chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Blog

Az egész életen át tartó tanulást célzó közösségi központok egyablakos térré alakítása multidiszciplináris csoportok segítségével

29/08/2019
by Györgyi Bajka
Tungumál: HU
Document available also in: EN CS FR EL

/et/file/community-lifelong-learning-centreCommunity Lifelong Learning Centre

Community Lifelong Learning Centre

 

Dr. Paul Downes, a Dublini Városi Egyetem Oktatási Intézete oktatásbeli hátrányokkal foglalkozó központjának vezetője ismerteti, miért van szükségünk több egyablakos oktatási központra, amely kaput nyit a társadalmi-gazdasági kirekesztődés vagy a társadalom peremére szorulás veszélyének kitett közösségek előtt.

 

To engage marginalised groups, Europe needs to put greater emphasis on a community outreach aÖtletesebb és rugalmasabb hozzáállásra van szükség az Európa-szerte a társadalom peremére sodródott és elidegenedett egyének és csoportok megszólításához. Azt, hogy sürgető ez a feladat, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2015-ben 64 millió ember (a 25–64 év közötti uniós népesség több mint egynegyede) legfeljebb az általános iskola felső tagozatának elvégzésével került ki az iskolarendszerű oktatásból és képzésből. Mindenkinek érdemi esélyt kell biztosítani a társadalmi részvételre.

A társadalom peremére szorult csoportok eléréséhez Európának nagyobb hangsúlyt kell fordítania a közösségek megszólítására. A szakpolitikai prioritás e téren a társadalmi befogadásra és az aktív polgári szerepvállalásra vonatkozó célok, valamint béke- és stabilitási követelmények meghatározása.

Egyszerűen fogalmazva stabilabbak azok a befogadó társadalmak, amelyekben az emberek odatartozónak érzik magukat, a szegénység igazságtalanságával pedig szembe kell nézni.

 

Az egész életen át tartó tanulást célzó közösségi központok és multidiszciplináris csoportok

Egyre jelentősebb szerepet játszik a befogadó társadalmak támogatásában az egész életen át tartó tanulást célzó közösségi központok és multidiszciplináris csoportok kombinálása. Ezeknek az egyablakos, közös, közösségi terekben való egyesítésével kihasználhatjuk mindegyik erősségeit, hogy újabb szinergiákat és előnyöket érjünk el a társadalom peremére sodródott egyének és csoportok számára. Ez a megközelítés volt az egész életen át tartó tanulás platformja és a Cedefop által a román uniós elnökség égisze alatt tartott közelmúltbeli fórum fő témája, amellyel a rendezvényről szóló tájékoztatóban is foglalkoztunk.

 

Az egyablakos tereknek kaput kell nyitniuk

Azt javasoljuk, hogy ezek az egyablakos terek kapuként funkcionáljanak, amelyen keresztül az egész életen át tartó tanulás céljából közösségeket megszólító központok a fiatalok és felnőttek széles körét elérhetik a jelentős társadalmi-gazdasági kirekesztettségtől szenvedő területeken, e csoport összetettebb igényekkel rendelkező és multidiszciplináris csoportok szolgáltatásaira szoruló tagjai pedig további támogatásban részesülhetnek. Az egész életen át tartó tanulást célzó közösségi kurzusokat látogató szélesebb csoportokon belül kisebb számban vannak azok a társadalom peremére szorult fiatalok és felnőttek, akiknek összetettebb igényei vannak, például a mentális egészség, traumából eredő nehézségek, rossz gyermekkori élmények, haláleset, szenvedélybetegség és függőség, családon belüli erőszak, megfélemlítés vagy bántalmazás miatt.

Az egész életen át tartó tanulást célzó közösségi központok jellemzően a nem formális oktatásra összpontosítanak, de akár kombinálhatják is a nem formális és a formális oktatást. Gyakran kínálnak lehetőséget ifjúsági művészeti projektek megvalósítására. Ezek a központok régóta működnek számos európai országban, és kellemes, barátságos oktatási környezetet biztosítanak, ahol a tanuló igényei és véleménye van a középpontban.

Ezek az egész életen át tartó tanulást célzó foglalkozások abból indulnak ki, hogy a tanuló éppen hol tart, és jellemzően a tanuló élettapasztalataihoz kapcsolódnak.

 

Hozzáférés biztosítása holisztikus szolgáltatásokhoz

Az említett központok a közösség megszólítása érdekében a közösség tagjai számára könnyen megközelíthető helyen találhatóak. Ezek a helyek a fizikai közelség és a tanulók által érzett odatartozás szempontjából is megközelíthetőek. Ez különösen fontos azon tanulók számára, akik a társadalom peremére szorult és kisebbségi csoportok tagjai.

Az egész életen át tartó tanulást célzó közösségi központok kapuként funkcionálnak a különböző szakterületek képviselői által egy helyen (közös térben), holisztikus csoportként nyújtott támogatási szolgáltatások számára. Ennek a megközelítésnek köszönhetően az egész életen át tartó tanulást célzó foglalkozásokon részt vevők szükség esetén további támogatást, például érzelmi tanácsadást, családi támogatást kaphatnak.

Igényeik holisztikus szemlélettel, az oktatási, mentális egészségi, jólléti és testi egészségi támogatás kombinálásával elégíthetők ki.

Az említett multidiszciplináris csoportokban dolgozó szakemberek között lehetnek például érzelmi tanácsadók/terapeuták, szociális szolgálatok, ifjúsági szolgálatok képviselői, házi gondozók, pszichológusok, ápolók, beszéd- és nyelvterapeuták.

Az egyablakos tér kombinált modelljének további főbb jellemzői:

 • a támogatás folytatása, rugalmas támogatási szintek, a különböző szintű igényekhez igazított programok;
 • megszólítás: az előre kialakított programok által mellőzött csoportok elérése, többek között otthoni felkeresés útján nyújtott családi támogatással;
 • időpont-egyeztetés nélküli látogatási lehetőségek;
 • idővel egymás támogatása;
 • a gyermekek több helyre irányítása helyett egy helyen, az egész csoport bevonásával születik döntés a családok és gyermekek továbbküldéséről, ezzel megszüntetve a jelenlegi támogatási szolgáltatások széttagoltságát;
 • összpontosítás a személyközi terek kialakítására.

 

A bizalmon alapuló személyközi kapcsolatok kialakítására alkalmas terek létrehozása

Bizalmi alapú személyközi térként szolgáló környezet kialakításával csökkenthető például a mentális egészségi és érzelmi tanácsadási támogatás igénybevételével járó stigma. Emellett segíthet áthidalni a szakadékot a szolgáltatások és azon csoportok között, amelyek jellemzően nem veszik igénybe e szolgáltatásokat. Az egymás között terjedő szóbeli ajánlások megnyithatják az elidegenedett közösségeket a szolgáltatások előtt, még ha a körülményekre tekintettel nem is bíznak „a rendszerben”. Ezek a közösségi központok döntő lehetőséget kínálnak a veszélyeztetettebb felnőtteknek az igényeikhez igazodó szolgáltatásokkal való megkeresésére olyan környezetben, ahol nyugodtnak és odatartozónak érzik magukat.

A nagymértékű társadalmi és gazdasági kirekesztést tapasztaló közösségekben semleges tereket kell kialakítani, ahol különféle csoportok kényelmesen érezhetik magukat; a szakemberek gyakran nem ismerik a helyi gondolkodásmódot, területeket és csoportokat. A kapuként funkcionáló, közös tér főbb előnyeit az alábbi ábra mutatja.

/et/file/felhokhupngfelhok_hu.png

Az egyablakos terek szakpolitikai támogatást és finanszírozást igényelnek

Az egyablakos terek finanszírozásához a különböző – többek között oktatásügyi, egészségügyi és szociális – minisztériumoknak Európa-szerte közös stratégiai tervet kell készíteniük, mivel egyértelmű, hogy ezen a területen gyakran nincs összehangolt stratégia. Ez a közös használatú, közcélú infrastruktúrákban rejlő potenciál lehető legnagyobb mértékű kiaknázására is lehetőséget kínál. Európa számos városában emelkednek a bérleti díjak, így a helyi szolgálatok csökkenthetik bérleti kiadásaikat azzal, ha egy helyre költöznek.

A finanszírozási eszközöknek, például az Erasmus+ programnak és az Európai Szociális Alapnak (ESZA) döntő szerepet kell játszaniuk az egyablakos terek bővítésének a helyi közösségi szolgálatokra épülő támogatásában, egyúttal pedig a nemzeti minisztériumoknak és a helyi önkormányzatoknak is komolyabb kötelezettségvállalásokat kell tenniük ennek a befogadás szempontjából létfontosságú stratégiai területnek a támogatása iránt.


Dr. Paul Downes az írországi Dublini Városi Egyetem neveléstudományi (pszichológiatudományi) docense és oktatásbeli hátrányokkal foglalkozó központjának vezetője. Tagja volt az Európai Bizottság európai oktatási és képzési szakértői testületének (2018–2019), amelynek feladata a 2020 utáni időszakra vonatkozó oktatási és képzési stratégiai együttműködési keret támogatása volt. Az EPALE-n közzétett más blogbejegyzéseiben az asszertív megszólítási stratégiák szükségességével, a fogvatartottak oktatáshoz való hozzáférésének javítására kínálkozó lehetőségekkel, a konkrét, mérhető, teljesíthető, reális és határidőhöz kötött eredmények felnőttoktatásbanvaló körültekintő használatának okaival, a színvonalas családi tanulás iránti európai megközelítés kialakításának módjával, valamint az egész életen át tartó tanulás terén felülről lefelé és alulról felfelé irányuló megközelítések áthidalására szolgáló strukturális mutatók szükségességével foglalkozik.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Displaying 1 - 2 of 2
 • Erdem Vardar's picture
  How relevant! We at YUVA (www.yuva.ngo) have established in 2013 the first Community Centre for Syrian refugees and the host community in Turkey with the same principle and question: Can we combine adult education and protection services under the same roof. The answer is 'Yes' and it works. Soon our education services had to be extended to children as well. We will hopefully be able to prepare a handbook of this good example by the end of 2019. 
 • Rumen HALACHEV's picture
  Hi Erdem,

  This sounds great, thank you for sharing your good practice example with the community. When you get some more concrete results from your activities, we would love you to share these on EPALE. Keep in touch. :)

  Kind regards,
  Rumen