chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

Blog

Предложения за професионално обучение на обучители на възрастни

31/03/2018
létrehozta Iliana Taneva
Nyelv: BG

Дата: 17.10.2017 г.

Автор: Ингрида Мурасковска

 

Предложенията бяха разработени в рамките на проект “Отвореност към разнообразието чрез образование в общността” по програма Eразъм +. Проектът е осъществен в сътрудничество с трима партньори: Kurzeme Planning Region (Латвия), неправителствената организация OPEI (Кипър) и социален театър NUCLEO (Италия). Насочен е към възрастни в неравностойно положение и има за цел разработване на препоръки за включването им в образование за възрастни. При анализирането на проблемите и търсенето на възможни решения, проектът беше насочен и към развитие на професионалните компетентности на обучителите на възрастни. За да се осигури ефективност на мерките за включване на възрастните в образование, обучителите на възрастни, наред с общата педагогическа квалификация, би трябвало да имат и някои специфични умения. Те могат да бъдат развити, ако са налице възможности за професионално обучение.

Предложения:

1. Програми за професионално обучение, насочени към разбиране, уважение и подкрепа на нуждите на специфичните целеви групи

Обучителите, работещи с хора с увреждания, трябва да бъдат толерантни, търпеливи, да имат добри комуникационни умения, да са готови да инвестират в работата си и да искат да направят живота на тези хора по-лесен. Би трябвало да имат търпение за работа, за организиране и управление на задачите при тази целева група. Освен това трябва да бъдат уверени и емоционално интелигентни. 

Обучителите, работещи с хора от селските райони би трябвало да разбират проблемите на тяхната специфична общност. Това е необходимо за комуникация с хората от общността, а именно разбиране на гледната точка на членовете на целевата група и на начина им на мислене. Най-добре е обучителите да са били, или все още да са членове на тази общност. Ако обучителят няма представа за начина на живот в общността, то тогава една от специфичните му професионални цели може да бъде изучаването на начина на живот и нуждите на представителите на целевата група.

Обучителите, работещи с мигранти са изправени пред специфични трудности. Група мигранти може да е съставена от хора, които искрено желаят да започнат нов живот на новото място, както и такива, които крият престъпни намерения зад статута си на мигранти. Обучителят трябва да бъде внимателен наблюдател. Той трябва да има съответните знания за страните на мигрантите, техните обичаи, традиции и религия. Това ще позволи на обучителя да идентифицира нечестните и опасни хора и в същото време да разбере, да уважава и подкрепя тези, които искат да се интегрират в местната общност. Обучителите на възрастни би трябвало да са способни да предотвратят проявите на расизъм в своята група и в местната общност като цяло. Те  би трябвало да направят така, че те да се чувстват комфортно да изразят себе си и да се чувстват свободни. Обучителите трябва да имат позитивно мислене за тези хора и да бъдат отворени за специалните им нужди.

2. Програмите за обучение би трябвало да включват използване на методи, които са ефективни за работа с възрастни от групите в неравностойно положение

Тези методи могат да бъдат използвани от обучителите в тяхната бъдеща практика. Това са комплексни методи, използването на които позволява постигането на няколко цели едновременно. Методите са неформални, достигащи до участниците чрез емоциите, повишаващи самочувствието им и развиващи нуждата им от самоусъвършенстване. Списъкът на препоръчителните методи включва:

Театрален метод

Театралният метод позволява на участниците да развият разбиране за собствено си тяло, да развият своята емоционална откритост и да подобрят управлението на емоциите си, комуникацията и уменията си за сътрудничество. Този метод им помага да премахнат психологическите бариери, предлага им чувство на вътрешна свобода и радост от собствената им изява.

Интерактивни фестивали

Обучаваните могат да вземат участие във фестивалите като актьори, организатори или публика. Фестивалите включват изпълнения, съчетаващи театър, танци, музика, литература, видео, инсталации, както и други артистични форми. Организирани са около важни социални теми и са насочени към разбиране и прилагане на общи ценности. Публиката има възможност да реагира активно на наблюдаваните изпълнения, да се включва в тях, да изразява мнение и да насърчава нови дейности.

Фестивалите подпомагат чувството на принадлежност съм определена общност и/или идеи; те развиват толерантност към другите, както и умения за комуникация и сътрудничество.

Практически дейности – проекти

Практическите дейности завършват с разработване на продукти. Тези продукти могат да включват домашни предмети, напр. храни, сувенири, елементи за украса на дома. Практически проект също може да бъде организиран под формата на събитие или социална дейност. Споделената дейност може да бъде от полза за упражняването на чужд език, развитие на специфични умения и естетични възприятия, както и за откриване на местни обичаи. Един общ проект подпомага развитието на умения за планиране, комуникация и сътрудничество и поощрява обмяната на опит. Като основен елемент на уменията за учене, обратната връзка се организира на различни етапи от проекта. Постигнатият резултат е източник на удовлетворение, което подобрява мотивацията за бъдещ напредък.

Доброволчество

Доброволчеството често се асоциира с младежите; всъщност то е ефективно и при обучението на възрастни. Доброволчеството е начин на учене чрез включване в нова социална среда. Може да се смята също и за пилотно учене. Когато се намира в нова обстановка и е въвлечен в нова дейност, доброволецът открива нови черти на своята личност и нови способности в себе си. Изпробвайки тази нова дейност той задълбочава разбирането на своя собствен потенциал и нужди. Това на свой ред му помага да определи следващите пътеки за своето обучение. Доброволчеството подкрепя развитието на нови специфични умения, толерантност, адаптивност, комуникативност и умения за сътрудничество. На обучителите на възрастни се препоръчва да организират доброволческа работа за тези целеви групи, с които ще продължат да работят като обучители.

Лаборатория за решаване на проблеми

Решаването на проблеми е признато за едно от 10-те най-важни умения в модерното общество. Организирането на учене за определяне на проблем и намирането на решение, съответстващо на нуждите на определена група, помага за развитието на умения за решаване на проблеми, комуникация и сътрудничество. Група обучавани трябва да са запознати с различни мнения, като се опитват да ги хармонизират, което води до развитие на толерантност и приемане на различията. Лабораторията за решаване на проблеми осигурява на обучителите на възрастни възможност да решават образователни проблеми. Лабораторията дава възможност на членовете на целевата група да дискутират проблемни теми на общността. Методът ще бъде успешен, ако участниците успеят да стигнат до конструктивни решения за действия в реалния живот.

Тези методи могат да бъдат препоръчани и поради факта, че позволяват интердисциплинарно учене. То е един от факторите за насърчаване на предприемачеството, повишаващо мотивацията за учене.

 

Източник: /en/blog/proposals-professional-training-adult-educators

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn