chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Newsroom

A digitális kompetencia szerepe a felnőttek nyelvoktatásában - FTH2019

17/02/2020
by Szilvia Rákosi
Tungumál: HU

A workshopon Tót Éva, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) szakértő tanácsadója ismertette annak a keretrendszernek a fejlesztési alapelveit, amelyet a The Digital Competence Framework for Citizens, rövidített néven a DigComp 2.1 európai dokumentum alapján a magyar viszonyokra adaptálnak majd, és amelynek elkészítésére kormányhatározat is megjelent. Elmondta, hogy az állampolgári digitális kompetenciák leírásán kívül egyes szakmákra is kidolgozzák a keretrendszert. A magyar DigKomp elnevezésű dokumentum várhatóan jövő év közepére készül el. Az ismeretek keretrendszerbe foglalása nem volt újdonság a jelenlévők számára, mivel a nyelvoktatásban mintegy már húsz éve használatos az Közös Európai Keretrendszer, amely szintezi a nyelvtanulók tudását. Éppen ezért a résztvevők, ugyan a DigKomp készüléséről korábban még nem volt tudomásuk, könnyen megértették ennek lényegét és jelentőségét. Az előadó bemutatott egy már elkészült, és több nyelven is elérhető önértékelő mérőeszközt, amelyet kifejezetten nyelvtanárok számára készítettek, és amely automatikus értékelést is tartalmaz. A jelenlévők ezáltal képet kaphattak arról, hogy milyen szintű a szakmájuk gyakorlásához szükséges digitális tudásuk.

Prievara Tibor a digitális pedagógia elkötelezett híve, gyakorló nyelvtanárként már több mint egy évtizede foglalkozik digitális tananyagok, alkalmazások fejlesztésével, így átfogó képet adott arról, hogy milyen nehézségekkel találja magát szemben az, aki a hagyományos oktatás helyett „beveti” a XXI. századi technológiát. Előadásának is ennek megfelelően a „10 lépés a digitális pedagógia dzsungelében”találó címet adta. Az előadó bemutatta azt az oktatási keretrendszert is, amely az első tanárok által és tanárok számára fejlesztett e-learning keretrendszer, vagyis amelyet nem informatikusok, és nem informatikai gondolkodásmóddal fejlesztettek ki. A #School (https://hashtag.school/) elnevezésű honlap funkcióit ismertetve számos olyan lehetőséget mutatott be, amelyek a tanulók motivációját növelhetik és életszerűvé tehetik a nyelvoktatást. Az értékelés is ezen a rendszeren keresztül történhet, így a rendszer egy komplex megoldást nyújthat a felnőttek oktatásában.  

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn