chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Vijesti

Yrittäjän ammattitutkinnosta hyötyy kokeneempikin yrittäjä

13/02/2017
Jezik: FI

Yrittäjän ammattitutkinto opetti 10-kioskia Kuopiossa pyörittävälle Jani Haataiselle malttia ja järjestelmällisyyttä, jonka avulla hän nykyään suunnittelee toimintansa pitkäjänteisesti. Yrittäjälle tutkinto tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden saada palautetta omasta osaamisestaan ja työtavoistaan.

– Ei ainakaan tylsää ole ollut. Yrittäjyydessä riittää yhä oppimista ja tietyt virheet on täytynyt tehdä itse. Haastavinta on ollut hahmottaa kokonaisuus, josta tulos käytännössä rakentuu ja ymmärtää, miten eri asiat siihen vaikuttavat, kioskiyrittäjä Jani Haatainen toteaa.

Haatainen osti kioskin isältään nelisen vuotta sitten. Kun hän lähti hakemaan rahoitusta kaupan hankintaa varten, hänelle ehdotettiin yrittäjän ammattitutkinnon suorittamista. Täyttä päivää painavalle yrittäjälle se tuntui aluksi kohtuuttomalta.

– Aluksi ajattelin ettei minulla todellakaan ole aikaa tällaiseen, teinhän jo töitä aamuseitsemästä iltakymmeneen. Kävi kuitenkin ilmi, että voin suorittaa opinnot aikatauluni mukaan ja myös kurssin sisällön voi sovittaa tarpeitani vastaavaksi, kertoo vuonna 2015 valmistunut Haatainen.

Tutkinto vastaa yksilöllisiin tarpeisiin

Savon ammatti- ja aikuisopistossa näyttötutkintona suoritettava yrittäjän ammattitutkinto on tarkoitettu sekä yrittäjyyttä suunnitteleville että oman yrityksensä toiminnan kehittämisestä kiinnostuneille. Tutkintovastaava Sirpa Muiniekan mukaan suurin osa tutkinnon suorittajista vasta kypsyttelee liikeideaansa.

– Suurin osa opiskelijoistamme on hankkinut alakohtaista osaamista toisen palveluksessa ja haluaa nyt kokeilla omia siipiään. Osalla taas ajatus yrittäjyydestä on syntynyt harrastukseen liittyvän intohimon pohjalta, Muiniekka kertoo.

Yrittäjyyttä harkitsevien kohdalla valmistavassa koulutuksessa keskitytään ensisijaisesti liikeidean suunnitteluun. Tärkeintä on selvittää, onko idea oikeasti kannattava ja kuinka sitä voidaan tarvittaessa kehittää.

Toinen tärkeä osa-alue on myynnin ja markkinoinnin suunnittelu oman asiakaskunnan tavoittamiseksi. Tässä osiossa riittää yleensä tekemistä myös jo yrittäjänä toimiville opiskelijoille. Ammattitutkinnon suorittaminen kestää henkilön tilanteesta riippuen keskimäärin vuodesta puoleentoista. Valtaosa opiskelijoista tekee näyttötutkintoa päätyönsä rinnalla.

Opinnot antoivat järjestelmällisyyttä

– Tutkinnon suorittamisesta oli selvästi hyötyä, vaikka kuvittelinkin ensin tietäväni kaiken koska olin kasvanut kauppias- ja yrittäjäperheessä. Sain koulutuksessa uusia näkemyksiä, joilla olen voinut nykyaikaistaa tiettyjä toimintoja sen sijaan että ne tehtäisiin yhä vanhan liiton mallilla.

Tutkinnon tärkeimpänä antina Haatainen pitää ajatteluunsa tullutta järjestelmällisyyttä, jonka avulla hän nykyään suunnittelee liiketoimintaansa pitkälle eteenpäin. Lisäksi hän on oppinut kiinnittämään huomiota yksityiskohtiin, kuten siihen, kuinka valaista kioski niin, että se houkuttelee asiakkaita talven pimeydessä.

Teksti: Anna Väre

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn