi partnera kada dovršite izradu profila. To znači da će vaš profil biti uključen u rezultate pretrage kada drugi članovi EPALE baze pretražuju Direktorij korisnika za potencijalne partnere.

Možete dodati i detalje svoje organizacije ispunjavanjem mrežnog obrasca ovdje. Jednom kada to napravite moći ćete dodati zahtjev za partnerom. Kako biste pronašli partnere možete pretraživati i zahtjeve za partnerima koji su već učitani na stranici. Kako biste kontaktirali potencijalne partnere, jednostavno se prijavite na EPALE.

Možda i ne znate, ali mogli biste biti idealni partner za nečiji projekt. Ako vam se sviđa ideja o suradnji sa srodnim stručnjacima i kolegama koji se bave učenjem odraslih, neka vas vide oni koji traže partnere. Samo budite sigurni da prihvaćate da vas kontaktiraju ostali korisnici na vašem profilu. Svom profilu možete pristupiti prijavom na svoj račun i klikom na svoje ime u gornjem desnom kutu.

Kao dio Pretrage partnera e-platforme EPALE možete zatražiti i Prostor za suradnju. On pruža područje na e-platformi EPALE na kojem možete raspravljati o idejama za potencijalne projekte, razvijati aplikacije i dijeliti dokumente, bez pretrpavanja svoje ulazne pošte.

Događaji/Kalendar

Kako mogu naći informacije o događajima u području učenja odraslih?

Kalendar e-platforme EPALE pruža informacije o događajima u području učenja odraslih na europskim i nacionalnim razinama. Oni uključuju konferencije, seminare, radionice, seminare u svrhu umrežavanja, opće događaje, tečajeve osposobljavanja, MOOC-ove i mnoge druge. Događaje možete pretraživati prema jeziku, lokaciji, datumu, vrsti događaja, povezanoj temi i vrsti organizatora.

I vi možete objavljivati vlastite događaje na EPALE. Pogledajte odjeljak Mogu li objaviti događaj u kalendaru? za više informacija o tome kako to napraviti.

Mogu li objaviti događaj u kalendaru?

Ako ste upoznati s događajem ili organizirate događaj (konferenciju, događaj, osposobljavanje, tečajeve, MOOC-ove, itd.) za stručnjake u području učenja odraslih, učitajte svoj događaj upotrebom našeg mrežnog obrasca ovdje. Imajte na umu da vaš događaj mora zadovoljiti sljedeće kriterije:

 • Je li događaj povezan s učenjem odraslih (uključujući C-VET)?
 • Je li događaj namijenjen samo dionicima u području učenja odraslih (tj. nije namijenjen učenicima)?
 • Odnosi li se događaj na jednu od glavnih tema e-platforme EPALE?

Kada ispunite sva polja kliknite „spremi” i prikazat će se poruka potvrde. Sve poslane događaje provjerava CSS ili relevantni NSS. Kontaktirat ćemo vas u slučaju potrebe za dodatnim informacijama. Kada događaj bude objavljen, bit ćete obaviješteni putem e-pošte.

Kako mogu pronaći određeni događaj?

Kako biste pronašli određeni događaj, možete koristiti napredno pretraživanje pomoću filtera na stranici Događaji ovdje. Možete unijeti naziv događaja i u tražilicu na početnoj stranici kako biste pronašli događaj koji vas zanima. Kada se rezultati pretraživanja pojave, kliknite na naziv relevantnog događaja e-platforme EPALE kako biste pristupili svim informacijama. Možete suziti rezultate korištenjem ponuđenih filtera.

Stranica događaja pruža i naprednu mogućnost pretraživanja pomoću filtra (vidi pitanje Mogu li filtrirati događaje?).

Mogu li filtrirati događaje?

Događaji se mogu filtrirati prema:

 • zemlji
 • jeziku događaja
 • temi
 • ciljnoj skupini
 • vrsti događaja
 • naknadi za sudjelovanje
 • vremenu održavanja događaja (uključujući i ranije događaje za potrebe upućivanja)

Možete primijeniti više od jednog filtra kako biste pretraživanje prilagodili svojim potrebama.

Kako mogu pronaći tečajeve osposobljavanja za stručnjake u području učenja odraslih?

Kalendar e-platforme EPALE nudi informacije o tečajevima osposobljavanja na europskim i nacionalnim razinama, uključujući mrežne događaje. Možete pretraživati događaje i prema jeziku, lokaciji, ključnoj riječi, datumu, vrsti događaja, povezanoj temi i vrsti organizatora.

I vi možete u kalendar e-platforme EPALE objavljivati vlastite tečajeve osposobljavanja. Pogledajte odjeljak Mogu li objaviti događaj u kalendaru? za više informacija o tome kako to učiniti.

Projekti u području učenja odraslih

Mogu li najaviti/promovirati svoje tečajeve/radionice/osposobljavanja?

EPALE vam nudi mogućnost objave svojih konferencija, tečajeva i seminara na mrežnom kalendaru i izgradnju profila svoje organizacije diljem EU-a. Događaji uključeni u kalendar širit će se i putem računa e-platforme EPALE na društvenim mrežama, uključujući Twitter, Facebook i LinkedIn.

Ovdje ispunite obrazac „Predloži događaj”. Dostavljene informacije bit će sačuvane kao nacrt na e-platformi EPALE i bit će poslane CSS-u na pregled. Prije objavljivanja u kalendar e-platforme EPALE svi događaji prolaze postupak provjere kvalitete. Možemo zatražiti dodatne informacije o vašem događaju. Bit ćete obaviješteni kad vaš događaj bude objavljen na e-platformi EPALE.

Višejezičnost

Na kojim je jezicima EPALE dostupan?

EPALE je dostupan na 24 jezika EU-a i svaka verzija ima jedinstveni sadržaj koji nadgledaju naši nacionalni timovi diljem Europe. Međutim, e-platformi EPALE sada se može pristupiti na 67 jezika više zahvaljujući novo primijenjenoj značajci Google prevoditelj.

Što potencijalni korisnici e-platforme EPALE kažu o višejezičnosti?

EPALE je tijekom travnja i svibnja 2014. proveo anketu korisnika kako bi se saznala stajališta o predloženim značajkama e-platforme EPALE. Anketom je dobiveno 1914 odgovora iz 37 zemalja te je pokazano da većina ispitanika nema problema s uporabom engleskog jezika. Međutim, EPALE je višejezično mjesto i glavne stranice platforme dostupne su na 24 jezika, s nekim ključnim informacijama dostupnima na 6 glavnih jezika EU-a (engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, poljskom i španjolskom).

„Skočna” anketa pokrenuta je u rujnu 2015. kako bi se s korisnicima posavjetovalo o tome kako oni vide razvoj e-platforme EPALE u budućnosti. Korisnici e-platforme EPALE mogli su ispuniti anketu samo jednom, a postavljeno im je pitanje: „Kako biste htjeli da se mrežna stranica e-platforme EPALE razvija u budućnosti?” Dva moguća odgovora bila su:

Povratna informacija na anketu stigla je od ukupno 1 237 korisnika. Odgovori su bili gotovo jednako podijeljeni s nešto više onih za više prevedenog sadržaja. 57,6 % ispitanika reklo je kako bi htjeli da je sadržaj dostupan na više jezika, dok je 42,4 % njih reklo da bi htjeli veću usredotočenost na značajke zajednice.

Drugo anketiranje korisnika provedeno je u svibnju 2016. Anketom se istraživalo na koji je način ispitanik e-platforme EPALE saznao za platformu, njegovi razlozi posjeta e-platformi EPALE, koliko često koristi platformu te kvaliteta pruženih informacija. Do kraja razdoblja anketiranja primljeno je 1171. Preko dvije trećine ispitanika (68 %) uključeno u ispitivanje bilo je zadovoljno količinom sadržaja. Nadalje, većina (94 %) ispitanika e-platforme EPALE smatrala je da su teme na platformi odgovarajuće i bitne.

 • Više sadržaja prevedenog na više jezika, kao što su vijesti, događaji, objave na blogu i resursi
 • Više usredotočenosti na značajke zajednice poput Pretrage partnera i foruma za raspravu

Komunikacija

Tehnički zahtjevi

Koji preglednik trebam upotrebljavati?

Cilj je e-platforme EPALE što većem broju korisnika omogućiti pristup informacijama pa se ne preporuča upotreba određenog softverskog paketa. Nastojimo podržavati trenutačne verzije najpopularnijih pretraživača na tržištu i iskoristiti nove tehnologije koje su unutar njih dostupne. Preporučamo instaliranje najnovije verzije preglednika koji upotrebljavate.

Za pregled je potrebno omogućiti JavaScript u pregledniku. Za određene mrežne usluge potrebno je omogućiti Javu i skočne prozore.

Je li EPALE u skladu sa standardima Konzorcija za World Wide Web?

EPALE primjenjuje određene internetske standarde, kao što su HTML 4.01, XHTML 1.0 Transitional, CSS 2.1 i WAI razine A. Te je standarde postavio Konzorcij za World Wide Web kako bi unaprijedio pristup internetu.