chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

EPALE A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Blog

Saisiko olla eurooppalaisia kollegoita?

21/03/2018
létrehozta Sophie Nyyssönen
Nyelv: FI
Document available also in: EN SV

/hu/file/epalejpg-19epale.jpg

 

Helsingin yliopiston Aikuiskasvatuksen Kilta kutsuttiin viime joulukuussa vierailemaan Opetushallitukseen. Innokkaana kasvatustieteen opiskelijana kutsu tuntui komealta ja tottakai matka kävi Siltavuorenpenkereeltä toiselle puolelle siltaa. Vierailun tarkoituksena oli glögittelyn lisäksi tutustuttaa meitä tulevia kasvatustieteilijöitä EPALE-aikuiskoulutussivustoon.

EPALE eli Electronic Platform for Adult Learning in Europe, on komission vuonna 2015 lanseeraama kansainvälinen, aikuiskasvatustieteisiin erikoistunut interaktiivinen sivusto. Sen tarkoituksena on toimia alustana, jonka kautta pystyisi seuraamaan koko Euroopan aikuiskasvatusalan trendejä, tapahtumia ja debatteja. Sivustoa markkinoitiin meille opiskelijoille erityisesti keskeisenä tiedonhankinnan väylänä Euroopan laajuisen tutkimustiedon, artikkeleiden ja blogien kirjastona. Sivustolla olevan Partner Search -toiminnon avulla, voi lisäksi etsiä hankekumppaneita, verkostoitua ja tehdä muuta kansainvälistä yhteistyötä. Kuulostaa hyvältä! Eikö?

Kauniita sanoja, entäs sitten käytännössä?

Tällä hetkellä EPALE operoi 24 kielellä. Kullakin maalla on oma kansallinen EPALE-tukipalvelunsa (Suomessa Opetushallitus), joka vastaa sivuston hallinnosta ja osittain sisällöntuotannosta. Sisältöä varsinaisesti tuottamaan halutaan meitä aikuiskasvatustieteiden alalla toimivia. Sisällöntuottajina voidaan olla edistämässä oman erityisalan kehitystä, mutta toki myös markkinoimassa omaa osaamista oman alan ihmisille. Esimerkiksi muutaman blogipostauksen kirjoittaminen voisi jo poikia komean CV-merkinnän – onhan julkaistu teksti tällöin hyväksytty opetushallituksen toimesta osaksi kansainvälistä tietopankkia.

Opetushallituksen esitelmässä tuotiin esiin, ettei sivu ole vielä puhjennut täyteen kukkaan parin vuoden olemassaolonsa aikana. Tämän kykenen allekirjoittamaan. Materiaalia ja mahdollisuuksia on paljon, mutta sen löytäminen ja palvelussa pyöriskely osoittautui vielä melkoiseksi sokkeloksi. Mutta ei hätää! Kun antaa itselleen aikaa tutustua sisältöihin ja tottua sivun vielä hieman jähmeään tyyliin, voi löytää helmiä ja yllättyä että materiaalia on selkeästi monen henkistä. Tieteellisen tutkimuksen ohella todella löytyy inspiroivia blogitekstejä ja julkaisuja, josta voi saada hyviä oivalluksia: ”Wau, näinkin tehdään, mekin voisimme kokeilla!”

Järjestöistä kiinnostuneena löysin itse tietopankkia selaillessani Suomen Partiolaisten ja Sitran yhteistyössä tehdyn oppaan Kovaa osaamista harrastuksista ja vapaaehtoistoiminnasta! Oppaassa on nostettu esiin konkreettisia tapoja, joilla virallisen koulutusjärjestelmän ulkopuolella kertynyttä osaamista voidaan hyödyntää nykyistä tehokkaammin sekä tehdä siitä tunnetumpaa ja tunnustetumpaa oppilaitoksissa ja työelämässä. Oppaasta löytyy muun muassa Opintokeskus Siviksen laatima yhdeksän askeleen prosessi järjestöissä saadun osaamisen kartoittamisesta. Nappasin heti monta vinkkiä, joita voitaisiin ottaa käyttöön esimerkiksi meillä Aikuiskasvatuksen Killan toiminnassa. Olisi hyvä voida hahmottaa selkeämmin minkälaista ydinosaamista ja millaisia taitoja eri tehtävissä toimiminen kerryttää. Tämä voisi antaa yksilölle parempia työkaluja oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen sekä auttaa tekemään osaaminen näkyvämmäksi sekä järjestön sisällä että sen ulkopuolella.

Viimeinen tuomio

Toisen vuoden opiskelijana minua pohdituttaa, onko sivusto itselleni vielä ajankohtainen. EPALE:n asemaa ja tavoitetta ei voi muuta kuin ihailla. Tieteen ja käytännön viimeisimpien tuulien kerääminen samaan paikkaan kerää tiedon lisäksi ihmisiä yhteen. Miten upeaa olisikin löytää omille tuleville projekteille yhteistyökumppaneita muualta Euroopasta muutamilla klikkauksilla ja viesteillä.

Tulin siihen lopputulokseen, ettei kannata ottaa paineita lukemisesta tai sisällön tuotannosta. Mikäli jokin puhuttaa, voi siihen keskittyä enemmän.

Eräs yliopiston työntekijä ilmaisi ensimmäisenä lukuvuonnani, että olisi hyvä lukea yksi tieteellinen artikkeli viikossa omaksi opikseen. Täten pikkuhiljaa kerryttämällä tulee vuoden saldoksi komeat viitisenkymmentä artikkelia. Jollei näin huimiin ja arvostusta herättäviin lukuihin pääse pitkien artikkeleiden ja väitöskirjojen lukemisen avulla, voisi samaa periaatetta soveltaa ehkä EPALE:n lukemiseen. Kun vuosikymmeniä vanhojen tiiliskiviteosten rinnalla onkin elävä, arkeen ja käytäntöön sitoutunut Euroopan laajuinen verkosto, saattaa tieteen ja oman ammattitaidon kehittyminen saada kaivattua tasapainoa.

EPALE:lla oli koko Euroopassa vuoden 2017 lopulla 35 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. 111 eurooppalaista organisaatiota haki EPALEn kautta Suomesta hankekumppania vuoden aikana. Suosittelen tutustumaan.

This might be big!

 

Teksti ja kuva: Sophie Nyyssönen, varapuheenjohtaja, Aikuiskasvatuksen Kilta Ry

Juttu on julkaistu alunperin Aikuiskasvatuksen Kilta Ry:n ELO-lehdessä 19.3.2018

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1/1 megjelenítése
  • Mahira Spiteri képe
    Thank you for writing such a blog. Your point of view is important to support the various National Support Services across Europe. Good luck with your studies, future adult educator! 

    NSS Malta