chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Blog

Muzejska izkušnja Erasmus+ mobilnosti

28/11/2019
by Veronika Pflaum
Tungumál: SL

Gorenjski muzej se je v letu 2018 prvič prijavil na razpis za Erasmus+ projekte za mobilnost osebja na področju izobraževanja odraslih. V muzejih je že dalj časa nadvse aktualna tema digitalizacija, zato smo tudi svoj predlog projekta zasnovali v tem okviru. Odobren nam je bil dvoletni projekt (KA104) z naslovom »Digitalne muzejske prakse na področju izobraževanja odraslih«. S projektom želimo proučiti, tudi ob pomoči neposredno pridobljenih informacij o dobrih praksah iz tujine, kako lahko svojo klasično izobraževalno ponudbo, namenjeno odraslim obiskovalcem muzeja, nadgradimo z možnostmi, ki nam jih ponuja predvsem svetovni splet (npr. preko spletne strani muzeja, družbenih omrežij, blogov, predstavitve zbirk na spletu …). Načrtovali smo dve štiridnevni mobilnosti, t. j. izobraževalna obiska na delovnem mestu v dveh po zbirkah in statusu našemu sorodnih muzejih, ki delujeta v različnih kulturnih okoljih in finančnih razmerah. Za obe mobilnosti smo se uspeli dogovoriti kot je bilo predvideno in smo ju uspešno izpeljali v kratkem časovnem razmaku letos jeseni. Vsake mobilnosti so se udeležile po tri sodelavke muzeja različnih strokovnih profilov in z različnih delovnih področij muzeja.

 

/is/file/20191007124536copyjpg-320191007_124536_copy.jpg

 

V začetku oktobra 2019 smo obiskali Deželni muzej Württemberga (Landesmuseum Württemberg) v Stuttgartu v Nemčiji. Muzej je po številu zaposlenih in velikosti zbirk sicer veliko večji od našega, vendar je bil za nas še posebej zanimiv zaradi sistematično načrtovanega razvoja digitalnega vidika delovanja njihovega muzeja, s samostojno službo, zadolženo za usklajevanje in načrtovanje digitalnega razvoja. Naš obisk v muzeju je tako v skladu z našimi željami organizirala koordinatorica za digitalno področje v tem muzeju. Obisk je potekal v obliki pogovorov s posameznimi sodelavci muzeja o njihovem področju dela ali o posameznih projektih, ki so jih izvedli ali jih še razvijajo, ter vodenih ogledov razstav, delovnih prostorov in depojev. Teme ločenih sestankov, ki smo jih imeli s sodelavci muzeja, so bile posamezna področja digitalnega delovanja njihovega muzeja – tako pri njihovem rednem muzejskem delu kot posebnih vsebinah, ki jih s pomočjo digitalnih orodij pripravljajo za svoje obiskovalce. Ob vodenih ogledih smo spoznali tudi notranjo organizacijo muzeja, način njihovega dela vse od urejanja depojev do priprav razstav, pa tudi, kako se lotevajo težav, s katerimi se srečujejo, in novih izzivov. Obisk tega muzeja je bil za nas izjemno poučen in koristen, saj bomo marsikatero prakso, ne le na področju izobraževanja odraslih, v prihodnosti lahko v prilagojeni obliki prenesli v svoje delo ter načrtovanje organizacije svojega muzeja in projektov. Tudi naši gostitelji, ki so se izjemno potrudili in naš obisk odlično organizirali, so bili s srečanji in pogovori zelo zadovoljni.

 

/is/file/gorenjskimuzejkolazpnggorenjski_muzej_kolaz.png

 

 

V prvi polovici novembra 2019 smo odšli na drugo mobilnost, tokrat v Bolgarijo. Obiskali smo Regionalni zgodovinski muzej Stara Zagora (Regionalen istoričeski muzej Stara Zagora). Muzej je po zbirkah in številu zaposlenih le malenkost večji od našega ter po konceptu zbirk še bliže našemu kot muzej v Stuttgartu. Tudi tukaj so gostitelji oblikovali natančno strukturiran program na podlagi naših predhodno izraženih želja. Obisk je potekal podobno kot v Nemčiji – kot kombinacija ločenih pogovorov s posameznimi zaposlenimi z različnih področij dela njihovega muzeja ter ogledov razstav, depojev in dislociranih muzejskih razstavišč. Ves čas obiska sta nas spremljali vodički iz muzeja, ki tekoče govorita angleško in sta po potrebi skrbeli za prevajanje v komunikaciji s sodelavci muzeja (včasih pa prevod niti ni bil potreben). Navdušile so nas lepe muzejske prezentacije in bogate muzejske zbirke, predvsem arheološke, saj regija slovi po neolitsko-bakrenodobni dediščini in antičnih ostalinah, ter odlična organizacija dela v muzeju, še posebej depojev, dokumentacije in arhiva. Zopet se bomo v marsičem lahko zgledovali po njih, ko bomo načrtovali svoje delo. Predstavili so nam tudi uporabo digitalnih orodij na svojih razstavah in načrt digitalnega razvoja v svojem muzeju v prihodnje. Upamo, da bomo izjemno gostoljubne kolege iz Stare Zagore prihodnje leto gostili v Sloveniji, o čemer se že dogovarjamo.

 

/is/file/20191112124510copyjpg20191112_124510_copy.jpg

/is/file/733813435897336984999251885885659676147712nznapisomcopyjpg73381343_589733698499925_1885885659676147712_n_z_napisom_copy.jpg

 

 

Udeleženke smo obe mobilnosti občutile kot zelo pozitivno, prijetno in koristno izkušnjo, iz katere bomo lahko črpale zamisli za najrazličnejša področja našega dela. Razširili sta nam obzorja in omogočili stike s kolegi muzealci v tujini, kar je še posebej dragoceno.

 

 

Dr. Veronika Pflaum je kustodinja za arheologijo v Gorenjskem muzeju. Sodeluje tudi pri načrtovanju in izvedbi izobraževalnega programa muzeja, namenjenega odraslim obiskovalcem, ter v njegovem okviru vodi in koordinira predstavljeni Erasmus+ projekt.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn