chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Newsroom

Digitalna transformacija privrede

10/11/2019
Tungumál: HR

Privredna komora Crne Gore, u ponedeljak 11.11.2019. godinesa početkom u 11:00 časova, organizuje okrugli sto, u prostorijama Privredne komore Crne Gore (Novaka Miloševa 29/II, Podgorica), na temu:

„Digitalna transformacija privrede“

Digitalna transformacija se može definisati kao evolutivni proces izmjene ustaljenog načina života i poslovanja primjenom digitalnih tehnologija. Prije svega, primjenom softvera i novih tehnoloških rješenja baziranih na internet servisima i modernim informatičkim tehnologijama. Digitalna transformacija je nesumnjiv trend u svijetu, ali i u okruženju. Nizovi paralelnih procesa odvijaju se svakodnevno mijenjajući način života ljudi i rada preduzeća i korporacija. Ona je jednako primjenjiva, kako u ekonomski visoko razvijenim zemljama, tako i u onima koje odlikuje niži ili nizak nivo ekonomske razvijenosti. Digitalna transformacija ne može da prevaziđe ekonomski i društveni jaz, ali njena primjena može da ubrza njegovo smanjenje. Smatra se da će zemlje, koje ne uskoče makar u poslednji vagon digitalne transformacije i ne prihvate zakone četvrte industrijske revolucije, dodatno zaostati u razvoju dugoročno izgubivši šansu za prikjučak razvijenima.

 

Posebno važan segment digitalne transformacije i jedno od njenih ishodišta je digitalna ekonomija, odnosno digitalno poslovanje kompanija. Digitalizacijom preduzeća povećava se njihova efikasnost, produktivnost i profit, kao konačni cilj poslovanja.

 

U kompanijama u Crnoj Gori informatičke tehnologije se koriste na različite načine. U nekima se infromatizacijom smatra samo nabavka osnovne računarske opreme, dok jedan broj kompanija koje posluju na finansijskom i telekomunikacionom tržištu, primjenjuje visoke informatičke standarde i godinama se digitalno tranformišu.

 

Cilj okruglog stola je da ukaže na nosioce, principe i načine digitalne transformacije u kompanijama, probleme na tom putu i benefite koji proističu iz nje.

 

 

Prisustvo je potrebno potvrditi najkasnije do petka 8.11.2019. godinepopunjavanjem prijave na LINK-u. Telefon za informacije je: 020 230 605.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn