chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Blog

Riitta Tervasmäki: Työn seuraamista Puolassa - havaintoja ”Violence - Important Problem”- hankkeesta

17/12/2018
po Anna Kirstinä
Jezik: FI
Document available also in: EN SV

/hr/file/tyonseuraaminenpuolassajpg-1tyon_seuraaminen_puolassa.jpg

Opintovierailuni Puolassa Piotrków Trybunalskin kaupungissa liittyi Erasmus + liikkuvuushankkeeseen ja siihen kuului työn seuraaminen (job shadowing) Fundacja Bądź Aktywny-säätiössä. Säätiö on perustettu vuonna 2014 ja se keskittyy erityisesti nuorten ja aikuisten toimintaan. Säätiön tavoitteena on aktiiviseen kansalaisuuteen kannustaminen monin tavoin mm. edistämällä elinikäistä oppimista ja kannustamalla paikallisten yhteisöjen toimintaan. Säätiö toimii täysin vapaaehtoisvoimin ilman toimitiloja. Fundacja Bądź Aktywny tekee paljon yhteistyötä kaupungissa olevan opettajien koulutuskeskuksen kanssa ja alueen ammatillisten oppilaitosten kanssa sekä lähialueiden kulttuurikeskusten ja muiden kansalaisjärjestöjen kanssa. Kansainvälinen toiminta on tärkeää ja se on laajentunut hankkeiden kautta.

Lokakuisen viikkoni aikana säätiö emännöi ”Violence -Important Problem ” - Erasmus+ -hanketta, jonka kokousohjelman mukaan työn seuraamiseni tapahtui.  Hankkeen tavoitteena on vaihtaa kokemuksia väkivallan ehkäisemiseksi, edistää ihmisoikeuksia ja levittää ajatusta suvaitsevaisuudesta. Hankekumppanit ovat Italiasta, Romaniasta ja Belgiasta. Tapaamiseen osallistui senioreiden parissa työskenteleviä, lähinnä sosiaalityöntekijöitä, sekä senioreita. Yhdessä he ylläpitävät myös paikallista verkostoa väkivallan uhreille kuten nuorille tytöille. Tapaamisen pääteemana oli tällä kertaa vanhusten hyväksikäyttö.

Oli monin tavoin antoisaa seurata ja osallistua hankkeen ohjelmaan ystävällisessä ja mukavassa ilmapiirissä. Ohjelma oli järjestetty jouhevasti ja aikaa oli varattu asioiden sisäistämiseen.  Osallistuin hankkeen mukana erilaisiin vierailuihin ja työpajoihin. Opin hyödyllisiä asioita sekä tapaamisen sisällöstä, ohjelmasta, työnjaosta, että hankeviikon organisoinnista ja aikatauluttamisesta. Emäntämme perustama WhatsApp -ryhmä oli mainio tapa pitää yhteyttä viikon aikana. Tieto kulki ja linkit, valokuvat ja videot oli helppo jakaa ja samalla vuorovaikutus ja yhteistyö lisääntyivät.

Vierailuja ja työpajoja

Työpajoissa tuli esiin väkivallan monet muodot ja niissä pohdittiin esimerkiksi, kuinka tunnistaa väkivallan uhreja, millaisia keinoja on estää vanhoihin ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa, miten rakentaa uhreille verkostoja ja millainen on vihan pyramidi? Asioita käsiteltiin eri tavoin: esimerkkinä käytettiin hyväksi YouTubessa olevaa sisältöä, etsittiin syitä väkivaltaan ja vertailtiin eri maiden tilanteita. Vierailulla pääsin tutustumaan myös, miten Piotrków Trybunalskissa paikallisen verkoston ja oppilaitosten sekä yhteisöjen yhteistyössä autettiin senioreita.

Senioreiden talossa vierailu toi esiin vanhojen ihmisten oloja ja tilannetta Puolassa. Aikido-keskuksessa taitavat opettajat ohjasivat itsepuolustuksen harjoittelua ja opimme keinoja, miten vanhukset ja erityisesti naiset voivat puolustautua ja suojautua erilaisissa väkivaltatilanteissa julkisilla paikoilla. Senioreiden kulttuurikeskuksessa näimme, miten vanhusten ja nuorten kanssa yhdessä tapahtuvaa toimintaa organisoitiin. Nuoret tulivat keskukseen koulun jälkeen esimerkiksi yhteisiin taidepajoihin.  Vierailin myös asiantuntija-apua antavassa keskuksessa, joka oli tarkoitettu lapsille ja heidän vanhemmilleen, joilla oli ongelmia väkivallan kanssa.

Lódźin kaupungissa tutustuimme Subvenio- säätiön toimintaan. Säätiö on rikoksen uhrien tukikeskus, jossa seniorit saavat ilmaiseksi psykologista ja oikeudellista tukea. Subvenio auttaa kriisitilanteissa olevia ihmisiä, niin puhelinneuvonnan ja tukiryhmien kautta, että konkreettisesti esimerkiksi naisten asumisjärjestelyissä. Marek Edelman Dialogue Center oli myös kiinnostava vierailukohde. Keskus ylläpitää monikulttuurista ja historiallista perintöä koulutuksen ja taiteen keinoin, erityisesti juutalainen kulttuuri ja historia ovat siellä esillä. Keskus tekee yhteistyötä monien instituutioiden ja järjestöjen kanssa myös kansainvälisesti. Keskuksella vaikutti olevan tärkeä rooli maan historian välittämisessä koululaisryhmille. Ajattelua herättävää keskustelua virisi Euroopan ajankohtaisista väkivaltaisista ilmiöistä ja niiden yhtymäkohdista historian tapahtumiin.

Viikon aikana kävi ilmi, että Suomen koulutussaavutukset tunnettiin ja niitä arvostettiin. Sain tietoa Puolan koulutusjärjestelmästä ja vierailin kaupungin ammattioppilaitoksessa, jossa välittyi hyvä oppimisen ilmapiiri. Samassa koulussa järjestettiin myös aikuisille viikonloppuisin ammatillista täydennyskoulutusta. Vapaaehtoistoimijoiden osaaminen taas karttui lähinnä hankkeiden avulla. Vapaaehtoistyöstä on maassa laki, joka määrittää, mitä vapaaehtoistyö on ja missä sitä voi tehdä. Lakiin sisältyy mekanismi, jolla jokainen kansalainen voi lahjoittaa prosentin tuloverostaan valitsemalleen kansalaisjärjestölle.

Tutuksi tuli myös moni-ilmeinen Piotrków Trybunalskin kaupunki, joka on yksi Puolan vanhimmista kaupungeista. Historia ja nykyaika kohtaavat siellä monella tapaa. Monipuoliseen ohjelmaani kuului lisäksi vielä hauska keilailuilta sekä museoihin ja esimerkiksi vanhaan synagogaan tutustuminen. Sain hienoja kokemuksia, työhöni uusia näkökulmia ja syvempää ymmärrystä eurooppalaisen yhteistyön merkityksestä

Teksti ja kuva: Riitta Tervasmäki

Opintokeskus Sivis

Tämä blogikirjoitus on osa alunperin englanninkielistä artikkelisarjaa aikuisoppimisen sektorille sijoittuvista oppimiskokemuksista Euroopan laajuisessa kontekstissa. ERASMUS+ KA1-hankkeemme on nimeltään “European Educational Know-how Supporting Civil Society”.

TAKAISIN BLOGIN PÄÄSIVULLE

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn