European Commission logo
Búa til notendanafn
Resource Details
Auðlind

Nova tematska številka spletne revije Elm namenjena beguncem

Tudi v izobraževanju odraslih so begunci zelo aktualna tema. Tokratna tematska številka spletne revije Elm (European lifelong learning magazine) je namenjena beguncem, predvsem pa načinu spopadanja tako posameznih držav in kot tudi skupne Evrope z nastalo situacijo.

Begunc
Tokratna tematska številka ponuja zanimive prispevke.

Beseda kriza izvira iz grške besede »krisis« in pomeni »odločitev«. Prispevek o tem, da begunska kriza resnično ustreza definiciji krize – gre za zgodovinski trenutek, ki zahteva osveščene politične odločitve.

Kje smo z begunsko krizo v Evropi, kako se nanjo odzivajo različne države in kako lahko pri vsej situaciji pomaga izobraževanje odraslih? V prispevek so zajete države od južne do severne Evrope, od Grčije do Nizozemske.

V Italijo je v letu 2015 prispelo okoli 150.000 beguncev po morju. Letos jih je samo do marca po »morski poti« prišlo že več kot 14.000. Kako begunce integrirati? V prispevku o modelu lokalne integracije beguncev, ki z učenjem jezika in poklicnim usposabljanjem z delovno prakso obeta uspešne rezultate integracije v Italiji.

Zgodba sirijskega učitelja, ki je lansko jesen po »evropski begunski poti« prišel do Nemčije in tam zaprosil za azil. Dobil je novo vlogo, postal je begunec in učeči se posameznik.

Mediji imajo v begunski krizi zelo pomembno vlogo. Situacija zahteva prilagajanje in učenje tako od beguncev kot tudi od lokalnega prebivalstva. Zanimiv prispevek o tem, kako lahko mediji podpirajo prihod beguncev in zagotavljajo učne vsebine za obe strani.

Nacionalne organizacije za neformalno učenje so na Švedskem vzpostavile študijske krožke, kjer se srečuje lokalno prebivalstvo in begunci. To je eden izmed načinov vključevanja migrantov v okolje. Za prispevek v reviji Elm so spregovorili mentor študijskega krožka, udeleženec in prostovoljni delavec.

Več vsebin v tematski številki pa najdete tukaj.

Resource Details
Höfundur gagna
Finnish Lifelong Learning Foundation (KVS, responsible publisher), German Institute for Adult Education – Leibniz Centre for Lifelong Learning (DIE Katholische Erwachsenenbildung Deutschland (KEB), Danish Adult Education Association (DFS)
Gerð efnis
Önnur gerð
Land
Nemčija
Útgáfudagur
Language of the document
Angleščina
Login (0)

Login or Sign up to join the conversation.

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!