chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

EPALE A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Blog

Projekt EIS-ALP v podporo učenju v zaporih

04/03/2016
létrehozta Ajda Turk
Nyelv: SL

Znanje je danes pomemben dejavnik osebnega in družbenega razvoja. Hitro spreminjajoča se družba in gospodarstvo zahtevajo vseživljenjski pristop k učenju, vlaganje v izobraževanje in aktualno usposobljenost posameznika ter krepitev enake dostopnosti vseživljenjskega učenja vsem ciljnim skupinam, tudi prikrajšanim, kamor zaradi različnih oviranosti sodijo tudi zaporniki.

Zaporniki so skupina, ki je ne moremo preprosto prezreti. Po podatkih Evropske komisije (Council of Europe Annual Penal Statics, december 2014) je bilo leta 2013 v Evropi 1.679.217 zaprtih oseb, kar v povprečju predstavlja 140 zapornikov na 100.000 prebivalcev. Po podatkih Ministrstva za pravosodje je bilo v Slovenij v letu 2014 v povprečju zaprtih 1.511 oseb, število pa že nekaj let narašča. Med zaprtimi osebami je bilo 13,5 % tujcev, kar 64 % zaprtih oseb pa je bilo mlajših od 39 let. Izobrazba obsojencev in mladoletnikov je nizka. Polovica obsojencev je bilo v letu 2014 brez poklica oziroma 18,4 % ni imelo končane niti osnovne šole. Situacija v Evropi je podobna.

Izobrazba in poklicna usposobljenost sta pomembna dejavnika na poti uspešne reintegracije zapornika in bistveno prispevata k zmanjševanju povratništva. Kakovostno in učinkovito izobraževanje v zaporu pa zahteva dobro poznavanje posebnosti ciljne skupine, njihovih življenjskih in učnih možnosti, ovir ter zato ustrezno usposobljene in kompetentne učitelje.

EIS-ALP: Evropski indukcijski podporni sistem za učitelje, ki poučujejo v zaporih – predlog rešitve za evropske izzive je projekt, ki ga v okviru programa Vseživljenjsko učenje sofinancira Evropska unija. V projektnem partnerstvu poleg Centra za izobraževanje in kulturo (CIK-a) Trebnje sodelujejo še partnerji iz Romunije, Portugalske, Malte in Velike Britanije. Osredotoča se na specifične izzive izobraževalcev v zaporih ter na prepoznavanje in razvoj ustreznih kompetenc in zmožnosti, ki jih potrebujejo učitelji za delo v zaporih. V ta namen smo razvili kompetenčni profil in izobraževalne module ter spletno aplikacijo, ki omogoča samoevalvacijo, e-učenje in svajanje ustreznih komptenc. Novo-razvite rešitve (spletno aplikacijo, izobraževalni moduli in priročnik) smo preizkusili v vseh petih sodelujočih državah. Rezultate in ugotovitve pilotnih preizkusov smo predstavili na mednarodni konferenci, ki je potekala od 24. do 27. februarja 2016, v Timisoari, v Romuniji.

/hu/file/eis-alpkolazjpgeis-alp_kolaz.jpg

Foto: arhiv CIK Trebnje

Več o projektu in razvitih gradivih najdete tukaj.

 

Patricija Pavlič, direktorica CIK Trebnje

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn