chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Blog

Összefoglaló a felnőttkori tanulásra vonatkozó európai cselekvési program végrehajtásáért felelős Erasmus+ nemzeti koordinátorok projektjéről

20/12/2018
po Anildo Vedovatti
Jezik: HU

A célkitűzések bemutatása

A projekt keretében irányítási mechanizmus jön létre az érdekelt felek különböző szintjein a kompetenciafejlesztési pályákról szóló ajánlással kapcsolatos koherens szakpolitikai keret és végrehajtási terv kidolgozása érdekében, különös tekintettel a hiányzó eszközökre és szolgáltatásokra.

Projektidőszak: 2017. november 1. – 2019. december 31.

Célcsoportok

Közvetlen célcsoportok: döntéshozók, gyakorló szakemberek, szakmabeliek és jelentős érdekelt felek

Közvetett célcsoport: alacsonyan képzett felnőttek

A projekt célja egy összehangolt mechanizmus biztosítása az előkészítésre és az ajánlás végrehajtására irányulóan, ezért az első célcsoportot az irányítócsoport tagjai, azaz a döntéshozók képviselői alkotják. A kompetenciafejlesztési politika fő irányító szerve a minisztérium, amely a szakképzési és a felnőttképzési politikákért felel, és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal első számú partnere és felügyeleti szerve a szakképzés és a felnőttképzés területén, a szoros együttműködés tehát biztosított.

A második célcsoportot az ESZA-projektek és nemzeti rendelkezések végrehajtásában közreműködő legfontosabb szakértők és jelentős érdekelt felek képezik. Ezek minisztériumokat, kormányzati hivatalokat, egyes esetekben nem kormányzati szervezeteket és kulcsfontosságú szociális partnereket képviselnek. Tagként meghívást kapnak a tanácsadó bizottságba, némelyiküket azonban szakterületüktől függően a tematikus munkaértekezletekbe is bevonják. A tanácsadó bizottság – széles szakértői hálózatra épülve – támogatni tudja a projektirányító csoportot például a kutatási tevékenység fő témájának meghatározásában, és javaslatot tehet a megkérdezett és a fókuszcsoportba tartozó szakértőkre, valamint a tematikus munkaértekezletekre meghívandó szakértőkre.

A kompetenciafejlesztésre irányuló szakpolitikai keret végrehajtásában közreműködő különböző gyakorló szakemberek és szakmabeliek (szociális és családügyek, foglalkoztatási központok, munkaadók stb.) megszólítása információs napok és országos konferenciák révén történik, amelyeket helyi szinten fognak hirdetni, emellett az EPALE és különféle tájékoztatási médiaeszközök segítségével meghívókat fognak kiküldeni.

Videó készül a felnőttek számára, amely információkkal szolgál a kompetenciafejlesztés előnyeivel és a benne rejlő lehetőségekkel kapcsolatban.

A várt eredmények

Feltáró jellegű, az aktuális helyzetet bemutató tanulmány a „kompetenciafejlesztési pályákban” rejlő magyarországi lehetőségekről, amelyben megjelennek a fő érdekelt felek álláspontjai, és amely tartalmazza a tanulási igényekkel kapcsolatban rendelkezésre álló adatokat, a meglévő szolgáltatások és a kompetenciafejlesztési pályákhoz való potenciális hozzájárulásuk feltérképezését, az azonosított hiányosságokat, valamint a nemzeti keretrendszer megalkotására irányuló intézkedések kialakításával kapcsolatos ajánlásokat.

Négy tematikus munkaértekezlet a kompetenciafejlesztési pályák fő összetevőivel kapcsolatos releváns gyakorlatok, eszközök és módszerek meghatározása céljából (készségleltár/személyre szabott kínálat – munkaalapú tanulás/validáció/megszólítás). A munkaértekezletre szakértők, valamint különböző programokat, nem kormányzati szervezeteket és egyéb érdekelt feleket képviselő felelős személyek kapnak meghívást.

Hat regionális információs nap megszervezése helyi érdekelt felek (képzésszolgáltatók, felnőtt oktatók, munkaügyi hivatalok és családsegítő központok, a munkaadók képviselői, nem kormányzati szervezetek) részvételével a kompetenciafejlesztési pályákkal kapcsolatos tájékoztatás és eszmecsere céljából. A munkaértekezletek eredményeképpen megvitatásra kerül a helyi érdekelt felekkel a kompetenciafejlesztési pályák kezdeményezésének azon három eleme, amelyeket fejleszteni kell Magyarországon. Az eszmecserékről jelentések készülnek, amelyeket felhasználnak a tanácsadó csoport ajánlások kidolgozására irányuló munkája során. A regionális konferenciák el fogják érni a helyi érdekelt feleket. A felnőttoktatással foglalkozó szakemberek, tanácsadók, nem kormányzati szervezetek, képzési szervezetek és a munkaadók tájékoztatást kapnak a kompetenciafejlesztési kezdeményezésekről és az azok végrehajtására szolgáló nemzeti intézkedésekről.

Két országos konferencia megrendezése a fővárosban a jövőorientált felnőttoktatási politikákkal kapcsolatban, tájékoztatást adva a kompetenciafejlesztési pályák kezdeményezéséről. A konferenciákra külföldi előadókat is meghívnak.

Promóciós anyagok kidolgozása és gyártása nyomtatott és digitális formában, valamint videófilm készítése. A konferenciák el fogják mélyíteni a legfontosabb magyarországi érdekelt felek ismereteit az uniós tagállamokban élő tanulók készségigényeinek kezelésével kapcsolatos célokat, tendenciákat és kihívásokat illetően, emellett a magyar szakpolitikai fellépések kommunikálására is szolgálnak.

Projektkoordinátor

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH/NOVETAL), az irányítóbizottsággal (nemzeti érdekelt felek) és a tanácsadó szervvel (szakmabeliek és gyakorló szakemberek) közösen.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn