chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

EPALE A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Blog

De toekomst van VAE (Validering van eerder genoten onderwijs)

11/12/2018
létrehozta NSS EPALE Nederland
Nyelv: NL
Document available also in: FR EN

Er zijn grote veranderingen gaande op het vlak van een leven lang leren, met name in het beroepsonderwijs: in heel Europa is een verschuiving te zien van het bieden van onderwijs naar een stelsel van begeleide loopbaanontwikkeling. Deze verandering is ook merkbaar in recente wetgeving in Frankrijk die betrekking heeft op "VAE" (Validering van eerder genoten onderwijs).

De uitdaging waar we voor staan is niet de minste: permanente en op alle doelgroepen in gelijke mate toepasbare nieuwe technische methoden bedenken en implementeren ten dienste van onze onderwijsstelsels.  

 

 • We moeten studenten (of mensen met een afgeronde opleiding, of VAE-kandidaten) de middelen bieden waarmee ze hun eigen loopbaan en, in bredere zin, de keuze van de richting die ze opgaan in hun persoonlijke en professionele leven in de hand hebben. Bij dit vermogen gaat het om toegang tot kennis, toegang tot hulpmiddelen en de mogelijkheid om deze te gebruiken en te delen: zo wordt kennis ontwikkeld en verworven.
 • Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat de ervaring wordt ontwikkeld die nodig is voor het toepassen van de vaardigheden die in de beroepsgroep en in de maatschappij verwacht worden. Bij deze ontwikkeling gaat het om de activiteit van het leren op zich, zowel individueel als samen met anderen, waarmee het vermogen om vaardig te handelen wordt ontwikkeld en bestendigd.
 • Ten slotte is het van belang dat deze verworven vaardigheden door toekenning van kwalificaties en titels erkend worden. Hiervoor is vereist dat kwalificaties die gedurende de loopbaan met deze toegangsmiddelen zijn behaald, als gelijkwaardig worden beschouwd.

  Op deze manier bekeken is VAE een belangrijke methode, om de volgende redenen:
   
 • In de context van een levenlang leren biedt VAE de facto een mogelijkheid om de verbinding tussen afzonderlijke elementen van vooruitgang te herstellen, waarbij de totale behaalde vooruitgang kan worden vastgesteld;
 • Deze resultaten zijn vanuit het gezichtspunt van een leven lang leren nu reeds nodig, en zullen ongetwijfeld steeds noodzakelijker worden voor het opzetten en rechtvaardigen van cursussen, om een soepele overgang te waarborgen. Deze huidige veranderingen worden onderstreept door de vele 'hybride' cursussen die de laatste tijd aan universiteiten (Montpellier, Nice, Cergy, enz.) zijn ontwikkeld;
 • Ten slotte heeft VAE in de vijftien jaar van haar bestaan gefunctioneerd als virtueel laboratorium ten behoeve van de beschrijving van verworven ervaring en de beoordeling en evaluatie van deze ervaring;
 • Uit dit virtuele laboratorium zijn veel lessen te trekken voor de beschrijving, beoordeling en evaluatie van alle verworven opleiding, met inbegrip van het verwerven van ervaring op school en aan de universiteit, alternerende opleiding, enz.

In deze kijk op de ontwikkeling van nieuwe technische methoden is zeker een rol weggelegd voor digitale technologie, die nu haar hoogtijdagen beleeft. Deze methoden dwingen ons tegelijkertijd rekening te houden met de vormen van begeleiding die specifiek zijn voor de ontwikkeling en beschrijving van individuele en collectieve ervaringen op basis van werk, opleiding en maatschappelijk leven in het algemeen, met de vormen van beoordeling en evaluatie die zijn aangepast aan de verschillende ruimten en tijdvakken waarin deze levenslange ervaring wordt ontwikkeld, en met de manieren waarop deze ervaringen worden opgenomen en vervolgens worden behouden en uitgedrukt.

Binnen afzienbare tijd zullen alle VAE-kandidaten en professionals 'digital natives' zijn. Om deze reden moeten we ook rekening houden met de digitalisering, die grote gevolgen heeft voor de organisatie van werk en opleiding, evenals voor de samenleving in het algemeen. Daarin ligt de belangrijkste uitdaging op het gebied van opleiding en VAE in de toekomst. Het nadenken hierover duldt geen uitstel. 

Dit zijn de uitgangspunten op basis waarvan we oplossingen moeten bedenken voor de technische methoden van morgen en de mogelijke ontwikkelingsfasen, zodat VAE actueel blijft in de huidige praktijk en voor de belangrijke vraagstukken waar de samenleving als geheel mee te maken heeft, namelijk:

 • de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van informatie
 • toegang tot kennis
 • het beschermen en beschikbaar maken van persoonsgegevens
 • netwerken

Isabelle Houot is docent aan de Universiteit van Lotharingen en themadeskundige bij EPALE Frankrijk. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn