chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

EPALE A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Hírek

Inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysning

04/07/2018
Nyelv: DA

Hvordan inkluderer man flygtninge og indvandrere i de mange gode tilbud, som findes i dansk folkeoplysning? Opdager flygtningene og indvandrerne overhovedet kurserne i aftenskolekataloget? Hvad med sproget og de uskrevne regler?

Dette er bare nogle af de spørgsmål, som folkeoplysende skoler og foreninger kan stille sig selv, når de forsøger at nå ud til målgruppen af nytilkomne borgere. Heldigvis er der hjælp at hente i rapporten "Inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysning", som Dansk Folkeoplysnings Samråd netop har udgivet. Rapporten identificerer barrierer for inklusion i folkeoplysning og giver konkrete bud på, hvad der virker i praksis.

Den vigtigste enkelterfaring er ifølge udviklingskonsulent, Celia Skaarup, der har ledet arbejdet med undersøgelsen, behovet for en ”interkulturel formidler”: ”En kommunal integrationsmedarbejder, som vi talte med, definerede det som en person, som kan håndtere flere kulturer, kender de uformelle spilleregler og kan navigere i et interkulturelt rum.” Den interkulturelle formidler skal bevidstgøre både danskere og nytilkomne om disse forskelle: ”Det handler ikke bare om at assimilere de fremmed til danske vaner, men også at få danskere til at frigøre sig lidt fra disse vaner,” understreger hun. Celia Skaarup forklarer, at der er uendelig mange måder, danskere og nytilkomne kan misforstå hinanden på.: ”Vi kalder det de usynlige koder,” sig hun og nævner dansk tidsopfattelse som et eksempel: ”I Danmark forventer læreren, at man møder op til tiden – eller fem minutter før. Det opfatter mange flygtninge og indvandrere simpelthen ikke som noget vigtigt,” fortæller hun.

Rapporten munder ud i 15 gode råd, der er tænkt som et lettilgængeligt værktøj for folkeoplysere, der arbejder med flygtninge og indvandrere, eller som planlægger at komme i gang. Rådene kan dog også bruges af alle andre, der arbejder med målgruppen flygtninge og indvandrere.

De 15 gode råd (html)

Rapporten ”Inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysning”  (pdf)

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn