chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Newsroom

Folkbildningens världskonferens i Montreal 11-14 juni 2015

21/08/2015
Tungumál: SV

Mats Ehn rapporterar från den nionde världskonferensen arrangerad av den globala folkbildningsorganisationen ICAE den 11-14 juni 2015 i Montreal, Kanada. Syftet var att samla folkbildningsorganisationer från hela världen för att utbyta erfarenheter och utforma strategier för hur vuxenutbildningens och folkbildningens potential ska tas till vara i arbetet för en globalt hållbar utveckling.

Konferensens sista dag var det generalförsamling med val av ny styrelse. Arbetssättet skiljer sig en hel del från svensk årsmötespraxis. Valberedningen presenterar inget förslag på ny styrelse utan redogör för vilka kandidater som nominerats. Styrelsen består av 12 ledamöter, ordförande, kassör, sju regionala viceordföranden och tre övriga ledamöter.

Det finns ingen verksamhetsplan eller budget att ta ställning till. Mötet får istället ta del av en extern utvärdering av ICAEs arbete de senaste 4 åren och några riktlinjer som styrelsen formulerat utifrån denna. På basis av denna utvärdering och på rekommendationerna från de tematiska områden som behandlats tidigare under konferensen upprättar styrelsen en verksamhetsplan som skickas till medlemmarna för konsultation.

Den framträdande diskussionen under kongressen om avkolonialisering av utbildningen och av ICAE gav stort genomslag i valet till den nya styrelsen. Ny ordförande är Sandy Morrison, maorier från Nya Zeeland. Dominansen från det globala syd är stort. Från Europa finns bara en ledamot.

ICAE är en mycket viktig aktör för vuxnas rätt till lärande på den globala arenan. Inte minst nu när den nya hållbarhetsagendan antas av FN. Utan ICAEs röst riskerar frågan att försvinna. Det är emellertid mycket svårt att driva en global organisation framförallt när finansieringen är så begränsad. Den nya styrelsen har många utmaningar framför sig.

 

http://folkbildning.net/amnen/folkbildning/seminarier-forelasningar-och-konferenser/folkbildningens-varldskonferens-i-montreal-11-14-juni-2015/

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn