chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Newsroom

Status mladih u Bosni i Hercegovini

26/12/2019
Tungumál: HR

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Kantonu Sarajevo živi ukupno 83.805 mladih  u dobi od 15 do 29 godina, što čini 20 posto ukupne populacije KS-a. Istraživanje je pokazalo da je najveći problem mladih nezaposlenost, zbog čega odlaze iz Kantona Sarajevo i BiH. Razlozi odlaska nisu samo finansijska nestabilnost već i loša perspektiva, istaknuto je.

“BiH zauzima drugo mjesto po broju nezaposlenih mladih ljudi. Veoma je bitno da im se posveti veća pažnja i zaustavi njihov odlazak kao i njihovih porodica iz naše države, a sve kako bi imali bolju budućnost", naglasila  je ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić.

Istakla  je da je na osnovu rezultata istraživanja potreba i problema mladih u Kantonu Sarajevo, koje je sprovelo ovo ministarstvo uz stručno operativnu podršku Instituta za razvoj mladih KULT, prvi put i izrađena  Strategija prema mladima.

Službenica za mlade pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS Lejla Lihovac navela je da je trend odlaska mladih problem, kao i posljedice koje sa sobom nosi.

"Kanton Sarajevo je prema posljednjem popisu stanovništva drugi u Federaciji BiH po broju mladih. Tada je to bila brojka od 83.805. Međutim, zbog njihovog sve većeg odlaska taj broj je znatno smanjen", kazala je. Naglasila je da mladi nisu pasivni kao što se to obično tako predstavlja jer su dokaz tome brojni mladi aktivisti, sudionici civilnog društva i brojnih organizacija koje se bave mladima.

Problemi mladih se prožimaju kroz sve društvene sfere, a neki od njih su neusklađenost obrazovanja sa potrebama tržišta rada, prijevremeno napuštanje školovanja, neadekvatna socijalna briga, povećan broj razvoda brakova, neadekvatna zdravstvena zaštita, potreba za ulaganjem u kulturne institucije.

Iz resornog kantonalnog ministarstva je navedeno da su obezbijeđena sredstva za 2020. godinu, a odnose na finansiranje projekata značajnih za napredak mladih. Naglašeno je da je potrebno donijeti Zakon o studentskom standardu, kao i uraditi izmjene i dopune Zakona o studentskom organiziranju.


Također je istaknuto da u aktivnostima resornih ministarstava mladi i njihove potrebe budu prepoznate kao zasebna kategorija, u skladu sa Strategijom prema mladima KS 2019-2023. godina.

Između ostalog, naglašeno je da se u budžetu za 2020. godinu, u skladu s objektivnim mogućnostima, u okviru svih resornih ministarstava koja su nadležna za pitanja omladinskog sektora, predvide budžetske stavke koje se odnose na implementaciju Strategije prema mladima, implementaciju Akcionog plana 2019-2021. godina i realizaciju ostalih programskih i projektnih aktivnosti za mlade koje nisu predviđene Strategijom.

Također se navodi potreba da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade u 2020. godini provede stručno istraživanje o potrebama i problemima mladih koje će predstavljati osnovu za eventualno redefiniranje jedinstvenog Akcionog plana koji utvrđuje Vlada Kantona Sarajevo.

Zastupnici će se danas izjašnjavati i o prijedlogu zaključaka koji za cilj imaju efikasnije programske i projektne aktivnosti za poboljšanje statusa mladih.

Svoj doprinos današnjoj diskusiji kroz stavove, mišljenja i prijedloge, dali su i predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT, Vijeća mladih FBiH, Alumni asocijacije Zapadnog Balkana, Internacionalnog Burch univerziteta, Udruženja mladih demokrata i Studentskog parlamenta UNSA.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn