chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

Blog

Huonoryhtisenä laatikon ulkopuolella

15/04/2020
létrehozta Pekka TENHONEN
Nyelv: FI


Aikuiskouluttajan arkea -blogeissa aikuisten oppimisen ammattilaiset kertovat omakohtaisesti arjessaan tapahtuneista muutoksista, yhteisöllisyyden uudelleenrakentumisesta, innostuksen ja ideoiden heräämisestä sekä jakavat poikkeustilan parhaita työkäytäntöjä kanssasi.
 

Suurin ongelma poikkeustilatyöskentelyssä on ergonomia kotioloissa. Siitä ei kannattaisi hirveästi tinkiä. Ei-toivottuja oireita on alkanut ilmetä huolimattomien työasentojen takia. Samaan aikaan ei kuitenkaan ole realismia hankkia kahta seisomatyöpöytää yhteen huusholliin, joten kompromisseilla mennään.

Taukojumppa ja pienet uudet rutiinit auttavat. Pidän tauon ja vien roskat. Seuraavalla tauolla vien ulos lasi- ja metallijätteen. Käyn vetämässä leukoja. Seuraavalla tauolla käyn katsomassa onko posti tullut. Seuraavalla vien ulos kartonkijätteen. Keräyspaperi häipyy seuraavalla pikku pihakierroksella ja muovijätekin saa kunnian ihan omaan roskisvisiittiin. Siinä sitä sitten pikkusuunnittelulla taukokävelyä tulikin aika paljon.

Kun luonnossa olon tiedetään edistävän palautumista, niin kauniilla säällä hoidan videoneuvottelut Teamsissa takapihalla istuen ja auringosta nauttien. Olen myös kirjoitustöitä siirtynyt tekemään ulos, auringonpaiste ei ole kirjoittamista haitannut. Räntäsade kyllä haittaa ja raekuurossa sormien koordinaatio on selvästi huono.

Kiehtovinta on kuitenkin ollut pohtia millaiset pienet säädöt työpäivässä parantavat työtehoa, ongelmanratkaisua ja omaa uudistumista.

Kun työmatkat jäävät pois, on palautumisaikaa oleellisesti enemmän. Oma työmatkani on vartin, mutta pääkaupunkiseudulla monella yli tunti, yhteen suuntaan. Nukun pidempiä yöunia, kun aamutoimet ovat kompaktimmat ja työmatkaa ei ole. Ruokailu on järkevämpää, kun välipalat ovat terveellisempiä, ja edullisempiakin ne usein ovat.

Mielenmaisema on toinen, todellista out-of-the-box -ajatteluakin ilmenee oman konttoriboxin ulkopuolella, kotona. Keskeytykset ovat poissa, kirjoittaminen on helpompaa, ja kun konttorirutiinit ovat poissa, on luontevaa kevyellä kädellä kyseenalaistaa paljon. On helpompi innostua uudesta.

Olen mustavalkoinen ajattelultani, haluan pitää työn ja kotielämän erillään. Ihannetapauksessa minulla olisi työhuone, joka on kodin yhteydessä. Niin kuin tutullani, joka uuteen omakotitaloonsa rakennutti työhuoneen, johon mennään ulkokautta. Hän siis menee aamulla töihin, ja iltapäivällä pois töistä, ja työmatkaa 5 metriä. Mutta hän tutkiikin työkseen työn joustoja ja erilaisia tapoja tehdä töitä.

 

Kuva: Canva


Palaa Aikuiskouluttajan arkea -blogikokoelman pääsivulle täältä.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn