chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Vijesti

Образованието е по-голям проблем за бизнеса от демографията

13/05/2016
Jezik: BG

Липсата на образовани, квалифицирани и дисциплинирани кадри е най-големият проблем пред предприемачеството в България. Това е изводът от дискусия на тема „Демографската ситуация в България - изчезващ вид ли са младите предприемачи", организирана от Българската стопанска камара, Института за изследване на населението и човека към БАН и Националната асоциация на младите предприемачи. Експертите се обединиха около тезата, че липсата на подготвени хора е дори по-голям проблем за бизнеса, отколкото намаляващото население. Без образовани и квалифицирани хора фирмите не могат да разширяват своята дейност, а ниският стандарт на живот не може да създаде достатъчен пазар за продукцията на бизнеса. Като проблем бе посочена още липсата на профилираност на българската икономика в контекста на европейската икономика независимо от наличието на различни стратегии. Срещу желанието на младите предприемачи действат още няколко негативни фактора - липсата на финансиране и прекалената административна тежест.

 „Време е да спрем да говорим само за количество. Говорейки за количеството, изпуснахме качеството", смята Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека към БАН. Според нея в България има огромен брой хора, които не могат да бъдат нито предприемачи, нито заети. Нейният анализ показва, че около 200 хил. души в активна възраст нито работят, нито учат. „Те предпочитат да получават доходи от семейството си, вместо да излязат на пазара на труда. Просто защото там няма да получат много повече", смята експертът. Тези хора се приемат като „резерв", който може да бъде използван и да компенсира емиграцията и отрицателния естествен прираст. „По-дългият живот, съчетан със здраве, образование и квалификация, може да компенсира демографските проблеми", смята Катя Владимирова. Данните на НСИ показват, че от 1990 г. досега населението е намаляло с 1.7 млн. души. Според Владимирова 2/3 от намалението се дължи на отрицателния естествен прираст, а 1/3 на емиграцията. Статистиката обаче показва, че през последните две десетилетия икономическата активност на хората в работоспособна възраст намалява, въпреки че делът им като част от населението леко се е повишил. „Пада ценността на труда сред младите хора", смята Владимирова. Сред факторите за това са високият дял на младите, които преждевременно напускат образователната система, нямат професия или занаят. „И въпреки че тези хора имат ниско образование, нямат професия или стаж, те имат високи изисквания към заплата", добавя тя. Всички участници се обединиха около тезата, че образованието е най-големият проблем в момента. „Много млади хора завършват средното си образование, но те са неграмотни", смята Ивета Стефанова, председател на Национална асоциация на младите предприемачи в България. Освен липсата на компетенции младите хора нямат и трудови навици. „В някои фирми собствениците са въвели бонус „присъствие" за младите хора", обяснява Иво Царев от Регионалната стопанска камара в Смолян. Той дава пример с фирма, която към месечната заплата добавя 100 лв., ако работникът идва редовно. „Има случаи, в които служителите просто не идват на работа, без предварително да са предупредили", разказва той.

Липсата на подготвени кадри обаче не е единственият проблем, който стои между предприемачите и осъществяването на техните идеи. По време на дискусията бяха откроени още няколко проблема, единият от които е финансирането. „Банките постоянно говорят, че са отворени към финансиране на проекти. Това обаче често остава само добра рекламна кампания", смята Стефанова. Тя е на мнение, че има нужда от държавна политика, която да подкрепя предприемчивите хора. Според нея такава подкрепа може да не е само под формата на директно финансиране, а и чрез някакви данъчни облекчения. Към всичко това трябва да се прибавят и административната тежест пред всеки, който иска да развива бизнес в България. „Административните пречки не дават сигурност на идеята за бизнес, а липсата на държавна политика за стимулиране на предприемачеството допълнително спъва всяка инициатива, каза Стефанова.

Георги Желязков

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn