chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Blog

EPALE povezoval in odpiral nove možnosti sodelovanja tudi v Makarski - 1. del

22/04/2016
po Simona Kavčič
Jezik: SL

Izmenjava dobrih praks, idej, znanj in izkušenj, sodelovanje in povezovanje. To je poslanstvo evropske platforme EPALE, saj želi različnim deležnikom v izobraževanju odraslih ponuditi stičišče za srečevanja in s tem možnosti za ustvarjanje novih partnerstev.

Tudi 4. Mednarodni andragoški simpozij v Makarski, ki so ga organizirale Nacionalne podporne službe za EPALE iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Slovenije, je želel prav to: povezati različne akterje v izobraževanju odraslih. Tema tridnevne konference je bila vezana na stanje v upravljanju izvajalcev izobraževanja odraslih s poudarkom na uporabi IKT orodij v izobraževalnem procesu ter vodenju projektov v organizaciji. Simpozij je namreč nosil naslov Upravljanje organizacij izobraževanja odraslih.

In kako smo vse skupaj doživljali udeleženci?

Družili smo se od ponedeljka do srede, pa ne kjerkoli, ampak v krasni Makarski. In ker so za kraj dogodka izbrali nam kar malce oddaljen hrvaški obmorski kraj, smo se nekateri na pot podali že v nedeljo. Tako se je druženje in povezovanje prve skupine slovenskih udeležencev, 4-članske ženske odprave (Andreja in Maruša iz CMEPIUS-a ter Zvonka in Simona z ACS-ja), začelo že pred uradnim delom. Dogodka smo se zelo veselile, saj vse trdno verjamemo, da EPALE prinaša dobre in prave stvari. S tem prepričanjem smo se podale na prvi dan našega druženja, ki smo ga s kolegi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, celo Avstrije, Nemčije in s Češke, namenili projektoma EPALE in EPUO (Uresničevanje Evropskega programa za učenja odraslih).

/hr/file/me5jpgme5.jpg

 V prvi polovici dneva so predstavniki vseh treh Nacionalnih podpornih služb za EPALE predstavili delo v preteklem letu, izzive, s katerimi se srečujejo, ovire, ki jih premagujejo, pa tudi dobre prakse, ki jih dodatno motivirajo za naprej. Tu je Andreja zelo dobro predstavila slovenski EPALE in njegove aktivnosti, povedala pa je tudi, da sodelujejo in prispevajo svoje tudi drugi akterji v izobraževanju odraslih v Sloveniji, med njimi predvsem ACS kot glavni partner. Seveda si vsi želimo, da bi EPALE Slovenija postal velika in trdna skupnost, v kateri bi vsi znali prepoznati njegove pozitivne učinke. Uporabniki EPALE morajo postati aktivni in sodelovalni. Pogoj za to pa je kakovostno definiranje ciljnih skupin in njihovih potreb. Ključno je torej vprašanje, kdo in zakaj je sploh ciljna skupina. Na podlagi tega nato dobimo tudi kakovostno vsebino. To si seveda želijo tudi na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, zato smo udeleženci sklenili, da si moramo prizadevati za nenehne izboljšave, poskrbeti pa tudi tako za vsebinsko kakovost kot tudi zgolj tehnično, ki tu in tam kdaj ponagaja.

/hr/file/adsjpg-0ads.jpg

Kosilu je sledil drugi del konference, na katerem so v ospredje stopili nacionalni koordinatorji za uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih iz Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške. Slovensko izkušnjo je podala Zvonka, ki je spregovorila o aktivnostih uspešnega projekta EPUO v Sloveniji. Projekt je del prizadevanj držav članic EU za čim večje uresničevanje strateške usmeritve novega akcijskega načrta za učenje odraslih, seveda pod vodstvom Evropske komisije. V Sloveniji si zato prizadevamo za ozaveščanje javnosti o pomenu in vseprisotnosti izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja ter o priložnostih, ki so na voljo odraslemu prebivalstvu. Zvonka je svoje delo opravila odlično, saj trdno stoji za projektom in je svoja znanja in izkušnje delila tudi s koordinatorji drugih držav in jim tako pomagala pri njihovi implementaciji.

/hr/file/collage3jpgcollage3.jpg

In kaj je Evropski program za učenje odraslih? Žal se je po predstavitvah na delu v skupinah pokazalo, da večina prisotnih EPUO in njegovih vsebin sploh ne pozna, zato tudi o implementaciji ne more razmišljati. Z Zvonko sva bili v skupini, ki se je nanašala prav na možnosti povezovanja in sodelovanja nacionalnih koordinatorjev EPUO. Skupaj smo iskali tri mogoče skupne aktivnosti – na srečo skupine je Zvonka najprej predstavila EPUO, da smo lahko začeli uspešno brskati po idejah in prišli do treh dejavnosti, ki bi jih lahko zastavili in izpeljali skupaj: organizirati posvet o programu Osnovna šola za migrante, zagotoviti predstavitve in tolmačenja zakonodaje v izobraževanju odraslih ter narediti mednarodni promocijski video, ki bi predstavil prakso v sodelujočih državah.

Omenjena skupina je bila le ena od petih, v katerih smo razpravljali in iskali možnosti za povezovanje in sodelovanje nacionalnih podpornih služb EPALE in nacionalnih koordinatorjev Agende. Vse skupine smo predstavile svoje ideje. Rezultate razmišljanj o Agendi že poznate, pri skupnih aktivnostih v EPALE pa so v skupinah prišli do zaključkov, da so značilnosti in prednosti EPALE v tem, da združuje dokumente na enem mestu, da omogoča izmenjavo izkušenj in povezovanje ter seveda promocija. Strinjali smo se, da so pomembne tudi regijske razprave o izobraževanju odraslih, mreženje pa je tisto, ki omogoča dejavno in učinkovito izmenjavo izkušenj in gradiva.

/hr/file/andrejajpg-0andreja.jpg

Po uspešnem prvem dnevu so se nam popoldan pridružili še člani druge skupine slovenskih udeležencev, ki so z avtobusom uspešno premagali kar nekajurno pot iz Ljubljane do Makarske. Dodatno dobro voljo so nam prinesli Andrej z ACS, Brigita iz LU Slovenska Bistrica, Tanja iz CPI, Gregor iz KID Pina, Katja iz RIC Novo mesto, Zlatko iz DOIO, Mirjam iz UTŽO Ljubljana, Meta iz NEFIKS-a, Lucija iz ZRSZ, Jelica iz ADS, zadnji dan pa se nam je pridružila še Suzana iz DOBA fakultete.

Po spoznavanju in kar nekaj izmenjanih besedah smo se podali v nov konferenčni dan. Več o njem pa v naslednjem dnevniku.

/hr/file/mivsijpgmivsi.jpg

 

Udeleženci simpozija iz Slovenije:

Mag. Andreja Lenc, CMEPIUS

Maruša Bajt, CMEPIUS

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik, Andragoški center Slovenije (ACS)

Mag. Andrej Sotošek, ACS

Simona Kavčič, ACS

Mag. Brigita Kruder, LU Slovenska Bistrica

Mag. Tanja Logar, Center za poklicno izobraževanje

Gregor Sotlar, Kulturno izobraževalno društvo Pina

Katja Volf, RIC Novo mesto

Zlatko Zepan, Društvo organizacij za izobraževanje odraslih na srednjih šolah

Mirjam Bevc Peressutti, UTŽO Ljubljana

Meta Brečič, Zavod NEFIKS - Inštitut za promocijo in beleženje neformalno pridobljenega znanja

Lucija Pavlin, Zavod RS za zaposlovanje

Jelica Bregar, Andragoško društvo Slovenije

Mag. Suzana Cergol Mihelič, DOBA fakulteta

 

Simona Kavčič je sodelavka na področju promocijskih in informacijskih dejavnosti na ACS. Pokriva tudi tamkajšnjo knjižnico in si jo prizadeva približati vsem, ki jih zanima izobraževanje odraslih, se z njim ukvarjajo ali so vanj vključeni. Navdušuje jo pogled na aktivne ljudi različnih starosti, ki s svojo dejavnostjo bogatijo tako svoje življenje kot tudi življenja drugih.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn