chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Blog

Matematikai készségek a korszerű gyártásban

30/10/2016
po Györgyi Bajka
Jezik: HU
Document available also in: EN DE MT

Nem titok, hogy a munkahelyek napról napra változnak, és hogy ez a változás a technológiai fejlődés következménye. És valóban, az új technológiák hatása egyetlen más szektorban sem annyira szemmel látható, mint a korszerű gyártásban, egy olyan szektorban, melynek áttételes hatása a szélesebb európai gazdaságban is érezhető.

A fenti gondolatmenetet követve indították el a NAMA projektet három évvel ezelőtt, abból a célból, hogy segítsenek a szerszámgépgyártóknak és a termelőknek megbirkózni a technológiai változások következményeivel. Az együttműködésben az iparági partner a CECIMO, az Európai Szerszámgépgyártók Szövetsége volt.

A kifinomult technológiák munkahelyi bevezetésének egyik következménye a matematikai készségek iránti igény növekedése a gyárakban. A szerszámgép szektor ennek ékes példája. Az egykoron manuális gépek által dominált iparág a gyártósorok automatizálásának köszönhetően, fokozatosan a számítógépes számjegyvezérelt (CNC) gépek irányába mozdult el. Ahogyan a komplikált termékek előállításához szükséges, gépi mozgásokat szabályozó szoftverek használata egyre szélesebb körűvé vált, úgy nőtt az igény az olyan alkalmazottak iránt, akik képesek voltak ezeket a rendszereket kezelni és beállítani. Alapos matematikai készségek megléte fontos ugródeszka ezeknek a létfontosságú kompetenciáknak az elsajátításához. De ez nem minden; a biztos alapokon álló matematikai készségek elősegítik a digitálsi grafika(CAD) folyamatokhoz használt szoftverek használatának elsajátítását, ami az additív gyártástechnológiában elengedhetetlen. Ez az úttörő technológia 3D nyomtatás néven is ismert.

Figyelembe véve ezt a folyamatosan fejlődő technológia környezetet, nem meglepő, hogy a vezető európai szerszámgépgyártók közös felhívást tettek közzé a matematikai készségek fejlesztésére. Elvégre a szektorban már most is megfigyelhető a specializálódás gyorsuló üteme.

Párhuzamosan azzal, hogy a munkaadók figyelme egyre inkább munkaerejük technológiai tudására irányul, egyre erősödik a magasan képzett munkaerő iránti igény. Csak egy statisztikát említve: a magas képzettséget igénylő, gyártási folyamatokhoz kapcsolódó munkák száma várhatóan 20%-kal növekszik 2025-re. Ugyanakkor, ahogyan a PIAAC-tól (felnőttek készségeire vonatkozó OECD felmérés) megtudhatjuk, az európai munkaerő matematikai készségei továbbra is aggodalomra adnak okot.

A CECIMO és a kutatás-fejlesztés, szakképzés és felsőoktatás területén működő partnerei az Erasmus+ NAMA projekt keretein belül láttak a probléma orvoslásához. A NAMA oktatási anyagokat fejlesztett ki a képzési szolgáltatók részére, valamint interaktív eszközöket a tanulóknak és az alkalmazottaknak, hogy ezáltal javítsa a szerszámgép és a korszerű gyártás területén dolgozó munkaerő számtani készségeit. Ezeknek az eszközöknek a segítségével a tanulók megtanulhatják, hogy miért szükséges a matematika ismerete a munka világában, valamint könnyen érthető, interaktív nézőpontot adnak a matematika különböző ágainak a megértéséhez. A NAMA célkitűzése, hogy javítsa azon tanulók alkalmazhatóságát, akik NAMA erőforrásokat használnak fel, így járulva hozzá a magasan képzett munkaerő létrehozásához, ami később alkalmas lesz a szerszámgépgyártás és a korszerű gyártás területén elhelyezkedni.

A NAMA konzorcium közös megállapodást bocsátott ki, melynek célja a matematikai készségek, illetve a gyártási szektorhoz kapcsolódó szakképzések fontosságára történő figyelemfelhívás Európában. Ezzel az eszközzel a CECIMO és NAMA-beli partnerei más szereplőket szándékoznak rávenni, hogy hozzájuk csatlakozva szólaljanak fel a matematikai készségek szakképzésen belüli fontosságáról. Az egyetértési megállapodás arra kéri az aláírókat, hogy hangoztassák a numerikus készségek fontosságát a korszerű gyártás területén, valamint ismerjék el a NAMA által a kihívás leküzdése érdekében előállított erőforrások érvényességét.

Az Európai Alapkészség Hálózat egyik első aláírója volt a NAMA megállapodásnak, és arra biztatunk más alapkészségek vagy szakképzés területén működő szervezetet, hogy csatlakozzanak hozzánk.

 

David Mallows 30 éves tapasztalattal rendelkezik a felnőttképzés területén, ahol mint tanár, tanárképző, menedzser és kutató dolgozott. Korábban az Egyesült Királyság Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Központjának volt a felnőttek írás- és számolási készségéért felelős (NRDC) kutatási igazgatója az UCL (London) Oktatási Intézetében, jelenleg az EPALE szervezetén belül az Európai Alapkészség Hálózatot képviseli mint életviteli készségekért felelős tematikus koordinátor.

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn