chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Blog

A korai iskolaelhagyás ellen küzd? A Cedefop új eszköztárára van szüksége!

29/08/2019
by Györgyi Bajka
Tungumál: HU
Document available also in: EN RO HR DE PL EL CS

/is/file/cedefop-tool-vet-education-leavers-1Cedefop tool VET education leavers

Cedefop tool VET education leavers

 

Andrew McCoshan, az EPALE témakoordinátora interjút készített a Cedefop egyik szakértőjével, Irene Psifidouval a nemrég aktualizált és átdolgozott eszköztárról, amelynek segítségével az érdekeltek felléphetnek a korai iskolaelhagyás ellen.

 

Miért van szükség eszköztárra a korai iskolaelhagyás kezeléséhez?

A korai iskolaelhagyás sarkalatos probléma Európában. A legfeljebb az általános iskola felső tagozatát elvégző fiatalok számának csökkentése terén elért sikerek ellenére még minden tizedik fiatal felnőttet érint a korai iskolaelhagyás, helyenként pedig még ennél is magasabb ez az arány. A korai iskolaelhagyók esetében nagy a társadalmi kirekesztődés kockázata.

A Cedefop tanulási és foglalkoztathatósági osztálya, amely az iskola és a szakképzés korai elhagyása elleni küzdelem terén folytatja a Cedefop munkáját a munkaerőpiaci integráció érdekében, 2010 óta több tevékenységben is közreműködött, hogy támogassa az Európai Bizottságot és az uniós tagállamokat a korai iskolaelhagyás 10% alá csökkentésére irányuló uniós stratégiai célkitűzés 2020-ig történő elérésében.

2013-ban szakértői csoportot állítottunk fel, és hároméves vizsgálat elvégzésével bíztuk meg, hogy feltárja a szakképzés korai elhagyásának nagyságrendjét és okait, és leküzdésének lehetőségeit. 2017 májusában a korai iskolaelhagyás kezelésére irányuló szakképzési eszköztárat bocsátottunk a gyakorlati szakemberek és politikai döntéshozók rendelkezésére, hogy gyakorlati támogatást nyújtsunk a munkájukhoz. Az eszköztár céljai:

 • a korai iskolaelhagyás kockázatának kitett fiatalok segítése tanulmányaik folytatásában és képesítés megszerzésében;
 • a korai iskolaelhagyók segítése az oktatásba vagy képzésbe, illetve a munkaerőpiacra való visszailleszkedésben.

 

Miért volt szükség az eszköztár átdolgozására?

Az eszköztár közzététele óta dolgozunk azon, hogy könnyebben használhatóvá tegyük, a benne foglalt segédanyagokat pedig további adatokkal, beavatkozási intézkedésekkel, bevált módszerekkel, tippekkel és eszközökkel bővítsük, ezzel támogatva szakpolitikák kidolgozását, végrehajtását és értékelését a korai iskolaelhagyás kezelése érdekében. Az új, bővített változatot 2019 májusában mutattuk be a román elnökség alatt az egész életen át tartó tanulás platformjával közösen szervezett brüsszeli szakpolitikai fórumunkon.

 

Kik alkotják az eszköztár célközönségét?

Az eszköztár a szakképzéssel foglalkozó gyakorlati szakembereknek és szakpolitikai döntéshozóknak hivatott segítséget nyújtani a korai iskolaelhagyás kezelésének minden szakaszában, a korai iskolaelhagyás kockázatának kitett tanulók azonosításától és a korai iskolaelhagyók figyelésétől a támogatásukra irányuló intézkedések kidolgozásán és végrehajtásán át az intézkedéseknek a támogatás javítását célzó értékeléséig.

Mely szakaszokban jelent segítséget az eszköztár a felhasználóknak?

/is/file/eszkoztarpngeszkoztar.png

Az eszköztár minisztériumok, szakképző iskolák, vállalatok, tanácsadó központok, közfoglalkoztatási szolgálatok, szociális szolgálatok és ifjúsági szervezetek munkatársai számára lehet hasznos.

 

Hogyan használható az eszköztár?

Az eszköztár az összes európai országból kínál segédanyagokat, amelyek az alábbi célokra használhatók fel:

 • a szakképzés korai elhagyásának kezelését célzó jelenlegi stratégiákkal kapcsolatos mérlegelés és párbeszéd támogatása a szakpolitikai döntéshozók és a gyakorlati szakemberek körében;
 • a döntéshozatali folyamatok támogatása az eszköztárban foglalt iránymutatáson alapuló cselekvési tervek kidolgozása révén.

A honlapon a Cedefop különféle tevékenységeket javasol az eszköztár felhasználásához.

 

„Számos, szabadon letölthető dokumentum áll rendelkezésre, amely tetszés szerint felhasználható műhelytalálkozók, képzések és más rendezvények keretében.”

Miért tekinthető innovatívnak ez az eszköztár?

Az eszköztár több szempontból is innovatív. Például rendkívül interaktív. A felhasználók feltölthetik saját bevált módszereiket vagy eszközeiket; blogbejegyzést javasolhatnak; több mint 200, bevált módszereket, kiadványokat, eszközöket, statisztikákat és gyors sikert hozó megoldásokat tartalmazó segédanyag között kereshetnek különböző feltételek alapján, hogy az igényeiknek megfelelő eredményeket kapják; internaktív eszközöket, például a szakpolitikai döntéshozóknak készült mérlegelési eszközt használhatnak azonnali eredmények elérése érdekében; valamint iránymutatásokat és értékelési terveket tölthetnek le és tölthetnek ki a módszereik ellenőrzése és értékelése céljából. A Cedefop online gyakorlati közösségének tagjává, úgymond nagykövetévé is válhatnak a korai iskolaelhagyás terén.

 

Mivel foglalkozik az online közösség?

Tizennyolc országból több mint hatvan nagykövet aktívan részt vesz az online eszmecserékben, új bevált módszereket mutat be, visszajelzést ad az eszköztár hasznosságáról, és közreműködik annak továbbfejlesztésében. A nagykövetek szakértői hálózatot alkotnak, és az iskola és a szakképzés korai elhagyásának kezelésében segítenek. A közösség folyamatosan bővül, a cél pedig, hogy az összes uniós tagállamra és tagjelölt országra kiterjedjen.

 

Rendelkezésre áll-e eszköz kifejezetten képzésszolgáltatóknak?

Igen, a segédanyagok között a szakképzési szolgáltatóknak szóló önértékelési eszköz is rendelkezésre áll. Az eszköz konkrét lépéseket is javasol, amelyek segítségével a szolgáltatók megismerhetik a korai iskolaelhagyás jelenlegi jellegzetességeit, elemezhetik a kezelésükre hozott intézkedéseket, és cselekvési tervet készíthetnek az intézményi megközelítés fejlesztésére. Mérlegelendő kérdéseket vet fel, valamint a jelenlegi intézményi megközelítés értékelésére szolgáló felmérési eszközt kínál a korai iskolaelhagyás kezelése érdekében. Továbbá a cselekvési terv kidolgozására szolgáló sablont is tartalmaz, amely felhasználható egyéni vagy csoportos tevékenységhez.

Emellett értékelési terv is található az eszközök között, amelyet az értékelésben nem jártas oktatási vagy képzésszolgáltatók használhatnak bizonyos szakpolitikák és intézkedések ellenőrzésére és értékelésére. A tervet a saját ellenőrzési és értékelési módszerük kialakításához is felhasználhatják.

 

Mennyire sikeres az eszköztár, és miért?

Az eszköztárat már több ezren használják, és nagyon kedvező visszajelzések érkeztek a hasznosságáról. Véleményem szerint ennek fő oka, hogy a felhasználó számára kifejezetten releváns, emellett felhasználóbarát is, ami annak köszönhető, hogy a Cedefop számára fontos az érdekeltek, így az európai szakpolitikai döntéshozók és szakképzési szolgáltatók bevonása.

 

Ön szerint milyen irányba fejlődik az eszköztár a jövőben?

Célunk, hogy az eszköztárat szisztematikusan bővítsük a felhasználók számára releváns gyakorlati eszközökkel, és alkalmazási körét más veszélyeztetett csoportokra is kiterjesszük. Terveink szerint 2020-ban hasonló eszköztárat vezetünk be a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalokra és az alacsony képzettségű felnőttekre vonatkozóan.

  „A jövőben a társadalmi befogadás és a munkaerőpiaci integráció támogatása céljából szeretnénk létrehozni egy online gyűjteményt, ahol egy helyen elérhetők a szakoktatással és -képzéssel kapcsolatos segédanyagok.”

E segédanyagok révén további segítséget nyújtunk az országoknak a korai iskolaelhagyás kezeléséhez, a fiatalok foglalkoztatottságának növeléséhez és továbbképzési pályák kialakításához.

 


Irene Psifidou készítette a Cedefop korai iskolaelhagyás kezelésére irányuló szakképzési eszköztárát. Ő irányítja a Cedefop társadalmi befogadással és munkaerőpiaci integrációval kapcsolatos munkáját, és több mint 16 éven át dolgozott oktatási és képzési politikai szakértőként európai és nemzetközi szinten.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Displaying 1 - 2 of 2
 • Teodor GHITESCU's picture
  Cauza fundamentala  a părăsirii timpurii a școlii precum și apariția categoriilor sociale defavorizate este guvernarea capitalistă, care îmbogățește continuu câteva  grupuri de persoane privilegiate și sărăcește continuu majoritatea populației până la limita de supraviețuire.
  Legalizarea șomajului și migrația economică sau socială (ca urmare conflictelor militare susținute de companiile transnaționale, prin statele liberale obediente) este o alta sursă generatoare de categorii defavorizate și o cauză a părăsirii timpurii a școlii.
  În concluzie, singura soluție pentru intrarea în normalitate educațională, economică și socială, este eliminarea cauzei, nu acțiuni asupra efectelor așa cum sunt cele propuse prin „instrumentele” de la Cedefop!
  Educația ar trebui sa-și schimbe radical conținuturile și obiectivele, spre dezvoltare durabilă și echitate socioeconomică, altfel consumă inutil resurse materiale, umane, energetice și informaționale, producând manipulare intelectuală în loc de productivitate în muncă și bunăstare.
  Iată o cale de reorientare a educației, în general și a celei pentru dispariția categoriilor defavorizate: 
 • Andrew McCoshan's picture
  Thank you, it’s good to have your inputs. Personally, I wouldn’t contradict your arguments. On a practical level, however, we need to tackle the causes for the sake of future generations as well as tackling the effects, through measures like this toolkit, for people who have already been affected by negative school experiences and other factors. In short, we need both.