chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Resource

Az EUCEN állásfoglalása arról, hogy miképp járul hozzá a felsőoktatási lifelong learning és az ENSZ Agenda 2030-ban megjelölt fenntarthatósági fejlesztési célok megvalósításához.

Tungumál: HU

Posted by Balázs Bánk Németh

A 2018. évi EUCEN Policy Talks alapján készült ún. 'Position Paper' műfajú elemzés részletesen taglalja, hogy az egyetemek lifelong learning tevékenysége milyen formában járul hozzá az Agenda 2030-as Fenntartható Fejlesztési Célok (SDGs) megvalósításához, különös tekintettel a Minőségi Oktatás fejlesztésével foglalkozó SDG4 - Quality Education témakör céljainak eléréséhez.  
A szakpolitikai felfogást és a gyakorlatot egyaránt befolyásoló elemzés határozottan és részletesen mutatja, hogy az Európai Egyetemek Lifelong Learning Hálózata (EUCEN) milyen formában és irányokban igyekszik hozzájárulni a minőségi, egyúttal méltányos és egyenlő esélyeket nyújtó oktatás innovációjához az Agenda 2030 célokkal összefüggésben, tekintettel a releváns fenntarthatósági célok koherens fejlesztéséhez.

Az EUCEN elemzése felhívja a figyelmet azokra a társadalmi és gazdasági jelenségekre, melyek révén egyértelmű karaktert kell adni a felsőoktatási lifelong learning tevékenységeknek az alábbi trendek alapján:

  • Az egyetemek felelősséget kell vállaljanak az új ismeretek és tudások fejlesztése és kutatása terén;
  • A megbízható szakértőhöz illően , elkötelezett és célokkal rendelkező polgárokra van szükség; 
  • A tanulás tanulása előtérbe kerülése okán, az egyetemeknek hozzá kell járulnia az eredményes oktatás és képzés fejlesztéséhez, hogy kiegyensúlyozza hagyományos értékekkel a kutatást és a változást;
  • Az egyetemek szerepei, különösképpen a felsőoktatási lifelong learning sokkal inkább mint eddig egyszerre jelent hatékony oktatást és képzést, valamint akadémiai és tudományos ismeretek terjesztésének hatékony megvalósítását.
Resource Author(s): 
Németh, Balázs; de Viron, Francoise; Seppälä, Kari; Kröber, Edith; Royo, Carme on behalf of the Steering Committee of eucen
ISBN: 
ISSN 2617-0973
Publication Date:
Sunday, 8 December, 2019
Language of the document:
Type of resource: 
Studies and Reports
Country:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn