chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

Blog

Sastamalan Opisto opettaa kieliä Skypellä

21/03/2017
létrehozta Anna Väre
Nyelv: FI

Kymmenen vuoden aikana Sastamalan Opiston Skype-kielikurssit ovat löytäneet niin seniorit kuin maahanmuuttajatkin. Suosituimpia ovat saksan- ja espanjankieliset multinational-kielikurssit, joilla vaihdetaan kulttuuritietoutta ja puhutaan elämästä yleensä.

Pienessä 25 000 asukkaan Sastamalassa sijaitseva Sastamalan Opisto on Suomen uranuurtaja Skype-opetuksessa. Opisto on jo kymmenen vuoden ajan tarjonnut Skype-kielikursseja muun muassa suomen, englannin, saksan ja espanjan opiskelijoille.

– Skype-kurssi on hyvä vaihtoehto opiskelijoillemme, koska täällä maalla etäisyydet ovat pitkiä, eikä kaikilla ole mahdollisuutta tulla paikalle. Kaikki opiskelijamme eivät kuitenkaan ole lähiseudulta. Skypen avustuksella opiskelu onnistuu vaikka Australiassa, kuten yksi opiskelijoistamme tekeekin, Sastamalan kansalaisopiston suunnittelijaopettaja Tuija Hyvönen kertoo.

Australialainen Ben aloitti suomen opintonsa ollessaan pitkällä vierailulla Suomessa ystävänsä luona ja on sittemmin jatkanut opintojaan yksityisoppilaana Skypen avulla. Yksityisopiskelijoita on ollut myös Tanskasta ja Suomesta, joskin valtaosa opiskelijoita opiskelee ryhmässä.

Kaikki lähti tietotekniikasta

Alkunsa Sastamalan Skype-opetus sai Hyvösen kollegan, suunnittelijaopettaja Kari Kotirannan kymmenen vuotta sitten saamasta ideasta testata internetin ilmaisohjelmia opetuksen tukena. Sen seurauksena Sastamalan opisto osallistui vuonna 2008 startanneeseen Active ICT -hankkeeseen, jonka tavoitteena oli tukea senioreiden verkko-osaamista. Monikulttuurisen EU-hankkeen myötä Sastamalan opettajat löysivät aktiivisen saksalaisen senioriverkkoyhteisön, jonka jäsenet olivat kiinnostuneita osallistumaan suomalaisten kanssa Saksaa kansainvälisesti Skypessä -kurssille.

– Saksalaisia kiinnosti tieto- ja viestintätekniikan opiskelu. Saksankielisellä kurssilla harjoiteltiin muun muassa PowerPoint-esityksen tekemistä ja esittämistä. Suomalaisille tämä oli loistava tilaisuus hioa kielitaitojaan, Hyvönen sanoo.

Kurssia seurasi Saksalaisia Skypessä -kurssi, jolla oli mukana neljä saksalaista ja neljä suomalaista osallistujaa. ICT-teeman jälkeen kurssilla siirryttiin keskustelemaan saksalaisesta kulttuurista, sillä se kiinnosti suomalaisia osallistujia kovasti.

– Kulttuurivaihtoon pohjautuvat multinational-kielikurssit ovat Skype-kursseistamme selvästi suosituimpia. Saksankielisellä ryhmällä on myös oma Facebook-ryhmänsä, jossa keskustellaan varsin syvällisistäkin aiheista, kuten toiseen maailmansotaan liittyvistä kokemuksista. Välillä maksavia saksalaisia tulijoita olisi ollut suomalaisia enemmän.

Skype-opetus pakottaa keskittymään

Skype-opetuksessa ryhmät ovat pieniä ja opetus intensiivistä, ja siksi tehokasta.

– Maksimikoko ryhmälle on kuusi henkeä. Suuremmassa ryhmässä kaikkien on vaikea saada puheenvuoroa ja teknisten ongelmien riski lisääntyy. Tästä syystä emme käytä videoyhteyttä ollenkaan. Se vaatii todella nopean yhteyden ja jos osallistujia on useampia, äänenlaatu kärsii ja kuva tulee aina hieman perässä, mikä ei tue äänteiden ja eleiden seuraamista, kertoo opiston vt. rehtori, S2-opettaja Sini-Mari Lepistö.

Lepistön mukaan pelkkään puheeseen perustuva opetus vaatii opettajalta selkeää ilmaisua ja opiskelijoilta tavallista vahvempaa keskittymistä. Videoyhteyden puuttuessa oppilaat voivat kuitenkin käyttää apunaan käännöskonetta tai muita materiaaleja. Yksi kurssikerta kestää vain 60 minuuttia.

– Koska ryhmässä pelkästään puhutaan, ei tunnille voi tulla aivan tyhjin taskuin vaan osallistujat valmistautuvat tuntiin yleensä tavallista paremmin. Kun kaikilla on tietokone edessään, on opetuksessa helppo hyödyntää tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia, tutkia yhdessä verkkosivuja, jakaa linkkejä tai muokata tekstejä yhdessä, Lepistö sanoo.

/hu/file/opistonenglanninskypeopiskelijajpgopiston_englannin_skype_opiskelija.jpg

Seppo Mäkinen on opiskellut englantia Skypen välityksellä.

Valtaosa opiskelijoista miehiä

Skypen avulla opiskelu on helppoa eikä vaadi erillistä osaamista. Verkossa tapahtuvan ilmoittautumisen jälkeen opiskelijan tulee vain ladata ilmainen ohjelma koneelleen.

Lepistön pitämillä suomen kielen kursseilla opiskelevat maahanmuuttajat, joilla peruskielitaito on jo hallussa. Saksan ja espanjan opiskelijat puolestaan ovat pääosin yli 60-vuotiaita senioreita, joista – erikoista kyllä – valtaosa on miehiä. Hyvösen mukaan tätä selittää se, että miehet kokevat tekniikan itselleen luontevana. Toinen tekijä on ryhmien pieni koko ja opiskelun kasvottomuus. Vaikka välillä ei osaisi, Skype-ryhmässä kukaan ei menetä kasvojaan.

Lue lisää kielikursseihin liittyvästä hankkeesta.

Teksti: Anna Väre. Kuva: Ilari Mehtonen, Sastamalan Opisto.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn