chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Resource

Обхващане на „невидимите“ младежи и възрастни

Tungumál: BG

Posted by Iliana Taneva

Ниската квалификация, отпадането от системата за образование и обучение, както и дълготрайната безработица, са взаимосвързани феномени, които често следват един от  друг. Пропуснатите по време на ранното детство, училищната възраст и юношеството възможности често са причина лицата в неравностойно положение да попаднат в кръговрата на социалната маргинализация, която води до още по-неблагоприятни последствия. Невъзможността за придобиване на адекватни личностни и технически  умения води до формиране на по-ниски очаквания сред лицата от уязвимите групи, които не са запознати с начините за търсене на и кандидатстване за работа, и често пъти са подложени на голям стрес, произтичащ от семейни проблеми, финансов или социален натиск. Възможно е все по-продължителните периоди на безработица и невъзможността за повишаване на квалификацията и уменията да доведат и до влошаване  на физическото и психичното здраве на тези лица.

 

Националните правителства в Европа разработват мерки за обхващане, които да  отговорят на потребностите на лицата извън системите за формално образование и обучение, и политиките по  заетостта. Липсата на основни умения за живот и работа сред тях налага необходимостта от всеобхватни стратегии, в които мобилизирането на здравните, социални и психологически услуги да предхожда стандартните мерки за пригодност за заетост, като търсене на работа и стажуване, които да бъдат въведени едва в последната фаза от индивидуализираните програми за интегриране на пазара на труда.

Resource Author(s): 
Cedefop
Publication Date:
Thursday, 1 March, 2018
Language of the document:
Type of resource: 
Open Educational Resources
Country:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn