chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

Blog

”Det finns lika många lösningar som det finns utbildningsanordnare och skolor” – yrkesutbildningen har visat sin kraft under coronapandemin

29/05/2020
létrehozta EPALE NSS Sverige
Nyelv: SV

Vilka är Skolverkets råd till ansvariga huvudmän för att genomföra arbetsplatsförlagt lärande (apl) under coronapandemin, hur fungerar apl för eleverna och hur har huvudmän löst uppkomna situationer? Cecilia Wigerstad på Skolverkets enhet skola och arbetsliv, och Lena Tuffin på vuxenutbildningsenheten, ger en positiv bild.

I samband med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om distansundervisning informerade Skolverket om att apl inte betraktas som en ”aktivitet i skolmiljö” och därför kunde fortlöpa enligt plan.  För många elever har den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen därför kunnat genomföras utan problem. 

Tack vare regeringens snabba beslut i en tillfällig förordning möjliggjordes att undervisning med elever i små grupper kan genomföras i skolmiljö. Andra möjliga åtgärder är till exempel att lägga till fler skoldagar, lägga undervisning på helgdagar, flytta undervisning till andra skolor som har ändamålsenliga lokaler.

För den statsbidragsfinansierade delen av yrkesvux innebär förordningsändringarna en lättnad under våren på kravet att utbildningen ska omfatta 15% apl. Detta gör det möjligt för utbildningsanordnare att fortsätta bedriva yrkesutbildningar för vuxna trots att apl inte kan genomföras som planerat.

Lena Tuffin och Cecilia Wigerstad erfar genom dialog med huvudmän att man har hittat flexibla lösningar för det arbetsplatsförlagda lärandet och ser många goda exempel.

Skolverket får vid kontakt med regioner och kommuner höra om många lösningar för yrkesutbildningar inom vuxenutbildningen, det kan vara till exempel kortare vårdrelaterade utbildningar, eller att lyssna in behoven för lokalt näringsliv så att utbildningarna eventuellt kan anpassas. Det kommer under den närmaste tiden vara svårt att erbjuda vissa yrkesutbildningar om det inte finns möjlighet till apl. Apl är viktigt som en första kontakt med ett kommande yrkesliv, för många kan det vara den första kontakten med yrkeslivet eller kanske ett nytt yrke vid karriärväxling.

Skolverket har ett regeringsuppdrag att ta fram stöd för huvudmän kopplat till situationen med Covid-19, bland annat gällande allt som rör apl. I början på maj publicerades ett omfattande stödmaterial på Skolverkets webbplats. Här kan man hitta information om hur apl kan genomföras, hur huvudmännen kan planera och organisera apl och hur de kan hitta rätt om vad som gäller under coronapandemin. Utöver sidorna med stöd på Skolverkets webbplats kan utbildningsanordnare, rektorer och lärare dessutom enkelt via e-post skicka en problemformulering till en avsedd funktionsbrevlåda. Frågeställaren kontaktas av en nationell apl-utvecklare som erbjuder processtöd via telefon eller digitalt. Skolverket har ansvar att löpande uppdatera webben med stödmaterial och även att visa lärande exempel. Stödet kommer att kontinuerligt anpassas efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Hur ser då framtiden ut? Ovissheten om läget till hösten innebär att huvudmän i många fall redan nu har beredskap för såväl plan A, B som C.  Skolverkets roll att stötta lärare, rektorer och skolornas huvudmän fortsätter genom att utveckla stödmaterialet på skolverket.se.

Läs mer om Skolverkets stöd för apl under coronapandemin: https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/apl-under-coronapandemin

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn