chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

Blog

Får det lov att vara Europeiska kollegor?

05/04/2018
létrehozta Jenni WESTÖ
Nyelv: SV
Document available also in: FI EN

/hu/file/epalejpg-19epale.jpg

 

I december fick vuxenutbildningsgillet Aikuiskasvatuksen Kilta en inbjudan att besöka Utbildningsstyrelsen. Som ivrig pedagogikstuderande kändes det fint att få inbjudan och självklart traskade vi över bron från Broholmsterrassen. Målet med besöket var förutom glöggmingel att vi kommande pedagoger skulle få bekanta oss med vuxenutbildningswebbplatsen EPALE. 

EPALE, Electronic Platform for Adult Learning in Europe, är en interaktiv webbplats med fokus på vuxenpedagogik som kommissionen lanserade år 2015. Dess syfte är att fungera som en plattform som kan användas för att följa trender, händelser och debatter inom vuxenutbildningsområdet i Europa. Webbplatsen marknadsfördes till oss särskilt som en central informationsanskaffningsled och som ett bibliotek för europeiska forskningsdata, artiklar och bloggar. Med hjälp av Partner Search-funktionen på webbplatsen kan man dessutom söka projektpartner, skapa nätverk och utföra annat internationellt samarbete. Det låter bra! Eller hur?

Vackra ord, men hur fungerar det i praktiken?

För närvarande fungerar EPALE på 24 språk. Varje land har en egen EPALE-supporttjänst (i Finland är det Utbildningsstyrelsen) som svarar för administrationen och delvis för innehållsproduktionen på webbplatsen. Vi som är verksamma inom vuxenpedagogik önskas producera innehåll. Som innehållsproducenter kan vi främja utvecklingen inom vårt specialområde, men givetvis även marknadsföra vår kompetens för branschfolk. Att till exempel skriva några blogginlägg kan ge ett fint tillskott till CV:n – då har ju texten godkänts av Utbildningsstyrelsen som en del av en internationell databank.

I Utbildningsstyrelsens presentation framfördes att webbplatsen ännu inte helt har blomstrat upp under dess några år långa existens. Det kan jag skriva under. Det finns mycket material och möjligheter, men det visade sig vara en riktig labyrint att hitta det i tjänsten. Men ingen fara! När man ger sig tid att bekanta sig med innehållet och bli van vid webbplatsens något stela stil, kan det finnas riktiga pärlor och man kan överraskas av att materialet är så olika. Vid sidan av vetenskaplig forskning finns det faktiskt inspirerande bloggtexter och publikationer som kan bidra med insikter: ”Wow, man gör så här, kanske vi också kunde pröva det!”

Som organisationsintresserad hittade jag själv Finlands Scouters och Sitras handbok ”Kovaa osaamista harrastuksista ja vapaaehtoistoiminnasta!”. Handboken lyfter fram konkreta sätt för att utnyttja kunskaper som förvärvats utanför det officiella utbildningssystemet bättre samt göra dem mer kända och erkända på läroanstalter och i arbetslivet. Handboken innehåller bland annat en process i nio steg för att kartlägga kunskaper som förvärvats i organisationer, som utarbetats av Studiecentralen Sivis. Jag snappade genast upp flera tips som vi kan använda till exempel i gillets verksamhet. Det vore bra att få en tydligare uppfattning om vilka kärnkompetenser och färdigheter verksamheten i olika uppgifter utvecklar. Detta kan ge individer bättre verktyg för att identifiera och uttrycka de egna kunskaperna samt hjälpa till att synliggöra kunskaperna både inom och utanför organisationen.

Den sista domen

Som andraårsstuderande funderar jag över om webbplatsen fortfarande är aktuell för mig. Jag kan bara beundra EPALEs ställning och mål. Att sammanföra de nyaste trenderna inom vetenskap och praxis sammanför inte endast information, utan också människor. Hur fint det vore att hitta samarbetspartner för kommande projekt från Europa med bara några musklick och meddelanden.

Jag kom till slutsatsen att det inte lönar sig att stressa över att läsa eller skapa innehåll. Om något verkar tilltalande kan man koncentrera sig mer på det.

En universitetsanställd sade under mitt första läsår att det vore bra att läsa en vetenskaplig artikel i veckan för vår egen lärdoms skull. På det sättet blir saldot så småningom omkring femtio artiklar per år. Om man inte kan nå så stora och respektingivande siffror kan nås genom att läsa långa artiklar och avhandlingar, kan samma princip kanske användas med att läsa EPALE. När det parallellt med decenniegamla tegelstensverk finns ett levande europeiskt nätverk som är förankrat i vardagen och praxis, kan utvecklingen av vetenskapen och yrkeskompetensen få en väl behövlig balans.

I hela Europa hade Europa 35 000 registrerade användare och antalet växer. 111 europeiska organisationer sökte projektpartner i Finland via EPALE. Jag rekommenderar ett besök till webbplatsen.

This might be big!

 

Text och bild: Sophie Nyyssönen, vuxenutbildningsgillet Aikuiskasvatuksen Kilta

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1/1 megjelenítése
  • Mahira Spiteri képe
    Thank you for writing such a blog. Your point of view is important to support the various National Support Services across Europe. Good luck with your studies, future adult educator! 

    NSS Malta