chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

Blog

Polkuja työllistymiseen – Ulrich Scharfin haastattelu

20/06/2019
létrehozta Oona Hallasaari
Nyelv: FI
Document available also in: EN

/hu/file/aiimpactchallengetoolkit1920x1080skilllabpngai_impactchallenge_toolkit_1920x1080_skilllab.png

Meillä kaikilla on kokemusta työhakemusten kirjoittamisesta, ansioluettelon päivittämisestä, lauserakenteiden ja sanavalintojen hiomisesta sekä osaamisemme muuttamisesta sanalliseen muotoon. Kuvittelepa, että sinun pitäisi hakea töitä vieraalla kielellä vieraassa maassa ilman, että olisit koskaan aiemmin hakenut töitä.

Kuten kaikki menestystarinat, myös Skilllab syntyi tarpeesta, joka tässä tapauksessa oli työtä hakevien pakolaisten työllistäminen. Kun avoimeen työpaikkaan yritetään etsiä oikea henkilö, jolla on juuri oikeanlaista osaamista, on ensimmäiseksi tunnistettava ja dokumentoitava työnhakijoiden ammatillinen osaaminen. Kuulostaako hankalalta? Ulrich Scharf, Skilllabin toimitusjohtaja ja yksi yrityksen perustajista, kertoo, miten Skilllabin osaamiskartoitussovellus auttaa tässä.

Monet nykyiset työnantajat korostavat epävirallisen ja arkioppimisen merkitystä ja pitävät sitä joskus jopa tärkeämpänä kuin virallista oppimista. Monilla työntekijöillä on vastavuoroisesti osaamista, mutta tämä osaaminen on validoitava, jotta työnhakijan taidot ja työmarkkinoiden melko monimutkaiset tarpeet saadaan kohtaamaan. Tämä ei olekaan helppoa. 

”Ei tule aliarvioida sitä, kuinka haastavaa aivan erilaisesta kulttuuriympäristöstä tulleen on muuntaa ammatillinen osaamisensa Euroopan työmarkkinatilanteeseen”, Scharf kertoo.

”Haasteet ovat vieläkin suurempia, kun henkilön pitää toimia vieraalla kielellä maassa, jossa hänen muodollista pätevyyttään ei ole tunnustettu.”

Skilllabin sovellus tekee osaamisen näkyväksi

Skilllab on yhteiskunnallinen yritys, joka kehittää teknisiä ratkaisuja kunnallisille työvoimapalveluille pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien integroimiseksi paikallisille työmarkkinoille. Uusimman teknologian, tekoälyn, neuroverkkojen ja muiden tilastollisten menetelmien avulla Skilllab kartoittaa henkilöiden aiempaa kokemusta.

Yksi sovelluksen innovatiivisista ominaisuuksista on se, että sillä pystytään kartoittamaan epävirallista ja pinnan alla olevaa osaamista. Vaikka esimerkiksi työnhakijan ruokailutottumukset voivat vaikuttaa työnantajan kannalta täysin merkityksettömältä seikalta, voi ruoanlaittotaito olla arvokas ja työllistymistä edistävä taito.

”Muita esimerkkejä epävirallisen oppimisen kautta hankituista arvokkaista taidoista ovat muun muassa urheilujoukkueen valmentaminen, vapaaehtoistyö tai vaikkapa vanhemmuus”, täsmentää Scharf.

Tämän vuoksi Skilllab on kehittänyt mobiililaitteissa käytettävän osaamiskartoitussovelluksen. Sovelluksella osaamista ja kokemusta pystyy ilmaisemaan intuitiivisesti.

”Tätä työkalua luotaessa ajatuksena oli, että työvoimapalvelut voivat käyttää sitä ensikontaktissaan maahan juuri saapuneiden pakolaisten kanssa ja laatia heille profiilin, jota voi käyttää henkilökohtaisten urasuunnittelupalvelujen perustana.”

Työnhakijaa kehotetaan lataamaan sovellus, jolla hän voi tehdä osaamiskartoituksen kotonaan millä tahansa sovelluksen tukemasta 27 kielestä. Ensimmäiseksi sovellus pyytää käyttäjää luomaan elämästään aikajanan, jossa hän luettelee kaiken kokemuksensa – kaikki työpaikat, koulutukset tai muut oppimistilanteet. Seuraavaksi käyttäjä ohjataan ”haastatteluun”, jossa tunnistetaan kokemusten perusteella kertynyt osaaminen. Haastattelu perustuu eurooppalaiseen taito-, osaamis-, tutkinto- ja ammattiluokitukseen, jossa on yli 13 000 erilaista taitoa.

Osaamiskartoituksen perusteella selvitetään käyttäjän osaamisen ja liki 3 000 EU:ssa määritetyn ammatin vaatimusten vastaavuus. Kaikki ammatit luokitellaan sen mukaan, missä määrin henkilön osaaminen vastaa ammatin vaatimuksia. Lisäksi sovellus näyttää käyttäjälle tarjolla olevat oppimismahdollisuudet, jotta henkilö voi täydentää osaamistaan niin, että se vastaa paremmin tiettyjen ammattien vaatimuksia. Näin työnhakijat pystyvät hahmottamaan mahdollisia urapolkuja.

Miten osaaminen dokumentoidaan?

Osaamiskartoituksen tulokset ovat työnhakijoiden ja uraneuvojien käytettävissä useissa eri muodoissa.

Ensinnäkin työnhakija voi tarkastella osaamisprofiiliaan suoraan mobiilisovelluksessa. Lisäksi sekä työnhakijat että uraneuvojat voivat luoda vakuuttavia ansioluetteloja, joissa luetellaan kaikki hakijan kokemus ja osaaminen. Ansioluettelot saa PDF-asiakirjoina kaikilla 27 tuetulla kielellä. Se, että sovelluksella saa luotua automaattisesti laadukkaita ansioluetteloita, voimaannuttaa työnhakijaa. Työnhakija näkee osaamisensa konkreettisessa muodossa ja pystyy hahmottamaan, miten se sopii eurooppalaisille työmarkkinoille.

Käytettävissä on myös verkkopohjainen hallintaportaali, jossa uraneuvojat pystyvät hallinnoimaan ja seuraamaan osaamisprofiileja. Lisäksi API-yhteyden ansiosta osaamiskartoitustyökalun voi integroida ulkoisiin järjestelmiin.
 

Skilllab on suunnattu ensisijaisesti pakolaisille ja maahanmuuttajille, mutta on avoin kaikille työnhakijoille

”Kumppanimme ovat yleensä kuntia, kaupunkeja ja julkisia työvoimapalveluja. Olemme toteuttaneet pilottiprojekteja eri kaupungeissa Alankomaissa, Belgiassa, Kreikassa, Isossa-Britanniassa ja myös Suomessa, jossa pilottikaupungit olivat Helsinki ja Tampere”, kertoo Scharf.

Skilllab on herättänyt paljon kiinnostusta niin Euroopassa kuin sen ulkopuolellakin. Yritys oli yksi Google AI Impact Challenge kilpailun kahdestakymmenestä voittajayrityksestä. Kilpailu on tarkoitettu voittoa tuottamattomille järjestöille, yhteiskunnallisille yrityksille ja tutkimuslaitoksille, jotka pyrkivät ratkaisemaan yhteiskunnallisia haasteita tekoälyn avulla.

Onko Skilllabin sovellus siis ratkaisu siihen, miten pakolaiset saadaan integroitua uusille työmarkkinoille tehokkaasti?

”Emme toki usko, että pelkkä sovellus ratkaisee kenenkään ongelmia. Se on yhdistettävä hyviin uraneuvontapalveluihin. Inhimillinen elementti on ehdottoman tärkeä ja korvaamaton osa validointia ja ohjausta.”

Osaamisen tunnistamisen ja dokumentoinnin jälkeen työtä hakevat pakolaiset tarvitsevat vielä ohjausta löytääkseen oikean työn, kurssin tai oppilaitoksen. Pakolaisten työllistäminen on tällä hetkellä yksi Euroopan kaupunkien tärkeimmistä prioriteeteista, ja Skilllabin sovellus on erinomainen apu tämän haasteen kanssa painiville organisaatioille.

 

Teksti: Linda Juntunen
Photo: Pixabay.com

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn