Ugrás a tartalomra
News
Hírek

Vlaamse stimulanspremie

De beslissing van de Vlaamse regering om de stimulanspremie - een premie bedoeld om onder meer langdurig werklozen met een gezin te stimuleren om een opleiding te volgen - af te schaffen, kan op weinig begrip rekeningen bij het Vlaams ABVV. Minister Crevits countert de kritiek.

De premie moest langdurig werklozen, leefloners en mensen met een handicap die ook de zorg voor een gezin moeten opnemen, stimuleren richting een langdurige opleiding. De premie bedroeg 100 euro bruto per maand. Volgens het ABVV begonnen op twee schooljaren tijd meer dan 5.000 kwetsbare werklozen aan een langdurige opleiding met de premie. In het eerste jaar slaagde meer dan 75 procent voor de opleiding.

Het Vlaams ABVV betreurt de beslissing van de Vlaamse regering om de premie af te schaffen. "In plaats van de drempels te verlagen bemoeilijkt de regering de keuze voor duurzame opleidingen én de vraag naar opgeleide mensen uit verschillende sectoren. Een afschaffing bovendien die in schril contrast staat met de fel uitgesproken ambities rond opleiding en levenslang leren van zowel deze als vorige regering".

In een reactie bevestigt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) dat de premie wordt afgeschaft. De werkzoekenden behouden wel hun cursistenvergoeding voor de kosten van bijvoorbeeld kinderopvang of verplaatsing.

Minister Crevits wijst er op dat kwetsbare werkzoekenden vooral nood hebben aan een werkervaringsstage of een individuele beroepsopleiding, waarbij de opleiding op de werkvloer gebeurt. Bij zo'n werkervaringsstage krijgen werkzoekenden een incentive van 200 euro bruto per maand, bij een IBO is dat een premie ter aanvulling van de uitkering.

Daarnaast wil de minister vooral niet-beroepsactieven stimuleren om een opleiding te zoeken. Dat zijn mensen die thuis zitten, en niet actief op zoek zijn naar werk. Aan de VDAB is gevraagd om samen met de sociale partners hiervoor een voorstel uit te werken.

Bovendien komen er verschillende initiatieven voor kwetsbare groepen zoals mentoringprojecten en 1 op 1 coaches, klinkt het bij de minister van Werk. Zo werd er al 3,1 miljoen euro voorzien voor het project 'Mentoring naar Werk' om de kloof tot de arbeidsmarkt voor werkzoekenden met een migratieachtergrond te overbruggen. Het is de bedoeling zo 800 werkzoekenden te bereiken.

 

BRON: BELGA

Login (0)

Szeretne cikket írni?

Ne habozzon!

Az új cikk készítéséhez kattintson az alábbi linkre!

Legfrissebb beszélgetések

EPALE-közösség: Ossza meg sikeres munkahelyi felnőttkori tanulási projektjeit a közösséggel!

Szeretnénk, ha az EPALE-közösség tagjaként beszámolna a munkahelyi tanulás témakörében végrehajtott bármilyen sikeres projektről, kezdeményezésről vagy programról.

Több