chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Blog

Storsatsning på yrkesutbildningar för vuxna

05/02/2020
by EPALE NSS Sverige
Tungumál: SV

Sveriges yrkesutbildningar för vuxna växer. Både yrkeshögskolan och yrkesvux växer – och fler väljer att läsa inom dessa utbildningar.

Yrkeshögskolan, YH, erbjuder eftergymnasiala yrkesutbildningar med praktik, som ska leda till jobb. 2017 beslutade riksdagen att Yrkeshögskolan skulle expandera och att antalet årsplatser skulle öka med 45 procent de kommande 5 åren. Myndigheten för Yrkeshögskolan, MyH, har nu även spridit utbildningarna till fler orter. I dag finns majoriteten av YH-utbildningarna i storstadsregionerna och för att få fler på landsbygden satsar MyH på utbildningar som genomförs på flera orter samtidigt eller på distans. Antalet distansutbildningar har ökat - var fjärde YH-utbildning är nu en distansutbildning. I höst kommer det finnas sammanlagt 110 000 utbildningsplatser i systemet, fördelade på 416 utbildningar. Det erbjuds YH-utbildningar i alla län och i 53 av 60 så kallade funktionella analysregioner (Tillväxtverkets indelning i arbetsmarknadsregioner). Den största ökningen av YH-utbildningar sker inom teknik och industri, data och IT samt hälso- och sjukvård.

Enligt Arbetsvärlden, en webbtidning om arbetsmarknaden som ges ut av TCO, väljer de flesta tjänstepersoner i omställning som valt att studera vidare eller omskola sig, att studera på Yrkeshögskola. Omställningsorganisationen TTR vittnar om att allt fler uppsagda tjänstemän pluggar till helt nya yrken. Bland dem väljer 37 % en utbildning på en yrkeshögskola, medan 32 % väljer universitet- eller högskoleutbildningar. TTR menar att en av orsakerna till att fler studerar är den nya och förbättrade studieersättningen. Omställningsstödet ska nu även ska omfatta de som sägs upp på grund av personliga skäl eller på grund av sjukdom. Avtalet om studieersättning innebär att uppsagda privattjänstemän som är över 40 år efter en arbetsmarknadsbedömning kan studera med en ersättning som täcker en del av inkomstförlusten från lönen. Villkoren motsvarar i princip villkoren för avgångsersättning, och innebär att man under två terminer kan få ersättning med upp till 70 procent av sin tidigare lön, och med 50 procent under tredje och fjärde terminen, maximal ersättning motsvarar CSN:s fribelopp. Även den som antingen redan har utnyttjat full rätt till studielån, eller är för gammal för att få studiemedel kan få ersättning av TRR för studier.

Regeringen har även valt att satsa på den gymnasiala yrkesutbildningen för vuxna. För att fler vuxna ska få möjlighet att gå en yrkesutbildning som leder raka vägen till jobb har regeringen också beslutat att öka statens finansiering av regionalt yrkesvux. Syftet är att stärka kompetensförsörjningen, snabba på integrationen och öka omställningsförmågan på arbetsmarknaden.

Läs mer om de nya utbildningsplatserna inom YH på Myndigheten för yrkesutbildnings hemsida.

EPALE har tidigare berättat om satsningen på regionalt yrkesvux i nyhetsrummet.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn