chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Blog

Motivacija u obrazovanju odraslih

11/12/2019
by Tamara Beronja
Tungumál: HR

Jedan od najvećih probelma sa kojim se susreću svi koji rade u obrazovanju odraslih jeste upravo motivisanje polaznika. Deca imaju potrebu da istražuju svet oko sebe i usavršavaju svoja čula, te ih je lakše motivisati i podstaknuti na učenje.  Njih motiviše i lični uspeh, imaju taj urođeni žar i potrebu za učenjem koji se godinama i odrastanjem polako gasi. Teret svakodnevice, porodične i poslovne obaveze preokupiraju svet odraslih i ostavljaju malo prostora za učenje novih veština. Najčešći motivi za obrazovanje u odrasloj dobi su finansijski aspekt ili mogućnost napredovanja. Mali broj ljudi pronalazi druge motive i zato se susreću za poteškoćama i nevoljno se vraćaju u školske klupe. Kako motivisati i podstaći veći broj odraslih na koncept celoživotnog obrazovanja   i usavršavanja je pitanje koje navodi andragoge širom sveta na razmišljanje. Ne postoji magična formula koja se može primeniti na sve, ali promovisanje obrazovanja odraslih i primeri dobre praske u velikoj meri mogu biti odlični motivacioni  mehanizam.                                  

Neprestani razvoj tehnike i tehnologije zahteva i kontinuirani napredak u ostalim oblastima društva kako bi se zadržao balans i ostvarila harmonja življenja. To podražumeva i celoživotno obrazovanje, rad na sebi i usavršavanje svojih znanja i veština bez direktnog osvrta na tržište rada i praktičnu primenu naučenog. Očuvanje nacionalnog identiteta kroz promovisanje obrazovanja može da posluži kako odličan motiv za podsticanje što većeg broj odraslih na kontinuirano učenje. To je takozvani bildung pristup na čijem promopisanju svesrdno rade stručnjaci iz oblasti obrazovanja. Ovaj pristup posebno je razvijen i popularan u skandinavskim zemljama.                                                                                                                                                                                                               

Tržište rada i dalje diktira trendove u obrazovanju odraslih i najveći broj odlučuje se za obrazovanje upravo iz onih oblasti koje će mu omogućiti bolje pozicioniranje na tržistu rada. Poslednji podaci  Zavoda za Zapošljavanje govore da u Bosni i Hercegovini postoji najveća potreba za uslužnim delatnostima – poslovi iz oblasti trgovine i ugostiteljstva najzastupljeniji su u oglasima za posao. Operateri na cnc mašinama i varioci takođe se nalaže na listama deficitarnih zanimanja, ali ovo nisu obrazovni profili za koje se mladi lako odlučuju.

Opet se vraćamo na pitanje motivacije – kako motivisati i podstaći polaznike na učenje i naći pravi balans između realnih potreba i preferenci pojedinaca. EPALE platforma ovde može da odigra ključnu ulogu jer omogućava povezivanje andagoga širom sveta i razmenu iskustava među kolegama. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn