chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

Blog

Inspirerende slotbijeenkomst Leven Lang Leren Lab

13/12/2018
létrehozta Laura Kakes
Nyelv: NL

/hu/file/288-fotoslotbijeenkomst4jpg288-foto_slotbijeenkomst_4.jpg

Het belang van een leven lang leren wordt steeds groter, maar de deelname daaraan door mensen met maximaal een diploma op mbo-niveau 4 blijft achter. Om dit op te lossen werden ruim honderd volwassenen uit deze doelgroep door OCW uitgenodigd om deel te nemen aan het Leven Lang Leren Lab. Met mooie ideeën als eindresultaat! Dinsdag 4 december jl. mochten de deelnemers hun voorstellen presenteren, onder toeziend oog van minister Van Engelshoven en andere aanwezigen. Het werd een inspirerende middag.

 

Tijdens het Leven Lang Leren Lab ging iedere groep op onderzoek uit: Wat kan er volgens hen beter op het gebied van een leven lang leren? Waar lopen zij zelf tegenaan? Wat hebben ze nodig? De doelgroep zelf weet het beste waar de knelpunten liggen en wat zij nodig heeft om een leven lang leren mogelijk te maken. Onder begeleiding van drie coaches maakten de deelnemers meerdere voorstellen om een leven lang leren aantrekkelijker te maken. Tijdens de presentatie van de voorstellen mochten de deelnemers al hun creativiteit in de strijd gooien, met inspirerende 2D en 3D als uitkomst.

De voorstellen liepen uiteen van een ‘Overstapbaan’ tot een ‘Inloopschool’ en ‘Leven lang leren loket’. Uit de voorstellen kwam als gemeenschappelijke pijler naar voren dat deze doelgroep behoefte heeft aan toegankelijk, flexibel en laagdrempelig onderwijs. De deelnemers zorgden door hun enthousiasme voor goede energie, wat leidde tot een mooie bijeenkomst! Als dank voor de waardevolle inzet van de deelnemers heeft de minister van OCW aan het eind van de bijeenkomst een ‘bewijs van deelname’ aan de deelnemers uitgereikt. Naast de aanwezigheid van de minister, waren ook onderwijspartijen, gemeenten en andere maatschappelijke organisaties aanwezig.

/hu/file/fotoslotbijeenkomst2jpgfoto_slotbijeenkomst_2.jpg

Het Leven Lang Leren Lab vond overigens op meerdere plekken in Nederland plaats. In totaal deden negen regio’s mee: Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leeuwarden, Assen, Arnhem, Leeuwarden, Tilburg en Lelystad. Nu de deelnemers hun ideeën over een leven lang leren hebben uitgedragen, is het aan OCW en andere betrokken partijen de taak deze ideeën te verwezenlijken. Er zijn mooie voorstellen gedaan en het is belangrijk dat hiermee aan de slag wordt gegaan. Sommige voorstellen kunnen ‘morgen’ al verwezenlijkt worden, bijvoorbeeld de Regionale Inspiratiebijeenkomsten. Andere voorstellen hebben meer tijd nodig in de uitwerking.

Deze innovatieve manier van beleidsvoering smaakt naar meer! Meedenken hoe de voorstellen vanuit de doelgroep kunnen worden uitgewerkt? Neem contact op via levenlanglerenlab@minocw.nl.

/hu/file/slotbijeenkomst3jpgslotbijeenkomst_3.jpg

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email